Edinilen bilgilere göre, koronavirüs vakasının tespit edildiği kişi ile ilgili henüz doğrulanmış vaka bildirimi yetkili mercilere yapılmadı.

Ancak basında yer alan bazı haberlere göre, meyve toplayıcılarının çoğu kaçak yollardan çalıştırılan kişiler ve lojmanlarda kalanlarında İsveççe bilmediği ileri sürüldü.

Bazı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, enfekte olan kişi, yasadışı şekilde çalıştırılan bazı meyve toplayıcılarının Vidsel meydanındaki konaklama yerini ziyaret eden Västerbotten'li bir adam. Virüsün ondan bulaştığı tahmin ediliyor.

Norrbotten Bölgesi'ndeki enfeksiyon kontrol merkezine göre, başka bir vaka bulunmadan 10-14 gün önce bu ziyaret olmuş olmalı.

Tamamen varsayımları üzerinde takip edilen konuya dair net bir resmi açıklama bulunmuyor.

Enfeksiyon kontrol doktoru Anders Nystedt, "Bu adam eve döndüğünde titriyordu ve teste girdi. Koronavirüs enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için test sonucu beklendi. Nystedt, kişinin kimseyle temas kurmadığını belirtti.

Älvsbyn belediyesinde şuana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı altı olarak kayda geçti ve vakanın en az olduğu bölgelerden biri olarak görülüyor.

Şimdi Älvsbyn'de de yeni bir vaka bulundu, ancak merkezden 30 km'den fazla uzakta olduğu için uzmanlar herhangi bir bağlantı olduğunu düşünmüyorlar.

Meyve toplayıcıları çoğunlukla Vidsel'e taşındı ve diğer şeylerin yanı sıra köydeki dükkandan yiyecek satın aldılar. Belediye, diğer şeylerin yanı sıra, sıcak su, hijyenik bakımın sürdürülmesini zorlaştıran koşullar bulunuyor. Hijyen ve sağlıklı yaşama uygun olmayan ortamda bulunan meyve toplayıcılarının adeta mahkum edildikleri konuşuluyor.

Basında yer alan haberlere göre, meyve toplayıcılarının kaldığı evlerde oldukça sefil bir hayat sürdürdükleri ve  fiziksel mesafenin zor olduğu belirtildi. Vakanın tespit edilmesinden sonra Doktor Anders Nystedt, bölgedeki insanların kaldığı yerden henüz çıkmamaları gerekiyor. Virüsün kuluçka dönemi olması nedeniyle beklenmeli ifadeleri kullandı.

Kapılara bilgi notları bıraktılar ama İsveççe bilen yok!

Smittskyddet, Älvsbyn'deki sağlık merkezinin test yapma kapasitesini artırdığını ve meyve toplayıcılarına farklı dillerde bilgi yayma konusunda dikkatli davrandıklarını söyledi. Ancak, dil sorununun yaygın olduğu bilinmesine rağmen, onlarla görüşmedikleri, ancak evlere yalnızca bilgi broşürleri koydukları ortaya çıktı.

Operasyon müdürü Agneta Björk, İsveççe konuşabilen kişileri bulmaya çalıştık ancak ulaşamadık. Bu yüzden B planını devreye alarak oraya gittik ve hastalandıklarında nereye başvuracakları konusunda kapılara bilgi bıraktık dedi.

Ancak meyve toplayıcıları içinde İsveççe bilen olmadığı belirtiliyor. Çalışanların kaldığı bölgede adeta mahkum edildikleri eleştirisi yapılıyor.

Editör: İsveç Gündemi