Basında yer alan haberlere göre, bölge polisinin son bir kaç gündür bazı ev ve adreslere baskınlar yapması üzerine, çetelerden karşı saldırı geldi.

Polisin uyuşturucu ve silah baskınlarına, çeteler belediye binalarına saldırı ve araç yangınları ile cevaplıyor.

Sollentuna yerel polis bölgesindeki organize suçlara mücadele koordinatör Martin Wallin, korku yaratmak istiyorlar, ancak ne biz ne de belediye bir milimetre geri adım atmayacağız diyor.

4 Kasım'da Märsta'daki bir evde 40'lı yaşlarındaki bir kişi, uyuşturucu ve silah suçundan şüphelenilerek tutuklandı. Operasyonla ilgili olarak iki milyon kronu aşan uyuşturucu madde ele geçirildi.

Saldırı, Stockholm'ün kuzeyindeki suç şebekesine yapılan birkaç müdahaleden biriydi. Bir hafta sonra yeni bir operasyon yapıldı. Çarşamba günü, yaklaşık 30 polis memuru ve iki eğitimli köpek, Märstan isimli çeteye bağlı bir yere baskın düzenledi. Operasyonda hem silah hem de erorin, kokain ve esrar şeklinde uyuşturucu ele geçirildi. 

Sollentuna yerel polis bölgesindeki organize suçlara mücadele koordinatör olan Martin Wallin, suçlu kişilerin ve ağların genellikle kamusal alanda uyuşturucu ve silah sakladığını biliyoruz, dedi.

"Bu nedenle sokaktan uyuşturucu ve silahları çıkarmak için merdiven boşluklarında, garajlarda, arazide ve bir şeyler bulabileceğimizi düşündüğümüz yerlerde arama yaptık. Ve bulacağımızı düşündüğümüz şeyi "uyuşturucu ve silahlar" bulduk."

Bir kişi tutuklandı, biri aranıyor

Bazı kaynaklardan edinilen bilgiye göre, uyuşturucu ve ağır silah suçu olarak sınıflandırılan olaylarla ile ilgili olarak 22 yaşındaki bir kişi tutuklandı ve 21 yaşında kişi aranıyor.

Gözaltı gerçekleşti, Martin Wallin tutuklamayı doğruladı. Dosya ve soruşturma nedeniyle detay vermek istemediğini belirterek, soruşturmayı yürütenlerin huzur ve sessizlik içinde çalışmaları gerekiyor yorumunda bulundu.

"Mart ayından bu yana, Sollentuna'daki polis, Sigtuna belediyesi ve diğer toplumsal aktörlerle birlikte bölge organize suça karşı harekete geçti. Artan kaynaklarla polis, keşif, sorgulama ve istihbarat ile çalıştı ve denetimleri artırdı." diyen Martin Wallin, bunlar çete çatışmaları değil, bir gruplaşmadır ifadeleri kullandı.

Sosyal güvenlik yardımlarının geri çekilmesi

Edinilen bilgilere göre, yerel makamların çabaları, diğer şeylerin yanı sıra, suçlular ve aileleri için sosyal yardımları geri çekmek oldu.

Martin Wallin, "Bu suç şebekesine karşı çabalarımızı artırıyoruz, ancak aynı zamanda, örneğin belediyenin de üzerine düşeni yapmasını talep ediyoruz" dedi.

Örneğin, kimin gelir desteği aldığına bakabilirsiniz çağrısında bulundu.

Ancak polis, son haftalarda saldırılar, ateş etme, araba yangınları, polis arabalarına saldırılar, vandalizm ve kundaklama girişimleri şeklinde direnişle karşılandı.

Martin Wallin, "Bu hafta sonu için ilk tepkileri ayın başında gördük" dedi.

Bu, diğer şeylerin yanı sıra güvenlik personeli, polis kurtarma servisi ve borç danışmanlarının çalıştığı Märsta merkezindeki sözde güvenlik merkezinin pencerelerine ateş edildi. Kimse yaralanmadı ve pencerede duran kurşun ancak daha sonra bulundu.

Wallin, suç ağları ile mücadele konusunda "Büyük operasyonlar ve birçok kontrolle büyük bir çaba harcadık ve ondan sonra, saldırıların olmaya başladığını gördük." 

Bir haftada 32 araba yangını

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Märsta'da toplam 32 araba ateşe verildi. Bu eylemler polisin baskınlarına bir cevap olarak kabul ediliyor.

7 Kasım Cumartesi gecesi, üç ayrı yerde on iki araba kundaklandı. Aynı gece, bir polis arabasının lastikleri delindi ve Sigtuna belediyesinin Märsta'daki genel merkezinin cephesine Molotof kokteyl atıldı. O akşam bir benzin istasyonuna düzenlenen benzer bir saldırı ile bağlantılı olan eylemin ardından dört kişi tutuklandı.

Suçların ciddiyetine rağmen Martin Wallin, bölge sakinlerinin güvenliği için herhangi bir endişe olmadığını düşünüyor.

Wallin, "40.000 nüfuslu bir belediyede 40 kişiden bahsediyoruz" dedi.

"Bu saldırıların hiçbiri kimseyi hedef almıyor. Alevler yanan arabalar ve geceleri saldırıya uğrayanlar boş binalar" dedi.

"Biz kazanacağız"

Polisin çete araştırmasında, 64 isim, tümü erkek, üç gruba ayrılmış: "çekirdek", "orta katman" ve "kuyruk". 15 kişi "çekirdek", 36 "orta katman" ve 13 "kuyruk" oluşturuyor. Bazı üyeler 16 yaşında.

Martin Wallin karşı saldırılara şaşırmadığını söyledi.

"Bu gruplar zor kullanarak toplum ve bireyler üzerindeki çeşitli etki biçimleri yaratıp, bununla para ve güç kazanırlar. Baskı hissettiklerinde genelde kullandıkları yöntem aynıdır ve polisin baskısından sonra tekrar aynı yöntem devreye girmiştir. Bir güç faktörü olduklarını ve insanların korkması gerektiğini göstermek istiyorlar. Ancak ne biz ne de belediye bunun için bir milimetre geri adım atmaz." ifaddeleri kullanarak, çetelerle mücadelenin olması gerektiği gibi devam edeceğinin altını çizdi.

Polis, Märsta'daki varlığını artıracak.

Wallin, "Toplumun otoriteleri ve işlevleri ayağa kalkar ve ona sadık kalırsa bundan galip geliriz. Hiçbir suç şebekesi, bu kavgayı kaldıracak kadar güçlü değildir.

O zaman kısa vadede olacak ki bu durumlar alevlensin ama işimizi yoğunlaştırıyoruz ve daha çok baskı yapıyoruz ve işte kazanıyoruz." dedi.

Editör: İsveç Gündemi