İsveç'in başkenti Stockholm'de bir yer altı sığınağı.

Bu kalıntı İsveçlilerin gelecekte de korunmak için kullanabilecekleri on binlerce sığınaktan biri. Her birinin girişinde yaklaşık 2,5 metre yüksekliğinde, 1,5 metre genişliğinde yeşil metal kapılar bulunuyor.

Kapıları açtıktan sonra kendinizi hava geçirmez operasyonel halde bulunan bir sığınağın içinde buluyorsunuz.

İsveç'in tarihinde önemli bir yer tutan ve ülke genelinde 65 bini bulan sığınakların sayısı Rusya tehdidi nedeniyle daha da artıyor.

İsveç Acil Durumlar Sözcüsü Ove Brunnström, hükümetin ülke çapında alarm durumuna geçmesi halinde bu sığınakların kullanılacağını söylüyor.

Dünyanın en sakin ülkelerinden biri olan ve NATO'da bulunmayan İsveç gibi sığınak inşa eden başka ülkeler de var. Bugün ülke çapındaki 65 bin sığınak korunmaya devam ediliyor.

2000'li yıllarda savunma harcamalarını önemli oranda azaltan İsveç, yer altı sığınaklarının inşasını da rafa kaldırdı. Soğuk savaştan sonra sığınakların birçoğu unutulurken, bazıları da otopark olarak kullanıldı.

Ancak Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden sonra durum değişti. Rusya, Doğu Avrupa ülkeleri ve Baltık ülkelerinin hava sahasını sık sık ihlal etmekle suçlanıyor.

Fotoğraf NBC News

Washington Uluslararası Carngie Endowment adlı düşünce kuruluşundan Erik Brattberg, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan çatışmanın İsveç için 'bir uyanış' olduğunu söylüyor.

Bu tehdit algısı, İsveç'i yeniden harekete geçirdi. Yer altı sığınakları, ordu ve halkı tehditlere karşı topyekun örgütlemeye çalışan devletin bu stratejisinin bir parçasını oluşturuyor.

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında savunma komitesi ülkedeki sığınakların modernizasyonu talimatını verirken 15 yıl sonra yeni sığınakların inşa edilmesine karar verdi.

Soğuk savaş döneminin tehdit algısı günümüzde yaşanılandan farklı. Yaklaşık yarım yüz yıl önce yaşanan nükleer tehdit, yerini artık 'hibrit savaşları' denilen siber saldırı ve propagandaya bırakmış durumda.

Nisan 2013'te altı Rus savaş uçağı Stockholm'e bir nükleer saldırının simülasyonunu yapmış, bir sonraki yıl da İsveç, bir Rus denizaltısının kara sularına girmesi üzerine alarma geçmişti.

Fotoğraf NBC News
Editör: İsveç Gündemi