Ancak bu rağmen İsveç Halk Sağlığı Kurumu, bölgelerin aşı dozlarından tasarruf etmesini önermiyor.

SKL'nin sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak, bunun hem talihsiz hem de kötü bir öngörü olduğunu söyledi.

İlaç şirketi Pfizer, önümüzdeki haftadan itibaren Norveç ve Avrupa'ya aşı teslimatlarını azaltacak.

İsveç dahil birçok AB ülkesi bu nedenle beklenenden daha az aşı alacak.

SKR'nin sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak, azalmanın yaklaşık yüzde 25 olduğu bilgisini aldık dedi.

Spak'a göre, İsveç daha önce aşı dozları içeren yaklaşık 90 paket almıştı. Bunlar şimdi yaklaşık 68 pakete iniyor.

Bu durumun bölgelerde biraz yavaşlaması gerekeceği anlamına geleceğini aktaran Spak, yaşanan durumun üzücü olduğunu belirtti.

Spak, değişikliklerin meydana gelmesiyle ilgili teslimat güvenliğine ve öngörüye sahip olmanın son derece önemli olduğunu söyledi.

Bölgeler, tüm dozları aşılayabilmek ve yüksek hızda ilerleyebilmek istiyor.

Spak yaşanan durumu "Kötü uzun vadeli planlama" olarak niteledi.

Pfizer'in teslimatlardaki azalmayı teslimattan sadece bir hafta önce duyurması, aniden değişen koşullara uyum sağlamak zorunda kalan bölgeler için zorlayıcı olacaktır. Bölgeler, personel bulundurma, aşılanması gereken ve yeniden planlaması gereken hastaları uyardığı söylendi.

Spak, "Bu kadar kötü bir öngörü olması talihsizlik, üzücü".

Önümüzdeki haftalarda yeni aşı oranı hakkındaki gözlerini de aktaran Spak: 

"Önümüzdeki haftalarda aşılama oranımız daha düşük olacak ama tabii ki sonrasında daha fazla doz almayı umuyoruz, böylece aşıları planladığımız oranda gerçekleştirebiliriz. Yaza hazır olabilmek için hedefi tutturabilmek için hala teslimat alıyoruz" dedi.

Spak, istikrarlı teslimatlara sahip olmanın önemine işaret ederek "Artık sadece iki onaylanmış aşı olduğu için bu çok önemlidir".

Norrbotten Bölgesi'ndeki bakım kalitesi başkanı Anders Bergström, bölgelerin ikinci enjeksiyonlarını alacaklara odaklanmaları gerektiğini söylemişti. Ancak ortaya çıkan yeni durum nedeniyle, "Bu durumda bu, stratejimizi derhal değiştirmemiz gerektiği anlamına gelir. Önümüzdeki haftalarda, doz 2 ile hastaların net bir şekilde aşılanmasını sağlamak için doz 1 alan hasta sayısını azaltarak başa çıkacağız" ifadeleri kullandı.

FHM: Aşı dozlarından tasarruf etmeyin

Ancak yeni aşıların bir süre daha az sayıda devam edeceği gerçeğine rağmen, İsveç Halk Sağlığı Kurumu bölgelerin aşı dozlarından tasarruf etmesini önermiyor.

"Bu, öncelik gruplarında beklediğimizden daha az kişinin yakın gelecekte aşılanabileceği anlamına geliyor. İsveç daha az doz alsa bile aşılar gelmeye devam ediyor" diyen Epidemiyolog Anders Tegnell, Halk Sağlığı Kurumu'nun basın açıklamasında, bölgelerin ciddi hastalık ve ölüm riskini azaltmak için öncelik gruplarından olabildiğince çok aşılamaya devam etmelerinin önemli olduğunun altını çizdi.

Tegnell, aşı dozlarının azalmasının üzücü olduğunu da sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu'na protesto mektubu

İsveç dahil altı ülkenin sağlık bakanları, Avrupa Komisyonu'na gönderdikleri bir mektupta teslimat gecikmelerinden dolayı "ciddi endişelerini" dile getirdiler.

AFP haber ajansına göre bu ülkeler: Danimarka, Estonya, Finlandiya, Letonya, Litvanya ve İsveç.

Bakanlar mektuplarında durumun "kabul edilemez" olduğunu ve gecikmenin "aşılama sürecinin güvenilirliğini azalttığını" yazdılar.

Editör: İsveç Gündemi