Durum, İsveç'te yayılan yeni virüs mutasyonlarıyla bağlantılı.

Durum çok ciddi diyen Üniversite Hastanesi enfeksiyon kliniğinin operasyon müdürü Fredrik Sund, yeni bir virüsle karşı karşıya olduğumuza inanıyorum ifadeleri kullandı.

Enfeksiyonun yayılmasının artması ve daha fazla genç insanın hastalanması. Kasvetli korona raporları ülkenin çeşitli yerlerinden geliyor.

Uppsala'da yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyan genç nüfusun oranı artıyor. Yeni mutasyonlarla birlikte tedavi ihtiyacı duyan ortalama yaş on yıl daha düşüktür. Ancak daha önce tamamen sağlıklı olan 30 ve 40 yaşındakiler bile daha büyük ölçüde hastalanmaya başladı dendi.

Uppsala'daki Üniversite Hastanesinin operasyon başkanı Fredrik Sund, bunun İngiliz ve Güney Afrika varyantlarının yayılıyor olmasından kaynaklandığını söyledi.

"Temelde yeni bir salgınla karşı karşıyayız"

Fredrik Sund, yeni mutasyonların yeni virüsler olarak görülmesi gerektiğine inanan uzmanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Sund, "İngiliz mutasyonu yayıngılığı çok yüksek ve İsveç'in büyük bölgelerinde tamamen hakim durumda. Daha bulaşıcı olduğu ancak aynı zamanda daha ciddi hastalığa neden olduğu tespit edilmiştir. Temelde yeni bir salgın ve yeni bir virüsle karşı karşıya olduğumuzu şimdi yeniden düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Ülkenin diğer bölgelerinden de benzer raporlar geliyor. 

Västra Götaland'da hastanelerde bakılan 40-60 yaş arası hastaların oranı artıyor. Dün GP'de konuşan enfeksiyon kontrol doktoru Thomas Wallberg'e göre, okulda "ilkokuldan liseye" enfekte olanların oranı da artıyor.

Ancak, bunun mutasyonlarla bağlantılı olup olamayacağına değinmedi.

Fredrik Sund, Uppsala'daki durumun İsveç'in geri kalanı ile aynı görünüme sahip olduğunu söylüyor. Ayrıca aşının Güney Afrika varyantında etkili olmadığına dikkat çekiyor.

"İki sıkıntılı ay"

"Şu an bildiğimiz aşılara ulaşmak çok daha zor. Sonuç olarak, işler daha da kötüye gitti".

Durum ne kadar ciddi?

"Enfeksiyonun yayılmasında tekrar keskin bir artış görmemiz ve genç insanlarda daha ciddi hastalık süreçleri görmemiz sıkıntılıdır. Ayrıca daha düşük bir aşılama etkisine sahip olma riskini de görüyoruz. Dayanmak zorunda olduğumuzu gösteriyor, kolaylaşmaya başlamadan iki ay daha zor geçecek" ifadeleri kullandı.

Yurtdışında da mutasyonların daha fazla gencin hastalanmasına ve hatta ölmesine neden olduğu bildiriliyor. Etkilenen ülkelerden biri, Brezilya varyantının yayıldığı Brezilya'dır denildi.

Epidemiyolog Jesem Orellana CNN'e, "Bu yeni mutasyonların daha ölümcül olması mümkündür, ancak bunu doğrulamak için yeterli araştırma verisine sahip değiliz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi