İsveç Halk Sağlığı Dairesi birim müdürü Sara Byfors, bunun biraz zaman alabileceğine inanıyor.

Dagens Nyheter'e değerlendirmelerde bulunan yetkili: "COVID-19'un tamamen kurtulacağımız bir hastalık olduğuna inanmıyoruz" dedi.

Dagens Nyheter , enfeksiyon durumu izin verdiğinde ülkenin nasıl açılacağına dair planlar üzerinde çalışan Halk Sağlığı Kurumu birim yöneticisi Sara Byfors ile bir röportaj yaptı.

Halk Sağlığı Kurumu birim yöneticisi Sara Byfors, "Önümüzdeki altı ay içinde aşılarla daha iyi bir duruma sahip olacağımızdan oldukça eminiz" ifadeleri kullandı.

Hükümete gönderilen bir belgede, otorite enfeksiyonun yayılmasını üç farklı seviyeye bölüyor, burada üç en yüksek düzeydir.

İlk önce daha fazla kısıtlama olabilir

Azaltılabilecek veya kaldırılabilecek önlemler, bulunduğumuz seviyeye bağlıdır.

Şu anda üçüncü yani en yüksek seviyedeyiz ve herhangi bir rahatlama planlanmamaktadır, aksine kısıtlamalar artabilir dedi.

Ancak enfeksiyonun yayılması nispeten düşük bir seviyeye gerilediğinde veya en azından birkaç bölgede azaldığında, İsveç ikinci seviyede bazı adımlar atılır ve kısıtlamalar hafiflemeye başlayabilir.

"Olumsuz etkilerden kaçınmak istendi"

DN, ikinci seviyede, sağlık hizmeti aynı anda şuanda ertelenen başka tedavilerede bakmaya başlayabilir.

"Önlemler riskle orantılı olmalı ve genel olarak sağlık üzerinde olumsuz etkilerden kaçınmak istedik" diyen Sara Byfors, özellikle çocukları ve gençleri önemsiyoruz çünkü grup olarak covid-19 nedeniyle ciddi şekilde hastalanma riski çok düşük.

Sara Byfors'a göre, hafifletilebilecek bir kısıtlama varsa o da çocukların ve gençlerin spor aktiviteleri ve yarışmalara katılmaları sağlanmalıdır. Bunun nedeni, spor dünyasından caydırmanın daha fazla insanın artık motive olmadıkları için spor yapmayı bırakması anlamına geldiğine dair sinyaller alınmasıdır yorumu yaptı.

Ancak ikinci seviyede bile, bazı kısıtlamaların kalması gerekir.

Sadece 1. seviyede restoranlar her zamanki gibi açılabilir, mağazalar düzenlemelerden kaçınır ve toplu taşıma kısıtlamalardan muaf olabilir.

"Farklı seviyelere tam olarak ne zaman ulaşılabildiği şu anda cevaplanamıyor" diyen Sara Byfors bu, aşılama kapsamının ve enfeksiyonun yayılmasının dengeli bir değerlendirmesidir, ancak virüs varyantları da bu süreçte ciddi rol oynar dedi.

Editör: İsveç Gündemi