Son bir günde 4 bin 658 yeni vaka tespit edilirken, 40 can kaybı bildirildi.

Yoğun bakım üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. Temmuz ayında 20'li sayılarında altına düşen entübe hasta sayısı kısa sürede 123'e yükseldi.

Hastanelerde tedavi gören toplam hasta sayısı ise 2 bin 881 olarak görünüyor.

Haftanın ikinci bilgilendirme toplantısında konuşan Devlet Epidemiyologu Anders Tegnell değerlendirmelerde bulundu.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

"Her hafta maalesef yeni rekorlar kırmaya devam eden küresel durumla başlıyoruz. Dünya çapında 50 milyondan fazla vaka ve 1,3 milyon ölümle bu hafta da yeni bir rekor görülmesi için çok şey var.

Avrupa'da da benzer bir gelişme var. Artışın artık o kadar yüksek olmaması yönünde bir miktar eğilim olabilir. Bu hafta da vaka sayısında yeni kayıtlar olabilir. Avrupa'nın güney ve doğu bölgelerinde pek çok vaka var. Burada durum biraz daha sakin.

En kötü etkilenen ülkelerde artış hızının biraz sakinleşme eğilimi var. Bir tür zirvenin sonucu olabilir. Daha fazla test etme gücü olmadığı ile ilgili olup olmadığını bilmek zordur.

Temelde tüm ülkelerde ciddi bir durum söz konusudur" ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

"İsveç olarak birçok ülkeden daha fazla insanı test ediyoruz. Bir haftada yaklaşık 230 bin test alıyoruz. İsveç'te ve diğer birçok ülkede çok hızlı bir şekilde daha fazla test yapılmaktadır.

İsveç'teki vaka sayısında da sürekli bir artış var. Geçen hafta oldukça büyük bir artış yaşandı, bu hafta da kesinlikle bir artış görülüyor, ancak belki geçen hafta kadar büyük bir artış olmayabilir. Bunun nedeni, testin biraz daha kötüye gitmesi olabilir, ancak gördüğünüz gibi çok fazla test yapıyoruz" dedi.

Yaşlı bakım evleri ile ilgili de değerlendirmede bulunan Tegnell, "Maalesef huzurevlerinde de enfeksiyon akını görmeye başladık, bu herkesin göz önünde bulundurması gereken önemli bir uyarı işaretidir" yorumunda bulundu.

Tegnell, "Bir eğilim olduğunu açıkça görebiliyoruz, çok ciddiye almamız gereken bir işaret (huzurevleri açısından)." dedi.

Yoğun bakım konusuna da değinen Anders Tegnell, "IVA'da tedavi biraz yükseliyor, ancak bu baharda bulunduğumuz seviyeden çok uzak" dedi.

Can kayıplarıyla ilgili artışında devam ettiğini dile getiren Tegnell, salgının ilk başlangıcı gibi değil ancak enfeksiyonun daha fazla yayıldığını gösteriyor yorumunda bulundu.

Yeni vakaların 20 ile 60 yaşları arasındaki kişilerde yüksek olduğu vurgulandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

Bugün yerel kısıtlamaların uygulanacağı ve sisteme girecek olan dört bölge var dedi.

- Dalarna: Ulusal ortalamanın altındalar, ancak sadece vaka sayısına bakmıyoruz.

- Gotland, hızlı bir artışa ve sınırlı kaynaklara sahip küçük bir bölgedir. Diğer bölgelerin kaynaklarına kolay erişimleri olmadığı için sisteme girmeleri gerekiyordu.

- Värmland, sağlık hizmetleri üzerindeki etkinin başlangıcını görüyor. Enfeksiyon izleme ve testlere ayak uydurmanın zor olduğu görülüyor.

- Västmanland diğer bölgelere göre daha yüksek bir seviyededir.

Anders Tegnell, yerel olarak daha katı tavsiyeler alan dört yeni bölgede geçerli olacak kısıtlamaları şöyle sıraladı:

- Bu bölgelerde esas olarak işaret edilen şey, enfeksiyonun yayılmasındaki farkın büyük kısmının, partiler ve işyerlerinden kaynaklanmasıdır. Tüm bölgelerde gördüğümüz durum budur.

- Kronik bir hastalığınız veya akut problemleriniz varsa, sağlık hizmetleriyle temas kurmanız önemlidir.

- Bölge insanlarının özellikle küçük dükkanlar ve alışveriş merkezleri olmak üzere kapalı ortamlardan uzak durmayı düşünmesi daha önemlidir.

- Toplantılarda, özellikle kupalarda, maçlarda ve yarışmalardan uzak durun. 2005'ten önce doğan çocuklar hariç.

- Seyahat etmeyi bırakmalısınız. Gotland'da, buna ihtiyaç yok.

- İşverenler, personelin evden çalışabilmesini sağlamaya teşvik etmelidir.

Karar dört hafta süreyle geçerlidir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

- Uppsala'da, özel genel kurullar sırasında daha az kişinin işe gittiğini görüyoruz.

- Genel tavsiyenin bir etkisi olduğunu gösteriyor. Diğer veriler de aynı yönde işaret ediyor, markete yapılan ziyaretler önemli ölçüde azaldı.

- İyi bir etkisi var.

- Uppsala'daki eğriye bakarsanız, ülkenin geri kalanında olduğu gibi aynı hızlı artışa sahip olmadığını görebilirsiniz. Bu eğilimin devam etmesini umuyoruz.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, epidemiyoloji uzmanı Anders Tegnell:

- Çocuklar, okul ve öğretmenlerle ilgili güncellenmiş bir rapor yayınlıyoruz. Orada yine aynı açık eğilimleri gösterebiliriz: okul öncesi öğretmenleri, öğretmenler ve çocuklarla çalışan diğerlerinin covid-19 teşhisi alma riski çok azdır. Diğer mesleklerden daha yüksek değildir, diğer mesleklerden daha düşüktür.

- Okullarda enfeksiyonun yayıldığını gördüklerinde bölgelerle görüştük, okuldaki personel ve çocuklar arasında değil, esas olarak personel arasındadır.

- Okullarda biraz daha yüksek riske sahip olanlar okul müdürleri ve çocuklarla çalışanlar değil, yetişkinlerle çalışanlar.

- Öğretmenler bile yapabildikleri zaman evden çalışmalıdır.

- Halen ciddi bir şekilde hastalanmaları son derece nadirdir. Nadiren herhangi bir bulaşma zincirinin parçasıdırlar.

- Avrupa'da kısıtlama kararı olan ülkelerin de okulları açık tuttuğunu görüyoruz. Önemli bir kanıttır.

Anders Tegnell, eğriyi nasıl düzeltebileceğimizi ve tüm İsveç için geçerli olan genel tavsiyeleri tekrar hatırlattı:

- Hasta olduğunuzda evde kalın. İçeride ve dışarıda mesafeyi koruyun.

- İsveç'in belirli bölgelerinde yapılan testlerin zor olduğunun farkındayız, genişletiliyor.

- Semptomlar için kendinizi kontrol edin.

Bu yıl, risk gruplarının öncelikle mevsimsel gribe karşı aşılara daha kolay erişimi için çalışmayı netleştiriyoruz. Bu aynı zamanda sağlık ve bakım personeli için de geçerlidir.

Geri kalanı Aralık ayına kadar beklemek zorunda kalacak ifadeleri kullandı.

Özetle: İsveç'te salgın ve risk üst seviyelere çıktı. Vaka artışı devam ederken, yoğun bakım üzerindeki baskı da artıyor. Can kayıplarında da üç ay öncesine göre ciddi artışlar gözleniyor.

Editör: İsveç Gündemi