Suriye'deki iç savaştan kaçarak İsveç'e gelen Suriyelilerin çoğunun yerleştirildiği Umea şehrinde belediye tarafından İsveç Silahlı Kuvvetleri'ne milli bayram programından çıkarıldıklarına dair geçen günlerde gönderilen yazı İsveç basınında tartışmalara neden oldu.

Ordunun tören programlarından çıkarılması ile ilgili eleştirilere program organizatörü ve Vasterbotten Müze Müdürü Lillemor Elfgren cevap verdi. İsveç resmi haber ajansı TT'ye konuşan Elfgren, "Savaştan kaçarak İsveç'e sığınan ve büyük çoğunluğu Umea şehrine yerleştirilen Suriyeli mültecilerin, yani travmatik koşullardan kaçıp gelen ziyaretçilerin olacağı bir ortamda askeri araçların yer almasının doğru olmayacağını düşündük" dedi.

Silahlı Kuvvetler Savunma Şefi Jan Demarkesse ise törenlerden çıkarılmalarına ilişkin kararın saçma olduğunu söyledi. Demarkesse, "Biz casus muyuz? Oradaki göçmen misafirlerimizi gizlice filme mi alacağız? Aksine Silahlı Kuvvetler, demokrasiyi savunarak güçlendiren, İsveç'e gelen yeni misafirlerin kendilerini güvende hissetmesini sağlayan bir kurumdur" diye konuştu. 

Ülkedeki tartışmalar ve İsveç Silahlı Kuvvetleri'nin yoğun itirazları sonucu Umea Belediyesi kararını değiştirdi ve Silahlı Kuvvetler'i yeniden milli bayram etkinliklerine davet etti. Karar, Umea Belediyesi resmi internet sayfasından da duyuruldu.

Umea Belediyesi tarafından İsveç Silahlı Kuvvetleri'ne gönderilen ilk yazıda "Askeri araç ve üniformalı askerlerin, göçmenlerin eski kötü anılarını canlandıracağı ve kendilerini üzeceği göz önünde bulundurularak bu sene orduya kutlama alanında yer ayrılmamıştır" denilmişti.
Editör: İsveç Gündemi