Açıklanan yeni verilere göre, ülkedeki toplam vaka sayısı 63 bin 890'a ulaşırken, can kayıpları 5 bin 230 oldu.

Hastanelerde tedavi gören hasta sayısında artış oldu. Koronavirüs bağlantılı hastanelerde tedavi gören hasta sayısı 2 bin 401 olurken, bu hastaların ciddi anlamda virüsten etkilendiği biliniyor.

İsveç'te Haziran ayı itibarıyla artırılan test sayılarına bağlı olarak daha çok vakanın tespit edildiği vurgulanırken, tespit edilen yeni vakaların daha çok gençler arasında olduğu belirtiliyor.

Günlük bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Yardımcısı Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Daire Başkanı Thomas Lindén, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, danışmanı Svante Werger, Çalışma Ortamı Kurumu Genel Müdürü Erna Zelmin-Ekenhem ve Norrbotten Bölgesi enfeksiyon kontrol hekimi Anders Nystedt katıldı.

İşte bilgilendirme toplantısından notlar.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Salgının küresel ölçekteki durumunu değerlendirerek konuşmasına başlayan epidemiyolog, Maalesef, dünyanın üç büyük alanı ile küresel durum giderek kötüleşmeye devam ediyor. ABD, Kuzey Amerika, Güney Amerika, aynı zamanda Orta Doğu ve Hindistan'da vakaların 10 milyon vakaya yaklaşmaya başladığını belirterek, covid-19 nedeniyle dünya genelinde yarım milyona yakın insanın öldüğünü söyledi.

Avrupa'da durumun sabit olduğuna dikkat çeken Tegnell, belli bir platoya ulaşınca artık vakaların fazla artmadığını ifade ederek, Almanya ve diğer bazı noktalarda tespit edilen yeni vakaların çok edişe verici olmadığını belirtti.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

"İsveç'te daha fazla vakamız var, ancak ciddi vakalar azalmaya devam ediyor. Hafif vakaları yakalamaya devam ediyoruz. Bu, yoğun bakım ünitesine kabul edilen sayının her gün sadece birkaç vaka ile düşük bir seviyede olduğu gerçeğine açıkça yansımaktadır. Uzun bir çabadan sonra stresli bir durum olsada yine de iyi seviyelerdeyiz" dedi.

Hayaatını kaybedenlerle ilgili:  "Ölen kişilerin sayısı genel olarak yüksek, ancak şuanda ölüm oranımız çok yüksek olmadığı bir seviyede. Covid-19 bağlantılı ölüm oranı azalıyor. Daha hızlı düşmesini isteyebiliriz, ancak yine de doğru yönde ilerliyor"" ifadeleri kullandı.

Tegnell, Yaz döneminde sosyal mesafe kuralı ve kalabalıklardan uzak durmanın önemli olduğunu vurgu yaparak, sorumlu bir şekilde seyahat etmek için kalabalıklardan kaçının ve hasta olduğunuzda evde kalın dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

"Bazı yeni raporlar hazırladık. Şimdi profesyonel gruplara ve covid-19'dan etkilenme riskine baktık.

Farklı mesleklerden insanlar daha fazla etkileniyor, ancak kimse buna şaşırmıyor.

En çok etkilenenler arasında, taksi otobüs ve tramvay sürücüleri öne çıkıyor dedi.

Tegnell, seyahat yoğunluğuna baktıklarını belirterek, yaz döneminde daha fazla seyahat edilmeye başlandığını ancak yinede normal zamanların çok daha altında sehayat yoğunluğu olduğunu belirtti. Stockholm'den Gotland'a seyahatlar üçte bir oranında azaldı. Önerilerimizi takip edildiği gayet açık dedi.

Komşu ülkelerde de sehayatlerin arttığı ve İsveç'te yaz döneminde hareketllik olduğunu söyleyen Tegnell, bu süreçlerde herkesin dikkatli olmasında yarar olduğunu belirtti.

Norrbotten Bölgesi enfeksiyon kontrol hekimi Anders Nystedt:

Bölgede süreçte neler yaşandığı ve salgının bölgedeki etkisi ile ilgili bilgiler aktaaran Nystedt, "Bildiğiniz gibi, Norrbotten seyrek nüfuslu büyük bir ilçedir. Oldukça az sayıda vaka ile sessiz bir salgın yaşadık. Ayın sonunda, şaşırtıcı derecede düşük oranlar gördük yüzde 1.9 olan antikorlar üzerinde bir çalışma yaptık. Burada hâlâ enfekte olabilecek bir nüfus var" dedi.

Salgının başlangıcından, Mayıs ayına kadar, günde yaklaşık 5-10 yeni vaka ile sessiz bir şekilde ilerlediklerini, daha fazla test yapmaya başladıklarında yaz ortası haftasında 100'den fazla vaka yakaladıklarını söyledi. 

Ne kadar test yaptığımıza paralel olarak vakalar bulduklarını ifade eden Nystedt, "Alınan testlerin yüzde 5 ila 10'u pozitif çıkıyor " ifadeleri kullandı.

İsveç Ulusal Sağlık Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Hastanelerdeki covid-19 hasta sayısı bugün Salı gününe oranla daha düşük. 908 hasta yoğun bakım dışındaki bölümlerde tedavi edilmektedir.

Yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı olarak 191 hasta vardır, bugün ülke genelinde 645 mevcut yoğun bakım ünitesi rapor edilmektedir diyen Alexandersson, "Her zaman endişe verici olan, bölgesel farklılıklardır. Bugün yüzde 0 ila 60 arasında bir değişim söz konusudur. Bu, sadece covid-19 ile ilgili tedavi olduğu anlamına gelmez. Bölgesel varyasyonun yeni ya da tamamen covid-19 ile ilgili olmadığını, ülkede farklı fırsatlarınız olduğunu belirtmek için bunu vurgulamak istiyorum" ifadeleri kullandı.

"Tüm bölgelerde hasta sayısının artmasına yönelik planları, aşağı yıkarı değişime ve ihtiyaca göre takip edebilecekleri yoğun bakım yerleri olmalıdır. Şu anda 0 olan bölgelerde, kapasiteyi artırmayı planlıyoruz. Bununla birlikte, hastaların yer değiştirmesi gerekecek. Giderek daha fazla bölge bu ihtiyacı, özellikle de turistik bölgelerde bunu uygulayacağız" vurgusunda bulundu.

İsveç Ulusal Sağlık Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

"SKR (İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri) ile olan iyi işbirliği bizi diğer yönlerden de olumlu sonuçlara götürdü. Yüzde 76'sı herhangi bir etki göstermediğini veya orta düzeyde etki gösterdiğini bildirdi. Mevcutta ihtiyaçlarını karşılayamadığımız bir bölge yok" dedi.

Hem kısa hem de uzun vadede bozulma bildiren 11 bölgemiz var. Mesela Salı günü personel meselesi hakkında konuştum. Bunu çözmek zorundayız. Bunu SKR ve bölgeler olmadan yapamayacağız. Çalışma yaz aylarında devam ediyor ifadeleri kullanan Alexandersson, salgın riskinin hala devam ettiğini ve buna sürekli hazırlıklı olmak gerektiğinin altını çizdi.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Daire Başkanı Thomas Lindén:

"Bakıma muhtaç insanların bakım istememesi konusundaki endişelerimizi belirledik. Şu anda bu alanda yapmayı planladığımız analizlerin ilk kısmı olan üç istatistiksel raporumuz var. Somatik acil kliniklere ziyaretler, diş bakımı tedavileri ve psikiyatrik acil kliniklere durumunun nasıl göründüğü ile ilgili çalışma yaptık" diyen Lindén:

Somatik resepsiyonlarda, ülke çapında yüzde 30 azalma var.

Çok fazla acil tedavi ihtiyacı var.

Genç ve yaşlı grubu, ziyaretlerini en belirgin şekilde azaltan gruplardır dedi.

Diş bakımı düzenli bakımları duraklattı, bu nedenle burada yarıya kadar bir düşüş var. Yaşlı grup esas olarak diş bakımına gitmeyen gruptur.

Ulusal Sağlık Kurulu, psikiyatrik bakımın azaltılmasından endişe duymaktadır, ancak diğer hastaneler gibi büyük ölçüde azalma olmadığını görmek memnuniyet vericidir. Ancak Stockholm'de keskin bir düşüş vardır. Bunun covid-19 salgınının yaygın olması nedeniyle olduğuna inanılmıyor ifadeleri kullandı.

Farklı sağlık alanlarındaki aksamaların toplum üzerinde etki yaratmaması için planlamaların devam ettiği vurgulanırken, covid-19 salgını nedeniyle diğer birçok sağlık alanında aksamalar görüldüğü de belirtildi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, danışmanı Svante Werger:

Tatil döneminin başlamasıyla birlikte özellikle ülke içindeki turizmi artırmaya yönelik kontrollü serbestlik başlatılırken, yurtdışı seyahatlerle ilgili tavsiyelerin devam ettiğine vurgu yaparak, birçok ülkeye gidilmemesi yönünde tavsiyenin sürdüğünü dile getirdi.

Werger, bilgi ve tavsiyelerin topluma etkili ve yaygın ulaşması için gerekli tüm çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, ülkeye yabancı turistler içinde çağrı yaptıklarını belirtti.

Yabancı turistlere, çalışanlara da etkin bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz diyen Werger, enfeksiyonun yayılmasını engellemek için çabaların sürdüğünü belirtti. 

Werger, "Hiç kimse enfeksiyon bitmiş psikolojisi ile hareket etmemelidir. Herkesin dikkatli olması için gerekli bilgileri birçok kanaldan aktarmaya devam ediyoruz" vurgusunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi