Halk Sağlığı Kurumu tarafından açıklanan verilerde, özellikle can kayıpları noktasında verilen rakamların gecikmeli gelmesi nedeniyle, önümüzdeki günlerde can kayıplarının artabileceği uyarısı yapılıyor.

İsveç'te pandemi başlangıcından bu yana, 1 milyon 68 bin 473 vaka tespit edilirken, covid-19 kaynaklı olarak 14 bin 451 kişi yaşamını yitirdi.

Ülke nüfusuna göre ağır bir bilançoya sahip olan İsveç, salgına dair aldığı bir takım kısıtlamaları 1 Haziran itibarıyla kaldıracak.

Pandemi ile mücadelede tüm dünyada olduğu gibi, İsveç açısından da en önemli silahın aşı olduğu sürekli hatırlatılırken, ülke genelinde şuana kadar bir doz aşı alan kişi sayısı 3 milyon 628 bin 841'e ulaşırken, iki doz aşı alan kişi sayısı ile 1 milyon 281 bin 966'ya ulaştı.

Mümkün olan en kısa sürede yetişkin nüfusu aşılamaya çalışan İsveç, aşı tedarikindeki aksamalar nedeniyle birçok ülke gibi arzuladığı aşılama noktasına ulaşmaktan henüz uzak.

Hükümetin bugün açıkladığı yeni kararlarla birlikte 1 Haziran itibarıyla kaldırılacak bir takım kısıtlamalara ek olarak Eğitim bakanı Anna Ekström, 1 Haziran itibarıyla yüksek öğretimin artık okullarda yapılabileceğini açıkladı.

İsveç, eğitimin mümkün olduğunda yüzyüze devam etmesi için mecbur kalmadıkça okulları kapatmazken, salgının sağlık hizmetleri üzerinde baskı oluşturmasıyla, Üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmiş ve liselerde de yerel yönetimlerin duruma göre hareket etmesine olanak tanımıştı. 

Eğitim bakanı 1 Haziran itibarıyla eğitimin yüzyüze devam edeceğini aktadı.

Yeni kararlala ilgili değerlendirmelerde bulunan başbakan Stefan Löfven, pandemi sürecinin zorluklarının altını çizerek, bir kaç aşamalı normalleşmenin olacağını ve bunun ilk ayağının 1 Haziran olduğunu belirtti.

Konuşmasına saldın süresi boyunca sağlık çalışanları ve onların işlerini kolaylaştırmak için dikkat eden, yanı sıra tüm vatandaşlara sabırlarından ve desteklerinden ötürü teşekkür etti.

Stefan Löfven, birçoğunun partilere, tiyatroya, arkadaşlarla bir araya gelmeye ve hayatı her zamanki gibi yaşamaya özlem duyduğunu biliyorum dedi.

Bugün sunduğumuz plan, bunun nasıl ve ne zaman mümkün olacağına dair cevaplar sağlıyor. Enfeksiyonun yayılması azalıyor olsa da, hala zor bir durumdayız. Kısıtlamalara uymaya devam etmeliyiz. Pandemi burada ve şimdi bitmedi ifadeleri kullandı.

Stefan Löfven:

"Bir dizi ilkeye dayanıyoruz. Uyarlamaları başlatmanın ne zaman uygun olacağını enfeksiyon durumu, sağlık bakımı ve aşılama üzerindeki yükün belirlemesi esastır.

- Açılma ve kısıtlama kaldırması beş adımdan oluşuyor:

1. Adım - 1 Haziran

2. Adım - 1 Temmuz

3. Adım - Temmuz ortası

4. Adım - Eylül ayında

Sonraki adım 5. olacak. 

Tam normalleşmenin pandeminin bitmesiyle mümkün olduğunu ancak o günlerin henüz uzakta olduğuna vurgu yaptı.

Çevre ve İklim Bakanı, Başbakan Yardımcısı Per Bolund

- Tünelde sıcak bir yaz ışığı görüyoruz. Yakında konserler, tiyatro, futbol maçları, belki açık havada kafelerde arkadaşlarla bir bardak biranın tadını çıkarmaya başlayabiliriz.

Şimdi çocuklara ve gençlere açılmayı istiyoruz. Halk sağlığı bir öncelik olmalıdır. Anayasal koruma ilkelerini kolaylaştırmak da bir önceliktir ifadeleri kullanarak, salgının gidişatına göre, herkesin özlenen hayata yeniden dönmesi iyi olacaktır şeklinde ifadeler kullandı.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren alınan kararları açıkladı.

1. Adım bir dizi değişiklik içerir, eğer pandemide durum iyileşirse bir sonraki adıma ve son olarak 5. adıma geçebiliriz.

1 Temmuz'dan itibaren 2. Adım:

- Halka açık toplantılara ve halka açık etkinliklere daha fazla katılımcı

- Özel toplantılar için maksimum sayı 8'den maksimum 50'ye çıkarıldı

- Yalnızca aile bireyleriyle yakın temas ve iletişim kurma tavsiyesi kaldırıldı

- Derneklere toplantı yapma, erteleme veya düzenleme vb. Tavsiyeleri esnetiliyor.

- Restoranların açılış saatleri daha da uzatıldı. Dışarıda yemek yemek için masa başına maksimum sayı ve masalar arasındaki mesafe için kurallar kaldırıldı

- Dışarıda yiyecek ve içecek servisi yapılabilir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

- Artık enfeksiyonun yayılmasının azaldığını görebiliriz. Aşılar, enfeksiyonun yayılmasını önemli ölçüde etkileyecektir.

- Norrbotten'in hala yüksek bir enfeksiyon oranına sahip olması, salgının dışında olmadığımızı gösteriyor.

Johan Carlson, bu zorlu sürecin hala geçmediğini ve bu gevşeme kararının rehavet yaratmaması için herkesin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi