Savcı, yeni pandemi yasasında belirli kuralları ihlal eden herkese doğrudan 2 bin kron para cezası verecek. Para cezasına 15 - 18 yaş arası gençler de dahil.

Miktar belirlendi, ancak düzenlemelerin nasıl uygulanacağı henüz tam bilinmiyor. Oda savcısı Isabelle Bjursten, hükümetin yeni pandemi yasasının nasıl çalıştığını öğrenene kadar beklememiz gerekiyor dedi.

Eylül 2021'in son gününe kadar geçerli olan yeni salgın kanunu, hükümete covid-19'un yayılmasını durdurmak için daha fazla harekete geçme fırsatı veriyor ve diğer şeylerin yanı sıra spor salonları, spor tesisleri ve alışveriş merkezlerinin kapanmaya zorlanabileceği anlamına geliyor.  

Ancak pandemi yasası aynı zamanda vatandaşlara, örneğin toplanabilecek kişi sayısına ilişkin kurallar gibi belirlenmiş hükümleri ihlal etmeleri halinde para cezasına çarptırılabilecekleri anlamına da geliyor.

Para cezasının 2.000 kron olacağı ve polisin para cezasını doğrudan olay yerinde verebileceği artık netleşti. 

Polis ve Halk Sağlığı Dairesi de dahil olmak üzere çok sayıda yetkili, öneri hakkındaki görüşlerini sunmak zorunda kaldı ve hepsi son derece olumlu olarak karara bağlandı.

Bölge Savcısı Isabelle Bjursten, vatandaşların hangi durumlarda para cezalarına çarptırılbileceklerini iyi anlamaları için her şeyin netleşmesi önemli vurgusu yaptı.

Savcı açısından bu, hükümetin yeni pandemi kanununda belirtilen düzenlemeleri çıkarması durumunda ne olabileceğine dair bir hazırlık olduğunu gösteriyor.

Gençler de cezalandırılabilir

İsveç Belediyeleri ve Bölgeleri SKR, miktarların daha düşük olabileceğine, çünkü para cezalarının gruplar halinde bir araya gelmekten mutlu olan 15-18 yaşındaki gençlere de verilebileceğine inanıyor.

Savcı, ihlal durumunda miktarın ciddi olduğunu gösterecek kadar yüksek olması gerektiğine inanmaktadır, ancak cezai sorumluluğun normalde yetişkinlerden daha düşük cezaya sahip olan gençler için de geçerli olduğunu dikkate almıştır.

"Bir denge bulmaya çalışmak lazım" diyen Oda savcısı Isabelle Bjursten, burada 2.000 kronun uygun bir meblağ olduğu sonucuna varıldığını söyledi.

Para cezası 27 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

Editör: İsveç Gündemi