Halk Sağlığı Kurumu yeni verilerine göre, ülke genelindeki toplam vaka sayısı son bir günde 597 artarak 34.440'a ulaştı. Koronavirüs bağlantılı can kayıpları ise 96 artarak 4 bin 125'e yükseldi.

Yoğun bakımda tedavi gören toplam hasta sayısı ise 1978'den 1987'ye yükseldi.

Günlük bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Başkanı Karin Tegmark Wisell, İsveç Belediyeleri ve Bölgeleri Sağlık ve Tıbbi Hizmetler (SKR) Müdürü Emma Spaak, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu uzmanı Karin Flyckt ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı, MSB danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Wisell, "salgının küresel olarak dünya genelinde 5.5 milyon vaka ve 346 bin ölü olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum küresel olarak vaka sayısında bir artış olduğunu gösteriyor. Salgın küresel olarak hala çok ciddi bir konumda" ifadeleri kullandı.

Wisell, "Avrupa ve İngiltere'ye bakarsak, çoğu ülkede gerileme başladığını görüyoruz. Toplamda Avrupa rakamlarını haftalar arasında düşüş olduğunu görüyoruz. Toplam 1.4 milyon vaka ve 161 ölüm bulunuyor."

"Hem Güney Amerika hem de Kuzey Amerika, yeni vakalarla en büyük gelişmeyi görmeye devam ediyor. Hindistan, Rusya ve Orta Asya'ya bakarsanız, artan bir eğilim görüyoruz, ancak yine de aynı sayıda vaka görmüyoruz" diyen Wisell, İsveç'teki durumla ilgili bilgiler sundu.

Wisell, "Bildirilen vakalar buzdağının görünen kısmıdır" dedi.

İsveç'te, tıbbi endikasyon için örneklenen vakalar için yavaş yavaş azalan yedi günlük ortalamalar görüyoruz diyen Wisell, "test sayıları önceki haftaya göre arttı, daha doğru sayıda vakaya yaklaşıyoruz. Daha temsili bir vakamız olacağını biliyoruz" dedi.

İsveç'te tespit edilen toplam vaka sayısının 34 bin 440'a ulaştığını belirten Wisell, "Yoğun bakım vakaları en istikrarlı rakamlardır. Orada, Nisan ayının başından bu yana, solunum cihazı (iva) ile tedavi edilen yeni vakaların sayısında net bir düşüşle görülen eğilim var. İstatistiklerde birkaç vaka elde ettiğimizde daha fazla dalgalanıyor" ifadeleri kullandı.

Can kayıplarıyla ilgili günlük ölüm bildirimlerinde yaşanan gecikme nedeniyle kısmi sorun olduğunu dile getirerek, ayrıca Nisan ayının başından itibaren bir gerileme görüyoruz diyen Wisell, "Mayıs ortasından bu yana daha sert bir düşüş gördük" ifadeleri kullandı.

Testlerin arttığını ifade ederek, test için bir strateji geliştirmeyle görevlendirildiklerini dile getiren Wisell, "En öncelikli N (Yaşlı) grubunun tıbbi bakım endikasyonları üzerinde test edilecek olanlar olduğunu açıkça belirttik" dedi.

Yaşlılardan sonraki önceliğin sadece sağlık çalışanlarında değil, bakım hizmetlerinde çalışanlarında kapsadığı bir öncelik bulunuyor yorumunda bulundu.

Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Hala ciddi bir durumumuz var. Salgının kontrol altına alınmasına çok uzaktayız. Şimdi, tekrar artış elde edememek için, eğri ve en kötü durumda, uzun süreli artışa yol açan durumlara dikkat ederek, mevcut kısıtlama ve önerilere uyulması önemlidir.

Enfeksiyonu azaltmak için Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine bakın dedi.

İsveç Belediyeleri ve Bölgeleri (SKR) Sağlık Bölümü Başkanı: Emma Spaak:

Bölgelerle birlikte uygun testlerin oluşturulması sorumluluğunu üstlendiklerini diye getiren Spaak, "Bunun için sorumluluk almak istendiğine şüphe yok" diyerek sözlerine şöyle devam etti: 

Üç öncelik grubu için, bölgeler ihtiyaçlara göre uygun testleri sağlayacaktır. Enfeksiyonun daha uzun süre bizimle birlikte olması muhtemel olduğundan uzun vadeli sürdürülebilir testler yapabilmemiz çok önemlidir. Testlerin miktardan ziyade uygun olması daha önemli ifadeleri kullandı.

Başka bir aşamaya girdiğimizde ve enfeksiyon takibi konusunda daha fazla çalışma gerektiğinde, bu yön için sistemi değiştirmemiz gerekir. Enfeksiyonun yayılması değiştikçe durumda değişir diyen Spaak, "Prio grup bir ve iki esas olarak örneklenen gruplardır. Örneklemeyi ayrıca öncelik grubu 3'e çıkarma kapasitesi vardır. Birkaç bölge bu çalışmaya başladı" dedi.

Spaak, "Kapsamlı, etkili test işlemleri hazırlık gerektirir" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Hastanelerde solunum cihazına bağlı tedavi gören 585 hastanın, 343'ü covid-19 taşıyan hastalar olduğunun altını çizerek, rakamların bir kaç gün öncesine ve özellikle düne göre arttığını belirtti.

Covid-19 için yoğun bakıma ihtiyaç duymayan ancak hastanelere kabul edilen, bugün 100 hasta daha eklenerek, 1.506'ya ulaştı. Deneyimsel olarak, bunun olumsuz bir sinyal olduğunu biliyoruz. O zaman kritik derecede hasta olma ve yoğun bakıma ihtiyacınız olma riski vardır.

Bazı bölgeler, personel ve kaynaklarla yaz planlaması konusunda belirsizlikler olduğunu bildirmektedir. Bu, kaynakların ulusal koordinasyonunun önemli bir parçası olacaktır.

Gördüğümüz yavaş düşüş eğilimine karşı, düne kıyasla rakamlar biraz daha kötü. Bundan sonuç çıkarmak için erken, umarım geçici bir harekettir ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu uzmanı Karin Flyckt:

Bugün, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, belirli engelliler için özel barınma biçimleriyle personel ve yöneticiler için kapsamlı bir destek yayınlamıştır.

Flyckt "Her şeyden önce, zihinsel engelli veya otizmli insanlar var. Birçoğu diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer hastalıklardan dolayı risk grupbundalar. Ayrıca çok işlevli bozukluklara sahip olabilirler diyerek "İnsanlar da kısıtlamaların veya sonuçların anlamını anlamakta zorluk çekiyorlar. Bu nedenle kendileri veya başkaları için bulaşıcı bir risk oluşturmaya katkıda bulunmamak için özel desteğe ihtiyaç duyabilirler" dedi.

Flyckt, bu tür hastalar için özel destek sağladıklarını belirterek: "mevcut pandemi sırasında çalışma yöntemlerinin nasıl uyarlanabileceğiyle ilgilidir. Materyalde, sakinlere enfeksiyon hakkında nasıl bilgi verebileceği, akrabalarla temasın nasıl ele alınabileceği ve personelin nasıl güvenli hale getirileceği hakkında bilgi veriyoruz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi