Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'ın Paskalya tatilinde İsveç'in çeşitli kentlerinde Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonu İsveç'in başkenti Stockholm'de protesto edildi.

Farklı Renkleri Partisi'nin (Nyans) Parlamento önünde organize ettiği eyleme yaklaşık 500 kişi katıldı.

Göstericiler aşırı sağcı Paludan'a Kur'an- Kerim yakılması için izin verilmemesini istedi.

Göstericilerin ellerinde ise ‘Kur'an-ı Kerim yakılmasına son verin', 'Müslümanlara hakarete son verin' yazılı pankartlar taşıdı.

Eylem başlamadan önce aşırı sağcı bir kişi, üzerine haç çizilmiş ve zincire bağlanmış bir Kur'an-ı Kerim'i alanda bulunan demir parmaklıklara kilitle iliştirerek provokasyonda bulundu. Polis, provokasyon yapan kişiyi alandan uzaklaştırtıldıktan sonra demir makasla zincirleri keserek Kur'an'ı Kerim'i eyleme katılan bir imama teslim etti.

Farklı Renkleri Partisi'nin (Nyans) Genel Başkanı Mikail Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an'ı Kerim yakılmasının nefret suçuna girdiğini ve demokrasilerde bunun yerinin olmadığını söyledi. Aşırı sağcı Paludan'a Kur'an'ı Kerim yakması için polisin izin vermemesi gerektiğini aktaran Yüksel, ''Hukuken biz bunun yanlış olduğunu anlatıyoruz. Polis müdürlerinin Paluda'n'a halkı kışkırtma provokasyonuna izin verilmemeli. Buna karşı gelen göstericilerinde şiddete başvurmaması ve polise saldırmaması gerekir. Biz bunu yine hukuk içinde çözmeye çalışacağız.'' ifadelerini kullandı.

Yüksel, olaylarda yaralanan 104 polise geçmiş olsun dileklerini iletirken, polis aracına güller bıraktı.

Danimarka ve İsveç vatandaşlığı bulunan Paludan, Danimarka'nın çeşitli şehirlerinde 2017'den beri Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarında bulunuyor.

Paludan, geçen yıl ramazan ayı boyunca Müslüman mahalleler ve cami yakınlarında polis korumasında provokasyonlarına devam etmişti.

Rasmus Paludan, Paskalya tatili boyunca İsveç'in başkenti Stockholm ile Malmö, Norköpin ve Jönköping kentlerinde de söz konusu provokasyonlarını sürdürmüştü.

Paludan'ın durdurulmasını isteyen göstericiler de yollarda lastikler yakarak polise taşlarla saldırmıştı. Çıkan olaylarda 104 polis ve 14 gösterici yaralanmış, 20 polis aracı da yakılarak tahrip edilmişti.

Editör: İsveç Gündemi