İsveç'in tüketime dayalı sera gazı emisyonları hanelerden, kamu sektöründen ve üretim alanlarından kaynaklanmaktadır. 2020'de toplam 79 milyon ton karbondioksit üretildiği ölçülürken bunun kişi başına 7,6 ton ürettiği anlamına geliyor, bu oran 2019'da toplam 89 milyon ton olmakla kişi başı 8,7 ton olarak kayıtlara geçmişti.

2019 ile 2020 arasında emisyonlarda yüzde 12'lik bir azalma yaşandı.

Düşüşün büyük bir kısmı covid 19 pandemisi ile bağlantılı olabilir. Ancak daha uzun vadede bile tüketime dayalı emisyonlarda azalma eğilimi görülüyor. 

İstatistik İsveç araştırmacısı Nils Brown, emisyon azalımı ile ilgili değerlendirme yaparken, genel tablonun hem İsveç üretiminden hem de İsveç'in ithalatından kaynaklandığını belirtti.

Azalan seyahat etkisi

Hanehalkı tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonları 2019-2020 yılları arasında yüzde 10 azaldı. İlgili yıllar arasında 53 milyon ton olan karbondioksit seviyesi 48 milyon tona kadar geriledi.

"En büyük düşüş yüzde 23 ile ulaşımda gerçekleşti. Hem havacılık hem de araç yolcu taşımacılığının pandemi nedeniyle azalmasının bunda önemli bir etkisi var."

Emisyonlar aynı dönemde konut, giyim/ayakkabı ve diğer kategoriler için de azaldı, ancak gıda için değişmedi.

2020 yılı detaylı emisyon verilerini buradan inceleyebilirsiniz.

Editör: İsveç Gündemi