Özellikle Västra Götaland'daki lise öğrencileri arasında enfeksiyonun yayılması hızla artıyor.

GP, bir hafta içinde öğrenci yaş grubunda korona vakalarının yüzde 160 arttığını yazıyor.

Enfeksiyon kontrol doktoru Thomas Wahlberg, vaka artışlarının okulun açılmasıyla yükseldiğini söylemek için henüz erken olduğunu ifade ederek, zaman içinde durumun daha netleşeceğini belirtti.

Okulların açılmasıyla birlikte tespit edilen yeni vakaların daha çok gençler arasında olması, Smittskydd Västra Götaland'da göze çarpıyor. Öğrenciler arasında artık yeni korona vaka sayısında hızlı bir artış var.

Bölgedeki ortaokul öğrencileri arasında vakalar bir haftada ikiye katlanarak 33. haftadaki 34 vakadan 34. haftada 68 vakaya çıktı.

GP, yeni vakalardaki en büyük artışın yüzde 160 olarak liselerde görüldüğünü yazdı.

33. Hafta, 2003 ile 2005 yılları arasında doğan 66 genç enfekte oldu. 34. haftada rakam 172'ye çıktı.

Wahlberg, "Aslında, özellikle delta varyantı ile çok daha bulaşıcı bir virüsümüz olduğunu düşünürsek, böyle olması oldukça mantıklı" yorumu yaparak daha fazla artışın olmayacağını umduklarını ifade etti.

"Henüz tam etki görülmedi"

Wahlberg, aşıların ve yazdan kaynaklanan düşük enfeksiyon oranlarının pandemiyi daha fazla yavaşlatacağını ummuştu. Ayrıca okula başlamanın tam etkisinin henüz görülmediği ve devam etme riskinin arttığı konusunda da uyardı.

Wahlberg, "Bir yandan, elbette, birçoğunun okulda enfekte olması ve bazılarının başkalarına bulaştırma durumu olduğunu görüyoruz. Ancak birçoğunun muhtemelen okula başlamadan önce enfekte olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor" yorumu yaptı.

Hükümetin mesajı, öğretimin mümkün olduğu kadar yerinde yapılması gerektiği, ancak birçoğunun enfekte olması durumunda salgını hafifletmek için sınıfların geçici olarak kapatılması söz konusu olabilir.

Thomas Wahlberg, "Çok zor ve okullar çok uzun zamandır, kalabalıktan kaçınmak için küçük gruplar şeklinde eğitim veriliyor, farklı şekillerde mümkün olduğunca iyi ortamlar yaratmaya çalışılıyor. Ancak bunun zor bir ortam olduğu açık" ifadeleri kullandı.

Yüzlerce gencin katıldığı partiler

Skara belediyesinde, lise öğrencileri arasında yeni korona vakalarındaki büyük artışın arkasında, okulların başlamasından önceki büyük partilerin olduğuna inanılıyor. Grupta, enfekte olanların oranı Västra Götaland'daki diğer yerlerden üç kat daha fazla.

Väst'ın enfeksiyon kontrol doktoru yardımcısı Peter Nolskog,  "Yüzlerce gencin enfeksiyonun yayıldığı parti raporları aldık" dedi.

Öğrenciler arasında vaka sayısındaki artış endişe yaratırken, havaların iyice soğuması halinde enfeksiyonun daha da artması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi