Açıklanan verilere göre, ülke genelinde tespit edilen toplam vaka sayısı 773 bin 690'a ulaşırken, pandemi sürecinde covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısı ise 13 bin 373 oldu.

Yoğun bakım kayıtlarına göre, hastanelerde tedavisi devam eden hastalar arasında 294 hastanın durumu ağır olduğu aktarıldı.

Ülke genelinde aşılama çalışmalar devam ederen, şuana kadar 1 milyon 5 bin 559 kişiye en az bir aşı verildiği bildirildi.

Aşılanan bu sayının 433 bin 156 kişisi ikinci doz aşı aldığı da aktarıldı.

Salgınla ilgili değerlendirmeler bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi eyalet epidemiyolojisi uzmanı olan Anders Tegnell açıklamalarda bulundu.

Genel durumun hala kritik olduğunu, vaka sayılarının artışta olduğunu aktaran Tegnell, salgınla mücadele konusundaki ciddi durum devam ediyor ifadeleri kullandı.

Kritik yaş grubunda olanlarla ilgili aşılamanın şimdiye kadar çok iyi gittiğini ve aşılamalar sonucunda can kayıplarının düştüğünü aktaran Tegnell, "Toplumun en önemli yerlerinde iyi bir aşı kapsamı aldık. Özel huzurevlerinde yaşayanların 93'ünün birinci doz, yüzde 87'sinin iki doz aldığını görebiliyoruz" dedi.

Evde bakım hizmeti alan kişiler için bile aşı kapsamı artık yüksek bir seviyeye ulaşmaya başlıyor.

"Orada bile aşılama oranı arttığında vaka sayısı azalır" dedi.

Son günlerde yan etkileriyle birçok ülkede askıya alınan ve gündemde olan Astra Zeneca aşısı ile ilgili de konuşan Anders Tegnell, Astra Zeneca'nın aşısının artık 65 yaş ve üstü kişiler için önerildiğini söyledi.

Sağlık otoritesi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda "Astra Zeneca'nın çok etkili bir aşı olduğu sonucuna vardık" diyen Tegnell, "Özet değerlendirmemiz, aşının 65 yaş ve üstü kişilere tekrar önerilmesidir. Burada, aşıyı birkaç hafta önce duraklatmamıza neden olan nadir ve ciddi yan etkileri görmedik" yorumu yaptı.

Kırılma, riskin neye benzediğine dair bilgi alana kadar 65 yaşın altındaki grup için devam eder. Tıbbi Ürünler Ajansı temsilcisi bu konuda daha fazla bilgi verecektir dedi.

Anders Tegnell: "Bugün de yeni olan şey, liseler için kısmi uzaktan eğitim ile ilgili ulusal önerinin 1 Nisan'dan sonra sona ermesidir. Okul temsilcileri ve Ulusal Eğitim Ajansı ile bu konu hakkında uzun tartışmalar yaptık" dedi.

Tegnell, salgınla mücadele sürecinde "Pek çok öğrenci okula gidemediği ve eğitim alamadığı için olumsuz etkilenmiştir" dedi.

Öğretimin kalitesini olduğu kadar sağlığı da etkiledi.

"Okulda daha fazla olabileceğinizi söylesek de, okulların okul ortamında enfeksiyonun yayılmasını azaltma çalışmalarını sürdürmesi önemlidir".

Uzaktan eğitim gerektiğinde kullanılmaya devam edilebilir.

Anders Tegnell: "Paskalya'ya yaklaşmaya başlıyoruz. Böyle bir dönemde yeni temasların mümkün olduğunca sınırlandırılması önemlidir. Başkalarından uzak durun ve kalabalık ortamlardan kaçının" uyarısında bulundu.

Seyahat edecekseniz: mümkün olduğu kadar güvenli yapın. Koltuk rezervasyonu yapın, mümkünse kendi arabanızla seyahat etmekten çekinmeyin.

Seyahat edeceğiniz yerde hangi yerel ve bölgesel önerilerin bulunduğunu dikkatlice kontrol edin. İsveç'te bölgelere göre farklı önerilerimiz var çünkü durum biraz farklı dedi.

Anders Tegnell: "Maalesef, şu anda Avrupa'daki birçok ülkede olduğu gibi, enfeksiyonun yayılmasında devam eden bir olumsuz eğilim var" dedi.

Hastaysanız evde kalın, mesafenizi koruyun, yeni ilişkilerden kaçının, mümkün olduğunca evden çalışın ve aşı teklif edildiğinde aşı olmak gibi temel tavsiyeleri aklınızda bulundurun dedi.

Editör: İsveç Gündemi