Ancak, SVT tarafından yapılan bir incelemeye göre, 2020'nin sonunda yaklaşık 20 huzurevi ölüm oranında keskin bir artış yaşadı.

Malmö'deki Victoria huzurevinden sorumlu Madeleine Lundström, bunun birey ve akrabaları için bir trajedi olduğunu söyledi.

SVT'nin incelemesi, 2 Mart ve 10 Mayıs 2020 tarihleri ​​arasında ülkenin huzurevlerinde 2017-19 aynı dönem ortalamasından yüzde 30 daha fazla ölüm olduğunu gösteriyor. 2020'nin son on haftasında aşırı ölüm oranı daha düşüktü. Ardından, önceki üç yılın aynı dönemine göre yüzde 19 daha fazla kişi öldü.

SVT'nin istatistikleri ölümlerin neye bağlı olduğunu göstermiyor, ancak covid-19'un birçok huzurevine girdiğinin bir göstergesi.

National Board of Health and Welfare istatistiklerine göre, covid-19 nedeniyle bu yıl 18 Ocak tarihine kadar gerçekten ölenlerin yüzde 46'sı, (4 bin 563 kişi) 70 yaşın üzerindeydi ve huzurevlerinde yaşıyordu.

SVT'nin incelemesi, belediyelerin huzurevleri arasında büyük farklılıklar olduğunu gösteriyor. En büyük 100 belediyenin 32'sinde, 2020'nin son on haftasında yaşlı konutlarında aşırı ölüm oranı 2017-19 aynı dönem ortalamasına göre daha da düşüktü.

Ancak 2020'nin sonunda ciddi ölüm oranıyla ülke çapında yaklaşık 20 huzurevi öne çıkıyor.

En çok etkilenen huzurevleri:

- Victoria, Malmö

- Åbrädden, Helsingborg

- Borgvalla, Helsingborg

- Stattenahemmet, Helsingborg

- Lammengatan, Lammhult

- Kolla äldreboende, Kungsbacka

- Heijkensköldska gården, Södertälje

- Nordstjärnan, Umeå

- Tranan, Storuman

Skåne'deki birinci basamak sağlık hizmetleri başhekimi Jan Bleckert, Helsingborg'daki birkaç huzurevinin neden bu kadar olumsuz etkilendiğini açıklayamıyor.

"Açıkçası bilmiyoruz. Her yerde geçerli olan aynı rutinler ve kısıtlamalar vardı. Ancak süper yayıcılar ve semptomları olmayan hasta insanlar hakkında birçok tartışma yapıldı. Ek olarak, Helsingborg'da yüksek bir enfeksiyon yayılımı var, bu durumu etkileyebilir, ancak huzurevleri arasında neden farklı olduğunu açıklamıyor" ifadeleri kullandı.

"Tabii ki çok ciddiye alıyorum"

Malmö'deki üç huzurevi, SVT'nin istatistiklerinde Victoria da dahil olmak üzere öne çıkıyor. Üç evi işleten Förenade bakım şirketinin CEO'su Madeleine Lundström, SVT'ye şunları söylüyor:

"Elbette gelen yorumları ve sapmaları not aldım. Tabii ki çok ciddiye alıyorum. Birey ve yakınları için bir trajedi" yorumu yaptı.

SVT ayrıca, ikinci saldın dalgası sırasında korona enfeksiyonunu durdurmayı başaran bazı huzurevlerinin de isimlerini verdi. İşte o huzurevleri:

- Eskilshem, Eskilstuna

- Olovslund'un bakım evi, Järfälla

- Kungsljuset, Borlänge

Mayıs ayı başında Aftonbladet, Borlänge'deki Kungsljuset'teki durumu bildirdi. O zamana kadar, huzurevindeki 51 yaşlıdan 12'si 21 Mart ile 10 Nisan arasında, büyük olasılıkla covid-19'dan öldü.

Durum bugün çok daha iyi, Kungsljuset, Mayıs ayından bu yana koronasız. Konaklama yerindeki ve personelin bazı bölümlerindeki tüm yaşlı insanlar ilk aşı dozunu aldı.

Editör: İsveç Gündemi