Dün öğleden sonra uyuşturucu bağımlısının dehşet saçtığı saldırı ile ülkede sallanırken, ülkede alışa gelmiş birçok olay yaşandı.

Bir yıldan süre geledir sürekli pandeminin gündemde olmasıyla tüm dünyada olduğu gibi İsveç'te de yerel olaylar daha gündeme geliyor.

Şiddet, darp, hırsızlık suçları, cinsel istismar vb. birçok suçta artış gözlenen İsveç'te, suçluları caydırıcı cezaların gelip gelmeyeceği uzun süredir tartışma konusu.

Muhalefetin hükümete salgın başta olmak üzere, birçok konuda eleştirileri devam ediyor.

İsveç'in yeniden eski formatına, yaşanabilir ve olaysız hale getirilmesi için hükümetin reformlar yapması beklenirken, aynı zamanda iktidar hükümetinin başını çeken Sosyal Demokratların politikalarının şiddet olaylarında ciddi katkısı olduğu savunuluyor.

Salgınla ilgili dünyada birçok ülke kısıtlamaları kaldırmaya hazırlanırken, İsveç'te en sert önlemler bu dönemde geldi.

Özellikle hizmet sektörünü vuran kısıtlamalar sonrasında gerekli desteğin yeteri kadar sağlanmamasıyla birçok kobi şirketi iflasa doğru sürükleniyor. Ancak tüm kısıtlama ve tavsiyelere rağmen, özellikle kış turizmi noktasında ki tatil bölgelerinde kalabalıklar önlemiyor ve vatandaşların yoğunluğu azaltılamıyor.

Salgınla ilgili verilen son vrilere göre, ülkedeki toplam vaka sayısı 680 bin 130 olurken, covid-19 kaynaklı yaşamını kaybeden kişi sayısı 12 bin 977'ye ulaştı.

Bölgedeki diğer komşu ülkelerinin toplamından daha çok can kaybı yaşanan İsveç'te aşı büyük umut olurken, aşı tedariklerinde yaşanan sorunlar da İsveç'i tedirgin etmeye devam ediyor.

Salgının merkezi olan başkent Stockholm bölgesinde vaka sayısı 82 bin 362 oldu ve can kayıpları 4 bine yaklaşırken, özellikle mutasyonlarla başı dertte olan Västra Götaland bölgesinde vaka sayılarında tırmanma devam ediyor. Bölgedeki vaka sayısı 75 bin 812 olurken bu bölgede de can kayıpları yine yüksek duruyor. Toplam 2 bin 115 kişinin yaşamını kaybettiği bölgede mutant varyantlar konusunda ciddi endişeler bulunuyor.

İsveç'te en fazla etkilenen üçünü bölge ise Skåne: Bu bölgede 64 bin 271 kişi enfekte olurken, bin 575 kişi yaşamını yitirdi.

Sonbahar dönemine kadar pandemi ile iyi mücadele eden bölge yönetimi, havaların soğumasıyla vaka sayılarının önünü alamadı ve şuanda en fazla vaka görülen üçüncü bölge olarak önemli bir noktada duruyor.

İsveç'in üç büyük bölgesinde durum böyleyken, son dönemlerde kuş gribi alarmı veren ülke, bu anlamda da ciddi sorunlar yaşamaya devam ediyor.

Şuana kadar 2 milyondan fazla kümes hayvanında kuş gribi tespit edildiği aktarılırken, durumun oldukça endişe verici olduğunun altını çizildi.

Editör: İsveç Gündemi