İsveç'te ilk vakanın 31 Ocak 2020 tarihinde görüldüğü günden bu yana toplam sayı 500'ü bulurken, vakaların en çok yaşandığı ve ölümünden beraberinde geldiği vakalar bugün yaşandı. Bugünkü vakalardan dikkat çeken bir ayrıntı da Jönköping şehrindeki bir öğrenciye virüsün bulaşması oldu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün akşam üstü yaptığı açıklamayla korona salgının pandemi boyutuna geçtiğini söylemesi de endişeleri artırdı.

Bugün yaşanan 144 vakanın bölge ve sayıları şöyle:

Jönköping: 3, biri öğrenci. Dalarna: 1, Blekinge: 1, Skåne: 35, Västerbotten: 3, Kronoberg: 7, Värmland: 2, Örebro: 2, Stockholm: 26, (1 kişi hayatını kaybetti), Västra Götaland: 37, Gävleborg: 1, Uppsala: 3, Sörmland: 5, Västmanland: 4, Halland: 7, Jämtland: 4, Norrbotten: 3 olmak üzere toplam 500 vaka doğrulandı.

İsveç Halk Sağlığı risk seviyesini yükselterek, özellikle yaşlı nüfusta ölümcül sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

Büyük organizasyon ve etkinliklerin iptal edilmesini de talep eden Halk Sağlığı Kurumu bu konuda hükümetin adım atmasını bekliyor.

Öte yandan İsveç'in koronavirüsü yönetme süreciyle ilgili de çok sayıda eleştiriler geliyor. İtalya'da yaşananların iyi algılanmasını ve İsveç'te de aynı durumun yaşanmaması için etkin önlemler alınması gerektiği savunuluyor.

Önlemlerle ilgili İsveç'te hala belirgin bir liste ortaya çıkmış değil.

Endişenin arttığı ülkede önümüzdeki süreçlerde vaka sayılarının artması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi