Haftanın başlangıcıyla birlikte yeni verilerde gelmeye başladı. İsveç Halk Sağlığı Kurumunun verilerine göre şuana kadar doğrulanan toplam vaka sayısı 1059.

İsveç'in en riskli bölgesi başkent Stockholm olarak açıklandı. Önümüzdeki günlerde vaka sayılarının artması en çok muhtemel olan yer olan Stockholm nüfusunun yüzde 26'sı 60 yaş ve üzerinden oluşuyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun bugün düzenlediği basın toplantısında bazı kritik hatırlatmalar yapıldı:

- Kendinizi iyi hissetmiyorsanız evde kalın
- İşiniz yoksa evden çıkmayın
- Yaşlılardan bir süreliğine uzak durun
- Temizlik ve hijyene dikkat edin
- Kalabalık ortamlardan kaçının

Birçok konuda hatırlatmaların yapıldığı basın toplantısında, okullar vb. alanların kapatılmasının duruma göre yapılacağını, hayatı dondurmanın virüs salgınının azalmasında bir rolü olmadığına dikkat çekiliyor.

İsveç, insanların virüse karşı bağışıklık kazanması yaklaşımıyla karantina uygulamasını tercih etmiyor gibi görüşlerde bulunuyor.

Bugün İsveç'te koronavirüsle bağlantılı olarak 5 ölüm haberi geldi. Ölüm vakalarının en çok yaşandığı bölge yine başkent Stockholm.

Gün içinde İsveç'in farklı bölge ve iş kollarından ekonomiye, eğitime ve farklı konularla ilgili önemli kararlar konusunda basına düşen haberler okundu.

1400 öğrencisi ve 200 çalışanı olan bir okul koronavirüs vaka tespitinden sonra kapatıldı. İnsanların evden çıkmaması tavsiye edildi. Vakanın 9-12 Mart tarihleri arasında meydana geldiği ancak okulun kapanmasının yeni karara bağlanması bazı eleştirileri de beraberinde getirdi.

İsveç Halk Sağlığı basın toplantısında konuşan devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell

Basın toplantısında bilgilendirme yapan devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, salgının küresel olarak devam etmesi, Avrupa'nın odakta olması ve salgının yaygınlaştığını vurgulayarak, Çin'de vakaların neredeyse hiç olmamasını ilginç bulduğunu belirtti.

Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, Avrupa'da şuana kadar yaklaşık 55 bin vaka ve 2 bin 300 ölüm bulunuyor.

İsveç'te testlerin devam ettiğini belirten Tegnell, şuana kadar İsveç genelinde 1059 vakanın doğrulandığını ve hayatını kaybeden kişi sayısını altı olarak açıklamıştı.

Ancak basın toplantısından yaklaşık iki saat sonra yeni bir ölüm haberi geldi.

Tegnell, Evde çalışma durumu ile ilgili özelikle Stockholm bölgesinde evden çalışabilenler bunu yapmalıdır diyerek, salgının her tarafa yayılmaması için kişisel olarak her birimizin önemli bir sorumluluğu var dedi.

Şüpheli durumda evde kalın. Kendinizde tarif edilen belirtiler gördüğünüzde evde kalın ve kendinizi dinlendirin. Bir sonraki gün durumunuzda bir ilerleme yoksa ve kendinize geldiyseniz ertesi gün işe gidebilirsiniz dedi.

İzin günlerinizde ve evde olmanız gerektiğinde dışarı çıkmayın. Sinemaya gitmeyin ve sosyal etkinliklerden mümkün oldukça uzak durun diyen Tegnell, "Yaşlılar çok önemlidir. Semptomlarınız varsa akraba ziyareti yapmayın" dedi.

Yaptığımız her şey, enfeksiyon yayılma oranını olabildiğince azaltmakla ilgilidir. Yapabileceğimiz en iyi şey, hasta olursak, fark yaratabileceğimiz tek şey evde kalmaktır ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi