BİR SAAT HİKAYE ANLATACAK

Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: “İsveç’te Kuran’ı Kerim’in polis gözetiminde yakılması ne demek? İsveç bunu düşünce özgürlüğü ya da eylem özgürlüğü olarak değerlendiriyor. Herhangi bir dine ya da insanların kutsalına saldırmak veya camiye saldırmanın ifade özgürlüğüyle bir bağı var mı? Yok. Bu artan Neo-Nazi akımının bir göstergesi. Şimdi Ann Linde’i (İsveç Dışişleri Bakanı) ben arasam, bana bir saat hikaye anlatacak. Kusura bakmasın, gıyabında söylüyorum ama. Ne diyecek, ‘İfade özgürlüğü, bizim ülkemizde özgürlük var. PKK’ya sahip çıkarken de böyle söylüyor. Peki DAEŞ’e de bu şekilde fırsat veriyor musunuz ülkenizde? O da terör örgütü, diğeri de terör örgütü. Yok vermeyiz. Bir tanesine veriyorsun, diğerine vermiyorsun. İkisine de vermemek lazım.”

REKLAM

ads by AdMatic
Dışişleri Bakanlığı, İsveç’teki söz konusu olaya ilişkin Pazartesi akşamı resmi açıklama yayınlamıştı:

“İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında, dünyanın farklı yerlerinde meydana gelen İslam’a, Müslümanlara, Kuran-ı Kerim’e ve ibadethanelere yönelik saldırıları ve provokasyonları bir kez daha en güçlü şekilde lanetliyoruz.Son olarak İsveç’te kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’e yapılan aşağılık saldırılar geçmişten ders alınmadığını, İslam düşmanı ve ırkçı provokatif eylemlerin engellenmesinde halen tereddütlü davranıldığını, ifade özgürlüğü kisvesi altında açıkça ve alenen nefret suçu işlenmesine göz yumulduğunu göstermiştir.Türkiye, İslam düşmanı ve ırkçı zihniyetin yarattığı tehdide karşı mücadelesini sürdürecektir.

Bu çerçevede, tüm ülkeleri ve uluslararası kuruluşları İslam düşmanlığı ve ırkçılığa karşı gerekli önlemleri almaya davet ediyor, bu tehdide karşı etkin ve caydırıcı adımların süratle atılmasını, sorumluların adalete teslim edilmesini bekliyoruz.”

Aşırı sağcı siyasi örgütlenme ‘Stram Kurs-Sıkı Yön’ Partisi taraftarları, özellikle ülkede Müslümanların yoğun olarak yaşadığı yerlerde toplanıp Kuran yaktı.

Aşırı sağcı grubun, başkent Stockholm’ün banliyöleri ile Linköping ve Norrköping kentlerinde düzenlediği mitinglerin ardından olaylar çıktı. İsveç’i birbirine katan gösterilerde çok sayıda polis yaralandı.

DÜNYADAN SERT TEPKİLER

Kuran yakma provokasyonuna Türkiye’nin yanı sıra Katar, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerden de sert tepki geldi.

Kuran yakma eyleminin arkasında, aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan var. Rasmus Paludan, daha önce Danimarka’da ırkçılık da dahil birçok suçtan 2020’de bir ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Paludan, Fransa ve Belçika’nın yanı sıra diğer bazı Avrupa ülkelerinde de benzer Kuran yakma eylemleri planlamaya çalıştı.

ERDOĞAN VE HERZOG GÖRÜŞECEK

Bakan Çavuşoğlu, İsrail güçlerinin Filistinlilere karşı düzenlediği saldırılara ilişkin Ankara ve Tel Aviv arasında temasların olacağı bilgisini verdi. Buna göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’la telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin en ince detayına kadar takip edildiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Elbette yeni bir Soğuk Savaş’ın başladığını görüyoruz” dedi. Kiev yönetiminin NATO’nun beşinci maddesine benzer şekilde bir garantörlük talep ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Batılı ülkelerin söz konusu talebe karşı çıktığını ancak bir alternatif arayışının da sürdüğünü belirtti.

Editör: İsveç Gündemi