Son bir günün verilerini açıklayan Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, 1.474 yeni vaka tespit edilirken, ülke genelindeki toplam vaka sayısı 48 bin 288'e yükseldi.

Dün 78 kişinin öldüğü bildirilen İsveç'te bugünkü verilerde 19 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Yapılan açıklamada ülke genelinde covid-19 bağlantılı hayatını kaybeden kişi sayısının 4 bin 814'e yükseldiği açıklandı.

Hastanelerde tedavisi devam eden hasta sayısı 2 bin 244'e yükselirken, bu hastaların bir kısmı entübe olarak solunum cihazına bağlı olarak tedavi edildiği belirtildi.

Bugünkü bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Daire Başkanı Karin Tegmark-Wisell, Halk Sağlığı Kurumu Baş Danışmanı Bitte Bråstad, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall ve  İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, Danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark-Wisell:

Salgının küresel ölçekteki bilgileri aktararak konuşmasına başlayan Wisell, "Küresel düzeyde: Yaklaşık 7,2 milyon vaka ve 411 ölüm var" diyerek büyüme eğilimi hala devam ediyor dedi.

Koronavvirüs salgınıyla ilgili tüm vakaların teşhis edilmediğini ve edilemeyeceğini belirten Wisell, tespit edilen vakaların sadece buzdağının ucu yorumunda bulundu. Tespit edilen vakalardan çok daha öte virüs taşıyan insan olduğunu belirterek, bunların hepsini tespit etmek mümkün değil ifadeleri kullandı.

AB, AÇA ve İngiltere'ye baktığımızda, geçtiğimiz ay, 8 haftalık dönem boyunca haftada vaka sayısında bir azalma olduğunu gördük. Salgın yeni aşamalara girdi ve azaldı. Bu bir istikrara kavuşma, aşağı yönlü bir eğilim değil dedi.

Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark-Wisell:

İsveç'te yeni covid-19 vakaları ile ilgili son bir gün içinde en fazla yeni vaka kayda geçtiğini belirtti. Bu, bölgelerdeki testlerin artmasının ve hafif semptomları olan vakaların yakalanmasının doğrudan bir sonucu olduğunu belirten Wisell, "Yavaş bir yükseliş oldu, ancak şimdi artan test sayılarının etkilio olduğu anlaşılıyor" dedi.

Toplam vaka sayıları ile ilgili sunumda verileri gösteren Wisell, vaka sayılarında haftalara göre yavaş yavaş yükseldiğini belirtti.

Hastanede tedavi ihtiyacı duyan hasta sayısında düşüş olduğunun altını çizen Wisell, ağır hasta konsunda önemli bir düşüş olduğunu ifade etti.

Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark-Wisell:

Nisan ortasından mayıs ortasına kadar keskin bir düşüş görüldüğü yoğun bakım vakalarının sayısı ile ilgili, Haziran ayında, vaka sayısında bir azalma gözlenmiyor genel itibarıyla düz bir eğrimiz var dedi.

Stokholm'de azalma devam ederken, Västra Götaland ve Skåne nispeten istikrarlı diyen Wisell, "Ülkede çok ciddi bir durumumuz var, vakalar her gün yoğun bakım Iva'ya yeniden kabul ediliyor" yorumunda bulundu.

Ölümlerle ilgili bir gecikme olduğunu hatırlatan Wisell, yedi günlük ölüm ortalamasına bakıldığında, bir haftalık ortamalaya göre günlük 37 ölümün yaşandığını belirtti.

Bu ortalamanın önceki aylara göre ciddi bir düşüşün göstergesi olduğu ifade edilirken, iş yükü nedeniyle son günlerde sisteme giren ölümlerin gerçek ölüm rakamları ile örtüşmeye bileceğine işaret ederek, "İş yükü nedeniyle son günlerde tam olarak yorum yapamayız" dedi.

Bu öğleden sonra viral izolatın genetik kütlesini incelediğimiz yeni bir rapor yayınlanacak diyen Wisell, "Covid-19'u teşisini, sars-cov-2 virüsünü tespit ederek yaparız" dedi.

Wisell, "Virüsün nasıl göründüğünü anlamak için yüksek çözünürlük elde edebilirsiniz. Salgın başladığından beri bunu göreceli olarak sürekli yaptık. Ve İsveç virüsü izolatlarının dizilerini yayınladı. Erişime açık bir veritabanındalar.

Virüs gruplarındaki örüntüleri görmek için virüs dizilerini analiz ettik. Grupların uluslararası olarak bulunduğunu görebiliriz, aynı zamanda ülke içindeki yayılımı anlayıp anlayamayacağımızı da görebiliriz. Virüsün genetik kütlesinin analizlerini biyolojik verilerle birlikte yayınladık" dedi.

İsveç'e enfeksiyon biliyorsunuz önce İtalya ve Avusturya'dan geldi.

Ancak şimdi İsveç'te tespit edilen virüsün Avrupa'daki diğer bazı ülkelerden değil, ABD'den de geldiği biliniyor.

Çalışmalarımızda, Mart ayında yurtdışından gelen insanlarda tespit ettiğimiz virüsün esas olarak üç genetik grubunun bulunduğunu gördük.

"İki genetik grup İtalya bağlantılıdır. Üçüncü grup Avusturya ve ABD'nin yanı sıra Avrupa'nın büyük bir bölümünde bulunmaktadır" diyerek, "Daha sonra izlediğimiz gibi, sadece Mart ayından itibaren değil, salgın sırasında da görebildiğimiz şey, ağır hastalanmayan ayakta geçiren gruplar oldu. Şiddetli semptomlara veya seyahat geçmişine bakılmaksızın örneklemeye gelen vakalar vardır. Bunlar enfeksiyonun toplumda nasıl göründüğünü sunarlar. Daha sonra Nisan ayında enfekte olduğunu tespit ettiğimiz bireylerden virüsün çeşitli genetik gruplarını gördük" dedi.

Analiz ve araştırmalarda elde ettiğimiz veriler bize, enfeksiyon tespiti ve izolasyon ile ilgili İtalya'dan gelen kişilerin enfeksiyonu yaymasını engellemektir ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu Baş Danışmanı Bitte Bråstad:

"Seyahat kurallarımızı değiştirdik. 13 Haziran'dan itibaren İsveç'te özgürce seyahat edebilirsiniz. Ancak 70 yaş üstü insanlar için daha özel kurallar geçerlidir", toplu taşıma araçlarından ve genel ulaşım araçlarından kaçının diyerek, hasta olanların evde kalması ve sosyal mesafeyi dikkat edilerek el hijyenine özen gösterilmelidir dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall:

Solunum cihazına (Iva) bağlı hasta sayısının 568 olduğunu belirterek, bunlardan 281'i covid-19 kaynaklı hasta olduğunu söyledi. 

Genel plato evresinde belli bir düşüş görmemize rağmen, küçük sayılar var diyen Sandwall, aynı durum, covid-19 nedeniyle solunum cihazı ihtiyacı duymayan ancak hastanede tedavisi devam eden hastalar içinde geçerlidir dedi.

Ülke genelinde 767 kullanılabilir yoğun bakım yerinin olduğunu belirten Sandwall, bu sayının yaklaşık % 26 kapasitenin boş olduğu anlamına geliyor ifadeleri kullandı.

Sandwall, risk seviyesinde olan yoğun bakım kapasitesinin hala yeterli olduğunu ve "Haziran ayında yoğun bakım rakamın kademeli olarak azalacağına inanıyoruz" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı, Danışmanı Svante Werger:

Hem İsveç'te hem de diğer ülkelerde tartışılan bir konu olan, salgınnın siber güvenliği nasıl etkilediğidir diyerek, uzaktan çalışma yönergeleri, bunun için var olan riskleri anlarak, işi olabildiğince güvenli hale getirmek için neler yapılabilir konusuna dikkat çekti.

Werger, Sağlık hizmetlerinde bilgi güvenliği ve o bölgedeki siber saldırı riskinden bahsederek, Dijitalleşmenin bazı durumlarda güvenlik riski getirdiğini bilmek bir sır değildir ifadeleri kullanarak, "Mayıs ayında, Avrupa'nın en büyük özel sağlık işinin bu tür yazılımlar tarafından saldırıya uğradı, saldırıdan sonra hasta verileri internette yayınlandı" dedi.

İsveç'teki sağlık sistemi gergin bir konumda olması nedeniyle, benzer bir saldırı ile çok zorlanabilir. Yerleşik BT güvenlik süreçlerini takip etmek son derece önemlidir dedi.

MSB, bu tür saldırılara karşı sağlık hizmetlerinde hazırlıklı olmayı artırmak için destek materyali yayınladı, materyal MSB'nin web sitesinde bulabilirsiniz dedi.

Editör: İsveç Gündemi