Bazı sendikalar şu anda web sitelerinde sorun yaşıyor. Landsorganisationen i Sverige (LO) alanında, şu anda operasyonel aksaklıklar yaşayan 6F sendikaları, Elektrikerna, Byggnads, Fastighets, Målarna ve Seko sendikaları saldırılar nedeniyle erişime kapatıldıklarını duyurdu. 

Sendika Kommunal'ın sistemi de kapatıldı. 

Sitelerine girilebiliyor ancak ziyaretçi "Şu anda hizmetlerimizi etkileyen operasyonel aksaklıklar yaşıyoruz. Teknisyenlerimiz bunu mümkün olan en kısa sürede düzeltmek için çalışıyor." dendi.

Byggnads web sitesinde, üyelerin web'e erişemediğini, üyelik sayfalarında oturum açamayacağını veya derneğe e-posta gönderemeyeceğini yazıyor.

Seko'nun iletişim müdürü Jonas Pettersson'a göre bu, sendikalara yönelik özel bir siber saldırı değil. 

Bunun yerine, tedarikçi Softronic'in geçen hafta sonunda şüpheli bir siber saldırının keşfedilmesinden bu yana yürüttüğü güvenlik çalışmalarının bir parçası olarak sistemlerin kapatıldığı söylendi.

Dernekler, tıpkı işsizlik fonları gibi bilişim şirketi Softronic'i kullanıyor. 

Yazar kasalar ve ödeme sistemleri kapatıldı

Şüpheli saldırı daha önce tüm işsizlik sigortası fonlarının sistemlerinin kapatılmasına yol açmıştı. Bu, şimdi Perşembe günü gerçekleşecek olan  işsizlik ödelemelerinin ertelenmesine yol açtı.

İsveç'in işsizlik sigortası fonlarının başkanı Tomas Eriksson Pazartesi günü TT'ye verdiği demeçte, teknisyenler ve güvenlik uzmanlarının Cuma gününden beri bu konuda gece gündüz çalıştığını söyledi.

Byggnad'ın basın sekreteri Gabriel Dahlander, derneğin internet sitesindeki sorunları doğruladı, ancak şu anda durumun üyeleri nasıl etkilediğini söylemedi. 

Üyeler, örneğin bilgilerin sızdırılma riski altında olduğundan endişelenmeli mi? sorusuna:
 
Dahlander, "Üyelik kayıtlarımızı etkileyeceğini düşündürecek hiçbir şey yok." Sistemlerin önlem olarak tedarikçi tarafından kapatıldığını söyledi. 

Softronic acil durum toplantısı yapıyor

Softronic COO'su Mathias Kjellberg, Arbetet'e bir "acil durum toplantısının" ortasında olduğunu ve şu anda röportaja zaman ayırmanın zor olduğunu söyledi.

Müşterilerinin üyelerini kendi kuruluşları aracılığıyla bilgilendirmek istediğini de ekliyor.

Üyelerin, hassas bilgilerin sızdırılması konusunda endişelenmeleri gerekiyor mu? 

Yetkili, "Bireysel müşteriler hakkında yorum yapamam, ancak ne yazık ki ileriye dönük müşterilerimizin bilgilerine başvurmak zorundayım" ifadeleri kullandı. 

Kommunal'ın basın sekreteri Sandra Albeer, Arbetet'e yazdığı bir yazılı mesajda, "Kommunal'ın sistemi işsizlik fonundan tamamen bağımsız, ancak aynı işletme tedarikçisini paylaşıyoruz, bu da sistemlerimizin güvenlik nedenleriyle kapatıldığı anlamına geliyor" diye yazdı. 

Editör: İsveç Gündemi