Halk Sağlığı Kurumu'nun aktardığı güncel verilere göre, 9 bin 458 yeni vaka tespit edildi.

Aktarılan yeni rakamlarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 617 bin 869 oldu.

Son zamanlarda can kayıplarının azalmaya başladığı görülen İsveç'te 59 kişinin daha covid-19 kaynaklı yaşamını yitirdiği belirtildi.

Yeni can kayıplarıyla birlikte ülke genelinde şuana kadar covid-19 kaynaklı olarak 12 bin 487 kişi yaşamını yitirdi.

Ağır hasta sayısında ortalama bir durumun yaşandığı gözlenirken, hastanelerde tedavisine devam edilen ağır hasta sayısı 229 olarak açıklandı.

Stockholm bölge yönetimi bir kaç haftalık aradan sonra hastanelerde tedaviye ihtiyaç duyan kişi sayısındaki düşüşün durduğu ve yeniden bir artış gözlendiğini açıkladı.

Basın bilgilendirme toplantısında salgınla ilgili değerlendirmede bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell:

Son 5 haftadır, küresel düzeyde bildirilen vaka sayısında azalma olmuştur. Azalma esas olarak Avrupa'da gerçekleşti ancak diğer bölgelerde de bir üşüş var ifadeleri kulladı.

Dünya çapında covid-19, kaynaklı ölümlerin rapor edilmesinde genellikle bir gecikme olması nedeniyle rakamlar hala yüksektir yorumu yapan Wisell, vaka sayısının azalmasına rağmen ölüm oranlarının yüksek olmasının temelinde raporların geç aktarılmasına bağladı.

Kapsamlı bir küresel pandemimiz var. Vaka sayısı azalsa da hala enfeksiyon çok yüksek. Alınan genel kısıtlamalara uyulmazsa, kısa süre içinde tekrar dalgalanmalar görülebilir dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

AB / AEA'ya bakarsak, bölgede gerçekleşen azalmayı görüyoruz. Bu, son haftalarda keskin bir düşüşün görüldüğü Birleşik Krallık'ı da kapsamıyor. AB / AEA'da şu anda 21,3 milyon vaka var. Hala çok yüksek düzeyde vaka bildiriliyor.

AB / AEA için 14 günlük kümülatif insidansı değerlendiren Wisell: "Bu, 4. ve 5. haftalarda bildirilen vakaları gösteriyor. İspanyol ve İber Yarımadası'nın büyük bölümlerinde koyu bir renk mevcuttur. Kırmızı renk ne kadar koyu olursa, 14 gün boyunca 100.000 kişi başına daha fazla vaka olduğu anlamına geliyor. Ülkeler ve bölgeler arasında farklılıklar vardır." ifadeleri kullandı.

Bazı kısımların daha açık ve bazılarının daha koyu olduğu İsveç'te de görülebilir.

AB / AEA'da yaygın bir enfeksiyon yayılımı var. Finlandiya, Norveç ve İzlanda daha az enfeksiyon yayılımıyla burada öne çıkıyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

"İsveç son haftalarda düşüş yaşadı. Avrupa'nın farklı ülkeleri için dalgalanmalarda yer aldı. Noel ve Yeni Yılda büyük sorunlar yaşayan Portekiz, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Birleşik Krallık'ı ağırlıklı olarak görüyoruz. İsveç, Avrupa ülkelerine kıyasla ortada bir yerdedir" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Geçtiğimiz haftalarda, daha önce sahip olduğumuz düşüş eğiliminde İsveç'te plato gibi görünen bir şey gördük.

Ulusal düzeyde geçen hafta bir önceki haftaya göre artan vaka sayısı görüyor olmamız endişe verici. Ülkede çok sayıda vakamız var. Kesin tavsiye ve kısıtlamalar bu durum devam ettikçe kalkmaz.

Haftalık yeni kabul edilen yoğun bakım (iva) vakalarının sayısı: Burada da haftalık olarak bildirilen yeni kabul edilen iva vakalarında bir kırılma görülüyor. Ancak bir gecikme yaşandığını söyleyebiliriz.

Haftalık ölüm sayısı: Şu anda öldüğü bildirilen ve öldükten sonraki 30 gün içinde covid-19 teşhisi konulan 12.487 kişi var. Raporlamada bir gecikme var. Rakamlar, özellikle son iki hafta için yukarı yönlü ayarlanabilir.

Aksi takdirde vaka sayısı azalınca ölüm sayılarının her hafta azaldığını görüyoruz.

Aşıların etkisini en kırılgan gruplarda görebiliyoruz.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, enfeksiyonla ilgili bazı bölgeler hakkında spesifik bilgiler verdi.

Västerbotten Bölgesi:

Burada son 3 hafta içinde artan vaka sayısı olduğunu görüyoruz. Son günlerde 100.000 ülke sakini başına rapor edilen toplam vaka sayısı bakımından ulusal ortalamanın üzerindedir. Bu endişe verici.

Jönköping Bölgesi:

Son aylarda plato benzeri bir haber oldu. Nispeten yüksek, son 14 gündeki ulusal ortalamanın üzerinde. Belli bir platoda kalıyorlar.

Stockholm Bölgesi:

Yeni Yıl hafta sonundan bu yana keskin bir düşüş oldu ve geçen hafta bir plato fazı oldu. 6. haftada bildirilen vaka sayısının 5. haftadakinden daha yüksek olması endişe vericidir. Bunlar ulusal ortalamanın altındadır, ancak enfeksiyon sayısının daha fazla azalmaması endişe vericidir.

Västra Götaland Bölgesi:

Aralık'tan itibaren büyük bir düşüş yaşadı. Ancak burada bile, 6. haftadan 5. haftaya göre daha fazla vaka bildirilmiştir. Bu, ulusal ortalamanın üzerindedir.

Skåne Bölgesi:

Enfeksiyon bölgede yayıldı, ancak şimdi devam eden bir düşüş görünüyor. 6. haftada vaka sayısında henüz bir artış değil, bir önceki haftaya göre düşüş görüyoruz. Ulusal ortalamanın altındadır.

Bölgelerle ilgili verileri paylaşan Wisell, "iletmek istediğimiz şey, bunun devam eden çok ciddi bir durum olduğu, ülkede çok sayıda vaka olduğu ve sürekli gelişmeye ilişkin bir endişe olduğudur" yorumunda bulundu.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

364 bin 120 kişi bugüne kadar en az bir doz aşı almıştır. Bunlardan 141 bin 778'i ikinci bir doz aşıyı da aldı.

Aşı sayısı kümülatif olarak artmaya devam ediyor.

Wisell, salgındaki tehlikenin henüz geçmediğini ve herkesin genel tavsiye ve kısıtlama kararına uyarak kendini koruması gerektiğini vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi