Halk Sağlığı Kurumu tarafından açıklanan yeni verilere göre, son bir günde 4 bin 995 yeni vaka tespit edildiği ve beş kişininde yaşamını kaybettiği açıklandı.

Ülke genelinde vaka sayısı 652 bin 465 olurken, yaşamını kaybeden kişi sayısı 12 bin 798'e ulaştı.

Solunum cihazına bağlı ağır hasta sayısının (IVA) 223 olduğu açıklandı.

Aşılama ile ilgili program kapsamında şuana kadar 690 bin 271 kişiye en az bir doz aşı verildiği ve bunlardan 235 bin 274'üne ise ikinci doz aşının yapıldığı aktarıldı.

Günlük basın bilgilendirme toplantısında değerlendirmelerde bulunan Anders Tegnell, can kayıplarında bir düşüş görüldüğünün altını çizerek, vaka sayılarındaki artışın ölümlere yansımamasını umut ediyoruz dedi.

Pandemi ile ilgili küresel değerlendirmede bulunan Tegnell, vakaların yeniden yüksekliği sadece İsveç'te değil, muhtemelen küresel düzeyde de görülüyor ve hala yüksek seviyelerde ifadeleri kullandı.

AB düzeyinde de aynı işaretler olduğuna vurgu yapan Tegnell, Avrupa'daki bir dizi ülke, İsveç ile aynı durumu yaşıyor, vakalar ara sıra düşerek ve sonra tekrar yükseliyor dedi.

Ülkelerin durumuyla ilgili net bir şey söylemenin pek mümkün olmadığına işaret eden Tegnell, çok farklı varyantlar var. İsveç ortada bir yerde ifadeleri kullandı.

İsveç'te, şimdi tekrar net bir yükseliş trendimiz var. Aralık'taki kadar dramatik değil. Ama kesinlikle düşüşten yükselişe doğru bir düzelme var ifadeleri kullandı.

Tegnell, "Farklı bölgeler arasında oldukça büyük bir fark var ama birçok bölge maalesef vaka sayısı yeniden yükselişte".

"Test artık toplumda daha fazla insanın hasta olduğu modelini takip ediyor" yorumu yapan Tegnell, o zaman daha fazla test gerekiyor dedi.

7. haftada 200.000'den biraz fazla insan test edildi.

Tegnell, yapılan testler sonucunda pozitif çıkan vakaların farklı yaş gruplarında nasıl arttığına baktığımızda, daha çok sağlıklı yaşlarda olanlarda artış görülüyor, ileri yaşların düşük olduğunu ve henüz bir artış görmediğini, aşılama ile ilgisi olabileceğini düşünüyoruz dedi.

Maalesef yoğun bakım üzerindeki baskıda, olumlu gelişme azaldı, orada bile bir plan yapma eğilimi görünüyor. Çok yüksek sayılardan tekrar yükseliş görülüyor.

Ölümlerle ilgili, şimdi olumlu bir gelişme görüyoruz, son günlerde nispeten az sayıda yeni ölüm vakamız var. Hala yüksek seviyeler var, ancak bu alanda umut verici bir gelişme var gibi görüyoruz.

Umarız vakalardaki artış, ölümlerin artması anlamına gelmez ifadeleri kullandı.

Aşılamalarla ilgili, aşılamaların tam olarak nasıl uygulanacağı, farklı bölgelere göre değişiklik gösterecektir. Bölgeniz hakkında soruları olanlarınız bölgenin bilgi akışına yönlendirilir.

İsveç'te gerçekleştirilen 600.000'den fazla aşıya ulaştık. Bu sabaha kadar 700.000 dozluk aşıya yaklaşıyorduk.

Aşılama hızı maalesef tamamen yapılan aşı teslimatlarına bağlı olarak değişiyor.

İstatistiklere göre aşı olanların çoğunluğu 90 yaş üstü ve aynı zamanda 80 yaşın üzerindeki insanlar olduğu görülüyor. Daha düşük yaşlardaki insanladan yaşlılara bakanlar aşı oldu denildi.

Anders Tegnell: "Özel yaşlı bakım evlerinde bir doz aşı alan kişilerin oranında şu an yüzde 83'teyiz ve en hızlı artışı yüzde 70 gibi yüksek bir seviyeye ulaştığımız 2 doz alanlar arasında görüyoruz" dedi.

"Evde bakım hizmetine ulaşmak daha karmaşıktır.

Orada rakam 1 doz alan yüzde 45 ve 2 doz alan yüzde 21'dir" dedi.

Tegnell, "Bir doz bile oldukça iyi bir korumadır" yorumunda bulundu.

Aşıların bazı etkilerini görmeye başlıyoruz.

Vaka sayısındaki artış 65 yaş altı kişiler arasında görülüyor, yaşlılar artık daha iyi durumda ve daha iyi korunuyorlar dedi.

"65 yaş üstü ve özel konutta yaşayan grupta vaka sayısı azalıyor" diyen Tegnell, ölenlerin sayısı da düşüyor ifadeleri kullandı.

"Ölüm sayısında gördüğümüz aynı eğilim, 65 yaş üstü tüm yaş gruplarında düşüyor. Özel konuttaki grup en hızlı azalıyor."

Tegnell, "Aşılama arttıkça vaka sayısı azalır."

Bölgesel düzeyde yapılan ve çok önemli olan tüm çabalar gerçekten meyvelerini vermeye başlıyor ifadeleri kullanan Anders Tegnell, "Evde bakım hizmetinde bu kadar ileri gelmemiş olsak bile, net bir zaman bağlantısı da görülüyor" dedi.

Tegnell, özel konutlarda çalışan personele gelince: orada, yüzde 38'i bir doz, yüzde 21'i iki doz aşı aldı dedi.

Rakamlar evde bakım personeli için daha düşüktür.

Tegnell, "Burada yapılacak daha çok şey var" dedi.

Güncel olaylarla ilgili de değerlendirmede bulunan Tegnell: Hala spor tatili dönemindeyiz. İsveç dışında seyahat ederken nelerin geçerli olduğunu size hatırlatmak istiyoruz. Eve geldiğinizde kendinizi test etmeli ve 5. günde testi tekrarlamalısınız. Bazı insanlar birkaç gün sonra hastalanabilir dedi.

Tegnell, Test sonuçlarından bağımsız olarak ilk 7 gün evde kalmak da önemlidir." dedi.

İsveç'e girişlerde yabancı ülke vatandaşları için, negatif bir covid testi zorunluluğu devam ediyor dendi.

Tegnell, diğer şeylerin yanı sıra, hastalık durumunda, varış noktasında bile kendini izole etmenin mümkün olması gerektiğini hatırlattı.

Seyahate çıkmadan önce iyi düşünün dedi.

Editör: İsveç Gündemi