IVO, diğer şeylerin yanı sıra, COVID-19 ile enfekte olanların Eskilstuna ve Katrineholm'deki odalarında bazı yaşlıların tek başına öldüğünü rapor etti.

Ivo daha önce İsveç'in tüm bölgelerini huzurevlerinde bakım eksikliği nedeniyle eleştirmişti. Ancak şimdi Ivo, 55 belediye ve özel konutlarda derinlemesine bir inceleme sonucunda belediyelerin sorumluluklarına ilişkin rapor hazırladı.

Yaşlılar odalarında ölü bulundu

Sörmland'da Eskilstuna, Katrineholm ve Flen, yetkilinin belediyelerdeki özel konutları daha yakından incelemesi üzerine eleştiriliyor.

Hem Eskilstuna hem de Katrineholm'da covid-19'lu yaşlıların odalarında ölü bulunduğu vakalar olduğu belirtiliyor. Yaşamak için çok kısa bir zamanı olanlar istemiyorlarsa yalnız bırakılmamalı, diye yazan Ivo, kadronun buna göre adapte edilmesi gerektiğini vurguladı.

Personel sıkıntısı

Eskilstuna'da hemşirelerin bir doktorla önceden temasa geçmeden yaşamın son aşamalarında palyatif bakıma başladıkları için de eleştiriliyor. Ivo ayrıca koroner kalp hastalığı olan demans hastalarını diğer hastalardan ayrı tutmanın mümkün olmadığını belirtiyor. Ve personel sayısının düşük olması nedeniyle, personel birim sınırlarının ötesinde birbirlerine yardım etmek zorunda kaldı, bu da personelin hem enfekte hem de hastalarla temas kurduğu anlamına geliyor.

Ivo, Katrineholm'de denetlenen iki evle ilgili yaptığı açıklamada, işin yürütülmesi için çok az hemşire olduğunu belirtti. Bir süre hemşire tamamen kayıptı ve muayene sırasında bir hemşire normal vakalara göre iki kat fazla hastadan sorumluydu. Ivo burada da kayıt tutmada eksiklikler tespit etti.

Flen belediyesinde de kayıt tutmada bir kesinti oldu ve bu şüpheli veya yerleşik covid-19 ile yaşlıların bakımını takip etmenin mümkün olmamasına neden oldu. Sağlık ve Bakım Hizmetleri Müfettişliği belediyedeki bir huzurevini inceledi ve belgeleri "yetersiz" olarak nitelendirdi. Bazı durumlarda, covid semptomlarının belgelenmesi birkaç gün almıştır.

En geç 15 Mart'a kadar, Ivo tarafından eleştirilen belediyelerin, eksiklikleri gidermek için hangi önlemlerin alındığını yetkiliye bildirmesi gerekiyor.

Editör: İsveç Gündemi