Stockholm'ün güneyinde yaşanan çete çatışmalarını uzun süre izleyen ve takip eden İsveç polisi, olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsveç basınında da yer alan haberlere göre, çete onlarca silahlı saldırı ve şiddet olaylarına karıştı. Çocuklu ailelere bile mermi yağdırdıkları belirtilen çete üyeleri bir bir toplanıyor.

Geçtiğimiz salı günü şafak operasyonu yapılan çeteye yönelik önemli ayrıntılar ortaya çıktı.

Baskın Güney Stockholm'deki adreslerde yapıldı. Onlarca kişinin gözaltına alındığı operasyon kapsamında sorgudan geçenlerden bazıları tutuklandı.

Polis sözcüsü Mats Eriksson, "Tutuklananlar, 28 Ekim'den 18 Ocak'a kadarki dönemde dört ateşli olayın hepsinde yer aldığından şüphelendiğimiz suç çetesinin bir parçası" dedi.

Polis: Çocuklu ailelere saldırdılar

Polis, üç aylık bir süre için dört kez yaklaşık 70 el ateş edildiği olaylar bulunuyor.

28 Ekim 2019: Bir kişi Vårby gård'daki bir evin dışına park edilmiş arabaya ateş etti. Semtteki dairelere birkaç el ateş edildi. Bu olaylarda kimsenin yaralanmadığı belirtildi.

13 Kasım 2019: İki kişi Vårby gård'da bir arabaya ateş ederek olay yerinden kaçtı. 

29 Kasım 2019: İki kişi Rågsved'deki bir arabaya ateş etti. Olaydan sonra kaçtıkları araç bir süre sonra terk edilmiş halde bulundu. Bu olaydan sonra, yolda araç değiştirip kaçmayı başardıkları belirtildi. Yine çete üyelerinden biri cinayet teşebbüsüne yardım etme şüphesiyle tutuklanmıştı. Bu saldırıda iki kişi ağır yaralandı.

18 Ocak 2020: Kimliği belirsiz birkaç kişi Kungens kurva'da bir benzin istasyonunda olay yaptı. Bu olayda bir kişi öldü ve bir kadın yaralandı. Soruşturma kapsamında polis iki kişiyi tutukladı.

Sonbahar'da çocuklu ailelerin yaşadığı binaya ateş edildi.

Polisin açıklamasına göre, şiddetin en son sarmalı, yıllar içinde zamana uzanan ve uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili olan ama aynı zamanda hesaplaşma içeren bir çatışmadan kaynaklanan olaylar silsilesi bulunuyor.

Salı günü şafak operasyonu kapsamında tutuklanan kişiler aynı çeteye mensup.

Polis sözcüsü Mats Eriksson, "Suç çetesi Vårby ve Norsborg bölgesinden insanlardan oluşmaktadır. Özetle, çetenin silah, uyuşturucu ve diğer bazı konularda bölgede güç elde etmek için 18 yaşın altındaki genç erkekleri ve çocukları sömüren, eski sabıkalı profesyonel suçlular tarafından yönetildiğini söyleyebiliriz. Bu acımasız ve korkak bir davranış" ifadeleri kullandı. 

Soruşturma kapsamında yakın gelecekte daha fazla kişinin tutuklanması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi