İsveç'te koronavirüs salgınının başladığından bu yana en yüksek vaka sayısı son bir günde gerçekleşti. Biriken iş yükü denilse de İsveç'te yon bir günde sisteme 2 bin 214 yeni vaka girdi ve bu rakamla birlikte ülkedeki toplam vaka sayısı 40 bin 803'e yükselirken, koronavirüs bağlantılı olarak son bir günde 74 kişinin daha yaşamını yitirerek, can kayıpları 4 bin 542'ye çıktı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu son günlerde ülkedeki vaka sayısında ön görülür bir artış olduğunu işaret ederken, can kayıpları ve yoğun bakımdaki hasta sayısında düşüş olduğunun altını çizerken, bu açıklamalarla rakamların birbiri ile örtüşmediği gözleniyor.

Başkent Stockholm'de son 24 saat içinde 1544 yeni vaka tespit edildi.

Stockholm bölge yönetiminin açıkladığı rakamlara göre, bölgedeki ani yükselişin bölgede gerginlik yarattığı belirtildi.

Ülke genelinde en yüksek vaka sayısı yaşandı!

Stockholm ve diğer bölgelerde tespit edilen toplam vaka sayısı salgının başladığından bu yana en yüksek rakam olarak açıklandı. Son bir günde tespit edilen yeni vaka sayısı 2.214 olarak açıklandı.

Günlük ortalama bildirilen ölüm sayıları gecikmeyle birlikte yükselişe devam ederken, vaka sayılarında ciddi artışlar gözleniyor.

Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı hasta sayısında düşüş olduğu söylenmesine rağmen ülkede hastane tedavisine ihtiyaç duyan ve hastanelere yatırılan hasta sayısı 2 bin 121'e yükselmiş durumda.

Bugünkü bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall,  Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Bölüm Başkanı Thomas Lindén, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Svante Werger ve Bölge doktoru Agneta Toremark katıldı.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Korona virüs salgınıyla ilgili küresel durumu değerlendirerek konuşmasına başlayan Tegnell, dünya genelinde artışın devam ettiğini belirterek, Dünyada 6 milyonun üzerinde vaka ve yaklaşık 400 bin kişinin öldüğünü belirtti.

AB ve İngiltere'ye de değinen Tegnell, bu hafta da durum değişmedi. Son haftalarda biraz mesafe vardı, şimdi sürekli bir düşüş gibi görünebilir, ancak hafta henüz tam olarak bitmedi dedi.

Dünyada salgının merkezi haline gelen Güney Amerika, ABD hala Brezilya ile birlikte çok fazla vaka var dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

"İsveç'te raporlama konusunda küçük bir sorunumuz var. Neredeyse 1.400 vaka daha da arttı. Tamamen sağlık ve bakım personelinin testleri ile ilgili, hiçbiri ağır hasta değil. Ne yazık ki, biraz garip bir rapor alıyoruz" dedi.

Tegnell bu açıklamayı yaparken, on dakika önce Stockholm bölge yönetimi sadece başkent Stockholm'de son bir günde 1.544 vaka olduğunu açıkladı. Tegnell'in açıklaması ile Stockholm bölgesi ve diğer bölgelerdeki vaka sayılarının neden farklı olduğu henüz bilinmiyor.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Ülkedeki genel durumun aynı çizgide olduğunu ve plato çizgisinin aynı şekilde devam ettiğini belirterek, vaka sayısıyla ilgili daha fazla bilgi vermedi.

Yaşamını yitiren kişilerle ilgili, verileri toplamaya başladığımız hafta içindeki bir dönemdeyiz dedi.

Ancak dramatik bir şey olmadı, ölüm vakaları yedi güne yayıldı diyen Tegnell, bugünkü verilerin alışılmadık derecede düşük olduğunu belirtti. Ancak bu sözlere rağmen son bir günde 74 kişinin daha yaşamını yitirdiği verilerle açıklandı.

Eğride bir düşüş olmadığını ancak kısmi bir durgunluk olduğunu ifade eden Tegnell, bugünkü basın toplantısında gergin olduğu gözlendi.

Bilgileri kısaca verip konuşmasını tamamlayan Anders Tegnell, 70 yaş ve üzeri olanların temastan kaçınması gerektiğini ve insanların sosyal mesafe ile el hijyenine dikkat etmesi hususunda uyardı.

Tegnell ayrıca: "Otoritede benim / bizim stratejinin yanlış olduğuna ve değiştirilmesi gerektiğine inandığım yönünde haberler var. Hala stratejinin iyi olduğuna inanıyoruz, bu işte her zaman daha iyi olabilirsiniz" dedi.

Basın toplantısına katılan diğer katılımcılarda kendi alanlarıyla ilgili bilgilendirme yaparken, ülke genelinde durumun kötü olmadığı yönünde açıklamalar yapılsa da vaka sayısındaki hızlı artış, can kayıplarının devam etmesi ve yoğun bakım üzerindeki baskının artması, Tegnell ve ekibini eleştirilerin merkezine koydu.

Tegnell basına verdiği röportajda hatalardan ders çıkarmak gerektiğini belirtmiş ve başta yanlış yaptıklarını da kabul eden açıklamalarda bulunmuştur.

İsveç'teki durumun ve Tegnell'in akıbetinin ne olacağı tartışmalara konu oluyor.

Tegnell gider mi?

Son günlerde özellikle artan eleştiri baskısı karşısında rahatsız olduğu gözlenen Tegnell, bugünkü basın açıklamasında da kendi ifadeleri ile izlenen yolun yanlış olduğu çok tartışılıyor ancak hala stratejisine güvendiğini belirterek, bu işte her zaman daha iyi olabilirsiniz ifadeleri kullandı.

Toplantıda konuşmasını, gerçek rakamlarla örtüşmeyecek verilerle kısa geçerek tamamlayan Tegnell'in bölge yönetimlerinin açıkladığı rakamlarla verdiği rakamların örtüşmemesi, genel bir gerginlik olduğuna işaret ediyor.

Editör: İsveç Gündemi