Türkiye’deki “seferberlik ilanının”, “teröre karşı milli dayanışma” olarak algılanması gerektiğinin, yine bizzat Erdoğan’ın kendisi tarafından açıklandığı saatlerde, İsveç’in Sivil Olağanüstü Hal ajansı, ülkedeki tüm il ve ilçe yetkililerine gönderdiği yazıyla, “olası bir askeri saldırıya karşı hazırlık yapma” talimatı verdi.
İsveç’teki bu hareketlilik, Rusya’yla yükselen gerilimin son halkasını oluşturuyor.

İsveç Sivil Olağanüstü Hal Ajansı’nın belediye ve mülki idare yetkililerine gönderdiği yazıda, ülke genelinde sığınakların ve acil durum sirenlerinin elden geçirilmesi, sığınaklarda operasyon merkezleri hazırlanması ile, İsveç ordusu ile savaş tatbikatı için hazır olunması talimatları yer aldı.

İsveç basınında yer alan haberlere göre; İsveç ajansının gönderdiği talimatnamede, tüm belediyelerin “sıkıntılı durumlarda ve en ileri nokta olarak da savaş senaryosunda çalışmalarını sürdürebilecek önlemleri almaları” istendi.

İsveç, son olarak soğuk savaş döneminde “Toptan Savunma Stratejisini” belirlemiş, soğuk savaşın bitiminden sonra bu stratejiden vazgeçilmişti.

Ülke, Rusya’yla yaşanan gerilim nedeniyle yıllar sonra yeniden aynı stratejiye dönme kararı aldı. Bu çerçevede, ülkenin kıyı bölgelerine gemilere karşı füze savunma sistemleri yerleştirildi, Baltık denizindeki Gotland adasına ise zırhlı birlikler sevk edildi. Ülkede, 2018’ten itibaren zorunlu askerlik uygulamasının yeniden başlatılması için de ilk adımlar atıldı.

İsveç hükümeti, Rusya’nın son dönemde Baltık bölgesinde arttırdığı nükleer savaş tatbikatları nedeniyle, 2016-2020 savunma politikasını “sivil savunmayı geri getirecek şekilde” oluşturmuştu.

SÖZCÜ
Editör: İsveç Gündemi