İsveç'te artan silahlı saldırı ve şiddet olayları rekor düzeye çıktı.

Ülke nüfusuna göre, Avrupa'da en fazla silahlı saldırı olayı ve cinayet işlenen ülke olarak zirvede yer alan İsveç'te bu yıl içinde 48. cinayet dün akşam işlendi.

Dün akşam saatlerinde  Kristianstad'da 20'li yaşlarında bir genç vuruldu.

Silahlı saldırı sonrasında yapılan ihbar üzerine polis ve sağlık ekipleri olay yerine intikal etmiş ve yaralı şahıs tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırılmıştı.

Ancak sabaha karşı şahsın yaşamını yitirdiği açıklandı.

Böylece, bu yıl İsveç'te rekor sayıda insan vurularak öldürüldü.

Polis, Perşembe akşamı geç saatlerde meydana gelen silahlı saldırının ardından Kristianstad'ın Gamlegården semtindeki Göingegatan'a çağrıldı.

Tanıklardan ilk çağrılar saat 23:14'te geldi.

Güney bölgesindeki polisin basın sözcüsü Evelina Olsson, olaya dair ilk açıklamasında bir kişinin vurulduğunu duyurdu.

Sağlık durumu hakkında yorum yapılmayan ancak şahsın hastaneye kaldırıldığı bilgisi paylaşan polis, soruşturma başlattı.

Ambulansla hastaneye kaldırılan gencin yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı açıklandı.

Bölgede görevli polis memuru Mikael Lind, "yaralı ne yazıkki yaşamını yitirdi" dedi.

Şimdiye kadar 48 vurularak öldürüldü

Polis istatistikleri, 2022'de şu ana kadar 48 kişinin silahlı saldırı sonucu öldürüldüğünü ve İsveç'in ölümcül silahlı saldırılarda yeni bir üst seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Polis istatistiklerine göre, daha önceki en yüksek sayı, toplam 47 kişinin öldürüldüğü 2020 yılıydı. 2021 yılında 45 kişi silahlı saldırı sonucunda yaşamını yitirmişti. Ancak bu yıl henüz yıl bitmeden silahlı saldırılar sonucu 48 kişi yaşamını yitirdi.

İsveç'te ateşli silahlarla ölümcül şiddette artış 2000'li yılların ortalarında başladı, ancak Suç Önleme Konseyi'nin (Brå) geçen baharda sunduğu bir rapora göre artış 2013'te yeni bir ivme kazandı.

TT haber ajansı, genel olarak İsveç'teki artışın sadece 20-29 yaş grubunda gerçekleştiğini yazdı.

Editör: İsveç Gündemi