Ülke genelinde son bir günde 1.194 yeni vaka sisteme eklenirken bu vakalarla birlikte ülkedeki toplam vaka sayısı 45 bin 924'te ulaştı.

Son bir günde 23 kişinin daha yaşamını kaybettiği açıklandı. Bu rakamlarla birlikte ülkede covid-19 bağlantılı can kayıpları 4 bin 717'ye yükselirken, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında da artış yaşandı. Ülke genelinde hastanede tedavi görmek durumunda olan hasta sayısı 2 bin 209 olarak açıklandı.

Günlük basın toplantısında küresel ve ulusal anlamda salgının devam ettiği dile getirilirken, bugünkü bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurum, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell,  Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Kriz Yönetim Müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Bölüm Başkanı Thomas Lindén ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı, Operasyonel Bölüm BaşkanıAnneli Bergholm Söder katıldı.

İşte günlük bilgilendirme toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Tegnell, Salgının küresel değerlendirmesi ile ilgili, durumun aynı şekilde devam ettiğini ve artışın sürdüğünü belirtti.

Her gün yaklaşık 100 bin yeni vakanın olduğu ve dünyada 400 binden fazla insanın salgın nedeniyle yaşamını yitirdi diyen Tegnell, "Ne yazık ki, herhangi bir yavaşlama yok gibi görünüyor." diyerek, ABD, Güney Amerika, Güney Afrika, Hindistan'da sıkıntıların devam ettiğini dile getirdi.

Avrupa'da yavaşlamanın devam ettiğini görüyoruz diyen Tegnell, "İsveç'te son günlerde vaka sayılarında artış görüyoruz. Artan vaka sayısı birinci basamakta, nispeten hafif vakalardır. Onları yakalamak önemli" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Test sayısıın arttığını belirterek, önceki döneme nazaran daha fazla test yapıldığını belirtti. "Haftada 50 bin teste yaklaşmaya başlıyoruz, bu çok fazla" yorumunda bulundu.

Yoğun bakımdaki artışın az olduğunu belirten Tegnell, yoğun bakımda hasta sayısının az olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Hayatını kaybeden kişilerle ilgili, ölümlerde bir düşüş eğilimi görüyoruz diyen epidemiyolog, hayatını kaybeden kişi sayısında düşüş olması önemli bir gelişme ifadeleri kullandı.

Yaz döneminde seyahat etmek enfeksiyonun daha fazla yayılması anlamına gelebilir diyen Tegnell, "seyahatle ilgili tavsiye ve önerilerin geçerli olduğunu hatırlamak önemlidir" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayıları ile ilgili solunum cihazıyla tedavi edilen kişi sayısının 568 olduğunu ve bunların 296'sı covid-19 ile bağlantılı hastalardır ifadeleri kullandı.

738 yoğun bakım ünitesinin mevcut olduğunu hatırlatan Sandwall, belediyeler arasında hala farklılıklar var dedi.

"Kapasitesinin ve mevcut ulaşım kaynaklarının yer aldığı yaz mevsiminin mevcut ulusal kapasiteye sahip olması planlanmaktadır" diyen Sandwall, "Covid-19 ve diğer tedaviler ile ilgili yoğun bakımda mevcut dönemden sonraki yaz aylarında desteklemek için diğer kaynakların koordinasyonunu yapmak için devlet görevlendirmesi için analiz ve hazırlıklar devam etmektedir" dedi.

Thomas Lindén, Daire Başkanı, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu:

Tedaviye ihtiyacı olan insanlar tedavi istemekten kaçınıyorlaar. Herkesin sağlık hizmetlerinin dolduğunu düşünmesi temelinde bu tür davranışları anlamak kolay olabilir. Sağlık hizmetlerinde, enfeksiyonun oraya gelenlere yayılmasını önleyen rutinler vardır. Gerekirse tedavi alma konusunda endişelenmenize gerek yoktur ifadeleri kullandı.

Lindén, "Çok geç tedavi talebinde bulunma riski vardır. Sağlıklı kalmanız gerek. Herhangi bir sorunuz varsa, 1177 veya sağlık merkezinizi arayın. Bize durumunuz hakkında bilgi verin ve sağlık hizmeti sağlayıcının beklemeniz veya hemen gelmeniz gerektiğine karar vermesine izin verin. Gerekli tedaviyi yapabilme kapasitesi vardır. İhtiyacınız olan tedaviyi bırakmayın, emin değilseniz başvurun" ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı, Operasyonel Bölüm Başkanı Anneli Bergholm Söder:

Dün yapılan son anketimizi bildirdik, yapılan araştırmaya göre on kişiden sekizi tavsiyelere uyuyor diyerek, "Ayrıca endişenin azaldığını, ancak araştırmaya göre önerilere uyan insan sayısının iyi" olduğunu söyledi.

Kurum yaz ile ilgili aşağıdaki analizi yapmıştır:

"Üç farklı bölüm belirledik: Yetkililer içinde artan işbirliği, operasyonlarda sürdürülebilirlik oluşturulması ve kriz yönetimi kapasitesinin sağlanması. Pandemi uzun süreli olabilir, bu yüzden ortak çabalarla devam etmeliyiz" şeklinde.

Editör: İsveç Gündemi