Covid-19 kaynaklı olarak son bir günde 29 kişinin daha yaşamını kaybettiği bildirilirken, ülkede can kaybı 13 bin 402 oldu.

Ülke genelinde mutant vakaların artışta olduğu gözlenirken, SKR ve Stockholm bölge sağlık yönetimi salgınla ilgili üst üste toplantı düzenledi.

Basın toplantısında bölgede vaka sayısı ile ilgili bir plato aşaması beklendiği aktarılırken, yeni varyantların kapsadığı vaka sayısının endişe verici olduğu söylendi.

SKR ve bölge temsilcilerinin basın toplantısında verdiği mesajlarda tehlikenin hala geçmediği ve durumun sıkıntılı olduğu mesajı verildi.

SKR basın toplantısında konuşan yetkililer konuya dair kapsamlı bilgilendirmeler yaptı.

Sağlık ve bakım departmanı başkanı Fredrik Lennartsson, sağlık ve tıbbi bakımdaki durumla ilgili yeni bir rapor açıkladı:

"Kasım ayında konuyla ilgili bir rapor yayınladık ve acil bakım üzerindeki ağır yüke rağmen sağlık sisteminin diğer bakımların büyük bir bölümünü sürdürebildiğini belirttik.

Kasım ayındaki rapor biraz daha kapsamlıydı ve daha kaliteli boyutlar içeriyordu. Güncellenen raporun odak noktası, odaktaki daha kapsamlı resim ve erişilebilirliktir" ifadeleri kullandı.

SKR sağlık ve bakım departmanı başkanı Fredrik Lennartsson:

İkinci dalgada, sonbaharda, covid için kayıtlı hasta sayısı, ilk dalgaya göre daha fazlaydı.

Bununla birlikte, sonbaharda hastaların yatarak bakıma ihtiyaç duyduğu gün sayısı ve ayrıca yoğun bakıma ihtiyaç duyanların sayısı azaldı.

İkinci dalgada covid-19'da ölenlerin sayısı da daha düşüktü.

Muhtemelen hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmenin ve sonbaharda nasıl tedavi edilebileceğinin bir sonucudur.

Diğer planlı bakım ilkbaharda olduğu kadar azalmadı. İlk dalga olan Mart-Haziran döneminde planlanan ameliyat ve tedavi sayıları yüzde 35 azaldı. Sonbahar döneminde Ekim-Aralık döneminde planlanan operasyon ve tedavi sayısı yalnızca yüzde 7 azaldı.

SKR sağlık ve bakım departmanı başkanı Fredrik Lennartsson:

Özel bakımdaki doktorlara yapılan ve tamamlanan ziyaretlerin sayısı: 

İlk dalgada büyük bir azalma oldu ve ardından hızlı bir iyileşme oldu. İkinci dalga başladığında artış bir şekilde durdu ve ardından ziyaret sayısı azaldı.

Planlanan bakım böylece ikinci dalga sırasında oldukça büyük ölçüde sürdürülebilmiştir. Tüm ameliyat ve tedavilerin yüzde 85'i 2019 yılına göre gerçekleştirildi.

Bunlar, birkaç açıklaması olabilecek olumlu sonuçlardır. Muhtemelen bunun bir nedeni, acil bakım için hazırlıklı olunması ve gerekli olan artırmanın daha iyi planlanıp yönetilebilmesidir. Pandeminin başlangıcı sırasında, acil bakımı çevreleyen belirsizlik daha fazlaydı.

Salgının sağlık sistemini nasıl etkilediğine dair rapor SKR'nin web sitesinde yayınlandı.

SKR sağlık ve bakım departmanı başkanı Fredrik Lennartsson, pandemi sırasında hala belirsiz unsurların olduğunu söyledi.

Uzun süreli hastalar için diğer şeylerin yanı sıra, bunu daha ayrıntılı olarak anlamamız gerekiyor.

Sağlık hizmetlerinde çalışan personel uzun süre büyük bir yük ile çalıştı dedi.

SKR sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak aşı konusunda kapsamlı bilgi verdi:

Maalesef, ülkenin büyük bir bölümünde enfeksiyonun yayılması artıyor. 21 bölgeden 20'si beklenen bozulma bildirdi. Zaten çok çalışan bir sağlık sisteminden ciddi sinyaller geliyor.

Bugün İsveç yoğun bakım ünitelerinde 570'den fazla hastaya bakılıyor. Yarısından fazlası covid hastaları.

Şu anda kurulan koordinasyon neredeyse bir yıldır yürürlükte. Bölgeler orada birbirlerine yardımcı olabilir. Durumla başa çıkmak bizim için çok önemli.

Bölgelerin örnekleme kapasitesi de iyi, diyen Spak: "Geçen hafta, 300.000'den fazla kişiden 33.000'i pozitif çıktı" dedi.

Sağlık Hizmetleri Bölümü SKR Başkanı Emma Spak:

Gerçek şu ki bir kilometre taşını geçtik: 1 milyondan fazla kişi en az bir doz aşı aldı.

Her yaş grubu için kaç aşı yapıldığına dair verileri paylaştı.

90 yaş üzeri kişilerin yüzde 84'ü ve 80 yaş üstü kişilerin yüzde 65'inden fazlası aşılanmıştır.

Bölgeler, aşı teslimatlarının boyutundan daha büyük bir aşılama kapasitesine sahiptir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu bugün aşı teslimatları için tahminleri güncelledi ve bunlar maalesef iç karartıcı güncellemeler.

Aralık 2020'deki ön rakamlara göre, İsveç Nisan ayında 5 milyonun üzerinde doz alacaktı. Yeni tahmine göre bu rakam şimdi 2 milyonun üzerinde görünüyor.

Mayıs ayında yaklaşık 3 milyon dozluk teslimat bekleniyor.

Haziran ayında prognoz yaklaşık 4 milyon doza yükseldi.

Bölgeler artık değişen durumu işlemek ve buna göre plan yapmak için çok zaman harcıyor.

Değiştirilen teslimatlar, bölgelerin maliyetlerini de etkiliyor. Doğrudan ek maliyet çıkıyor, öncelikle bina kiraları ve personel maliyetleri konusunda destek verilecek dedi.

SKR sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak, bölgelerin binaları ve personeli iptal etmek için çok zaman harcaması gerektiğini söylüyor.

Durum tabii ki güveni de etkiliyor diyen Spak, yaşanan değişiklikler nedeniyle sorunlar yaşandığını belirtti.

Tüm bölgelerde halkın aşılanacağı 4. aşama için hazırlandıklarını belirtti.

İş sağlığı hizmetlerinin doğrudan işyerinde aşılama yoluyla katkıda bulunabilmesi gerektiğine dair öneriler hakkında çok sayıda tartışma yapıldığını biliyoruz. Bu, her bölgenin üzerinde durması gereken bir şey.

Dikkate alınması gereken satın alma kuralları da vardır, bölgelerin elbette bunu hesaba katması gerekir. Bu şirketler için bir mesele değil, bölgelerde yerel olarak halledilmesi gereken bir şey.

Bölgeler haftada 1,2 milyon aşı yapabilecek. Teslimatların artması durumunda bölgeler aşılarını artırabilecek.

Bölgeler, gerekirse bu yaz tekrar aşılamayı planlayacak.

Skåne Bölgesi aşı koordinatörü Maria Landgren:

Skåne Bölgesi'nde 180.000 doz üzerinde aşılama yaptık. 130.000 kişiyi aşıladık. Bu, nüfusumuzun yüzde 11,7'sinin ilk doz aldığı anlamına geliyor. Yüzde 5'i tamamen aşılanmıştır.

70+ yaş grubunda yüzde 32,5 ilk doz aldı.

170 aşılama ünitemiz var.

Yüksek kapasiteye sahibiz ve fazla aşı aldığımızda hızla ilerleyebiliriz.

Bölgede aşı olma istekliliğinin yüksek olduğunu söyledi.

Belediyeler ve birinci basamak sağlık hizmetleri ile çok iyi bir işbirliğimiz var. Bu bir başarı faktörüdür.

Bölge aşılama için 2. aşamada.

Grup diyaliz ve nakil alıcıları ve birlikte yaşadıkları kişilerle işimiz bitti. LSS ve personel açısından, eski gruba odaklanmak için bu grubu duraklattık.

Buna paralel olarak, risk altındaki hastaları ve sosyal olarak dezavantajlıları belirlemek için aşama 3 için planlar yapılmaktadır.

Sosyal açıdan savunmasız gruplar için Janssen'in aşısını vermeyi planlıyoruz çünkü bu bir doz ve bu grup için işleri kolaylaştırıyor.

O grupla iletişim için gönüllü kuruluşlarla çalışılıyor dedi.

Skåne Bölgesi aşı koordinatörü Maria Landgren:

4. aşamada, yardımcı olabilecek dış aktörler temin edilecektir.

Şimdi bu aktörler için tesislere bakıyoruz, böylece oradaki savunmasız gruplara da ulaşabiliriz.

Çok fazla iptal ve yeniden rezervasyonla uzun vadeli plan yapmak bizim için çok zor. Aşıları yapmak için aşılamadan daha fazla zaman harcıyoruz ve bu oldukça yorucu.

Herkes sırasını bilmek istiyor: Az sayıdaki aşı nedeniyle planların değiştiği bir süreç yaşıyoruz ve birçok soru ve tartışma oluyor. Haksız olduğu hissediliyor ve hızlı dönüşlerde olabiliyor.

Akışlar sırasında aşı değiştirirken hasta için güvenli süreçler elde etmek biraz zaman alır ve bu süreçte iki doz vardır.

Bu değişen bir durum, aşı sözü veriyoruz ve sonra onları geri arayıp şuanda aşı olamıyorsunuz demek zorunda kalıyoruz. Aşılama sürecine olan güveni sürdürmek için çok zaman harcıyoruz ifadeleri kullandı.

Västerbotten Bölgesi aşı koordinatörü Ronny Lestander:

Västerbotten'de zorluklar hemen hemen aynı. Şu anda 80 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 85'ini ilk dozla ve 65 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 36'sını ilk dozla aşılamak için zamanımız oldu.

Nüfusun en yaşlı bölümünü beş yaş aralıklarla aşılamayı tercih ettik. Önümüzdeki hafta 75 yaşın üzerindeki insanlara aşı yaptıracağız.

Aşılar öncelikle sağlık ocaklarında yapılmaktadır.

Ayrıca özellikle savunmasız kişileri belirlemek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bunu, gruplarla temasa geçmemize yardımcı olabilecek organizasyonları ve dernekleri haritalandıran ilçe yönetim kurulu ile yapıyoruz.

Västerbotten Bölgesi aşı koordinatörü Ronny Lestander:

Skåne gibi, bu grupların genellikle yaşı ziyaretlerinde güçlük çektiklerini, ikinci ziyarete gelmenin daha da zor olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, bu gruplar için Johnsson & Johnsson (Janssen aşısı) kullanmaya çalışacağız (çünkü tek dozluk bir aşıdır, lütfen unutmayın) ifadeleri kullandı.

Stockholm bölge yönetimi de bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına, Sağlık ve Tıbbi Hizmetler Müdür Vekili Johan Bratt ve Enfeksiyon Kontrol Hekimi Maria Rotzén Östlund katıldı.

Johan Bratt, muhtemelen son günlerde bir plato aşaması bekleyebiliriz, ancak yine de bu platonun yeniden yükselebileceğini size hatırlatmak istiyorum" dedi.

Bölgedeki hastanelerde yatanların artan sayısı endişe veriyor.

Bratt "Şu anda beni en çok endişelendiren, covid-19 ile çok ağır hastalanan ve yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaların sayısındaki hızlı artış. 14 günden kısa bir süre içinde, hastanelerimizde bakıma ihtiyacı olan covid hasta sayısında yüzde seksen bir artış gördük" dedi.

Johan Bratt, çok ciddi şekilde hasta olan ve gerçekten ağır bir tedaviye ihtiyaç duyan çok daha fazla hasta olduğunu söyledi.

Johan Bratt, planlı sağlık tedavileri ile ilgili 21 Nisan'a kadar bir erteleme olacağını duyurdu.

Ülke genelinde olduğu gibi başkent Stockholm'de de mutasyon vakalarının endişe verdiği aktarılan basın bilgilendirme toplantısında herkesin dikkatli olması gerektiği uyarısı yapıldı.

Editör: İsveç Gündemi