Halk Sağlığı Kurumu'ndan Karin Tegmark Wisell, "Çocuklar enfeksiyonu taşıyanların çok küçük bir kısmını oluşturuyor" diyerek okulların kapalı olmasını gerektiren bir neden olmadığını ifade etti.

Dün gece, ülkenin ilk onaylanmış korona virüsü vakasını aldıktan sonra, doğu İrlanda'daki bir okulun iki hafta boyunca kapanmakta kararı aldığı bilgisi çıktı. Lise çağındaki bir çocuk, geçen hafta kuzey İtalya'dan ülkeye döndükten sonra koronavirüs tespit edildiği belirtildi. Karantinaya alınan öğrencinin tedavisine devam ediliyor. Öğrencinin diğer öğrenciler ve öğretmenlerle iletişim kurduğuna inanılmaktadır.

Reading & Berkley News web sitesindeki bilgiye göre, İngiltere'de, Londra'nın batısında bulunan Woodley'deki bir okul öncesi çalışanında covid-19 pozitif çıkması üzerine okul kapatıldı.

İtalya'da, tüm hastalık vakalarının yüzde 90'ı kuzey bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Hükümet okulların ve üniversitelerin bir hafta daha kapalı kalmasını emretti. Dün İtalya'da ölenlerin sayısı 34 ve enfekte olmuşların sayısı 128 idi.

Çocuklar virüs yaymaz

Ancak İsveç'te hiçbir okul kapanmıyor. İsveç'te şuana kadar 14 kişinin koronavirüs taşıdığı doğrulandı.

Ancak Halk Sağlığı Otoritesine göre, çocuklar korona virüsünü yaymazlar. DSÖ'nün Çin'de son zamanlarda yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunarak çocuklarda virüs riski düşük olduğu belirtildi.

WHO çalışması, çocukların virüsten yetişkinlerden daha hafif etkilendiğini göstermektedir. Hasta olanların sadece yüzde 2,4'ü 18 yaşın altında. Bunların sadece yüzde 2,5'i ağır hastalandı. Yüzde 0.2'sinde kritik hastalıklar gelişti.

Virüs damla enfeksiyonu, yani öksürük ve hapşırma yoluyla yayıldığından, çocukların etkilenmemesi nedeniyle bulaştırma riski de bulunmuyor ifadeleri kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Çin'de yapılan çalışmalara göre, çocuklar Halk Sağlığı Kurumu mikrobiyoloji direktörü Karin Tegmark Wisell, açıklamasında güçlü belirtiler olarak görünmediğini ve bu nedenle enfeksiyonu aynı şekilde yayamadıklarını söyledi.

Aynı zamanda, rapor, çalışmaya dayanarak, çocukların enfeksiyonun yayılmasında hangi rolü oynadıklarını veya çocukların ne ölçüde enfekte olduklarını kesin olarak söylemek mümkün olmadığını belirtmektedir.

İsveç'te koronavirüs riski yüksek olan bazı bölgelerde endişeli olan ailelerin çocuklarını okula gönderemeyebileceği belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi