İsveç'te uyuşturucu çetelerinin birbirleriyle mücadelesinde onlarca genç sokak ortasında infaz edilirken, olaya karışmadan önce silahla yakalanan gençlerin direk tutuklanmaması İsveç'te tartışmalara neden oldu.

Expressen gazetesi, 2018 yılında sokak ortasında 44 kişinin silahlı saldırı sonucu öldüğü hatırlatılırken, bu rakamın İsveç için kara bir tablo olduğu belirtildi. 

Geçen hafta Huddinge'de bir eve yapılan baskında 16 yaşındaki bir gencin odasında AK 47 marka Kalaşnikof silah bulundu. Gözaltına alınan genç, 6 gün sonra serbest bırakıldı.

Gencin serbest bırakılması İsveç medyasında eleştirilere neden olurken, Adalet Bakanı Morgan Johansson'un silah yakalatanların direk tutuklanacağı açıklaması hatırlatıldı.

Çete savaşlarını yakından takip eden Stockholm Polisinden Uzaman Gunnar Appelgren, mevcut yasaların silah yakalatanlara karşı caydırıcılık özelliğinin bulunmadığını ve bu yüzden de çete üyelerinin rahat bir şekilde yanlarında silah taşıdıklarını kaydetti.

Cezaların artırılması gerektiğinin altını çizen Appelgren, ''Silah kaçakçılığı yapan, evinde yada üzerinde silah yakalatanların direk tutuklanması gerek ve mahkeme tarafından da en az 3- 4 yıl hapis cezası alması gerek'' dedi.

Mevcut yasanın değiştirildiğini ve silah yakalatanlara en fazla 2 sene hapis cezası verildiğini aktaran Appelgren, bu sürenin çete üyelerinin silahlanmalarını önlemeyeceğini vurguladı. 

Editör: İsveç Gündemi