İsveç'in koronavirüsle mücadelesi birçok ülke yönetimi ve kişilerce eleştirilmeye devam ediyor. En son eleştiri halkasına ABD başkanı Donald Trump'da katıldı.

Trump düzenlediği basın toplantısında İsveç'in iyiye gitmediğini vurgulayarak salgını yönetme konusunda eleştirdi.

Yetkililerin koronavirüs ve İsveç'teki durum hakkındaki günlük basın toplantısında verilen bilgilere göre, son 24 saat içinde can kayıpları ve vakaların arttığı belirtildi.

İsveç genelinde koronavirüs nedeniyle can kayıpları 687'ye ulaşırken, tespit edilmiş vaka sayısı ise 8 bin 419'a ulaştığı belirtildi.

Vakaların artmasıyla yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı da arttı. Yeni verilere göre yoğun bakımda tedavi gören kişi sayısı 469'a yükseldi.

Günlük basın toplantısına Halk Sağlığı Kurumu, Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall ve Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB), Operasyonel Yönetim Birimi, Birim Başkanı Maria Bergstrand katıldı.

Can kayıplarının 687'e, vaka sayılarının 8 bin 419'a yükseldiği İsveç'teki salgınla ilgili basın toplantısı notları şöyle:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Küresel durumla ilgili iyi bir bilgiye sahip olan sizler, dün neredeyse aynı sayıda vaka olduğunu hatırlıyoruz, bunun nedenini bulmaya çalıştık, muhtemelen bir yerde veriler sıkışmış durumda.

Durumu birkaç günlük vaka ile karşılaştık, daha önce de aynı seviyeye "yükseldik".

Şimdi Stockholm'de bir planımız var, ancak ülkenin geri kalanında belirli bir artış görmeye başlıyoruz, muhtemelen salgının ana odağının değiştiği bir zaman değişikliği var. Gelecek günlerde göreceğiz.

Günlük ortalama ölüm sayımız normalde 40'tı ancak bunun 45 olmaya başladığını görüyoruz. 

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

İsveç'te enfekte kişilerin sayısının diğer İskandinav ülkelerine göre çok farklı göründüğünü söyleyen Tegnell: "Nasıl test edileceği çok değişir, bu nedenle farklı ülkelerde bir buzdağının ucunun farklı kısımları vardır. Farklı şekillerde test edilmişlerdir, bu nedenle farklı karşılaştırılabilir.

Stockholm Healthcare, başarılı olmak için övgüye değer bir çaba gösterdi. Kesikli eğriye ulaşmadık.

Stockholm'de, 70 yaşın üzerindeki tüm enfeksiyon vakalarının yüzde 33'ü yaşlı bakım evlerinde yaşanmıştır.

Stockholm'de hayatını kaybedenleri yüzde 40'ı 70 yaş üstü kişilerden oluşuyor.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Kimin enfekte olduğu ve kimin enfekte olmadığı hakkında çok fazla tartışma var. DSÖ hala enfekte olanların çoğunun semptomları olan insanlar olduğunu söylüyor. Enfeksiyonun yayılması devam ediyor. Semptomları olmayan birçok insan iyi bilinir, bunlardan kaç tanesinin virüs taşıdığını bilmiyoruz, ancak rakamlar yüzde 90'a yakın. Bulaşıcı olabilirler, ancak nadiren hastanede tedavi görmeleri görülür. İnsanların çoğu virüsü ayakta atlatıyor. Hastanede tedavi gören kişi oranı yüzde 6-8 arası olarak görülüyor. Herkes evde kalırsa, enfeksiyonu toplumdan uzaklaştırırız.

Yüz maskeleri öncelikle sağlık hizmetlerinde kullanılmalıdır, olması gereken yer burasıdır. Semptomlarınız varsa ve covid-19'da hastaysanız, bir yüz maskesinin ortamınızdaki insanlara bulaşan enfeksiyonlara karşı koruyabileceğini biliyorsunuz. Hong Kong'un bunu gösteren deneysel çalışmalar var, ancak bu, enfekte olmak için toplumu koruduklarını göstermiyor.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Sağlık hizmetleri eskiden olduğu gibi verimli ve iyi çalışıyor. Mevcut yoğun bakım ünitelerinde artış görmeye devam ediyoruz. Dün itibariyle, IVA yoğun bakımdaki mevcut yatakların yaklaşık yüzde 20'sinde yer var. Bu, şu anda en çok vaka olan Stockholm için de geçerlidir.

Bugün İsveç'teki vakalara yoğun bakımda tedavi görenlerin yaklaşık yarısı covid-19 hastasıdır.

Koruyucu malzemelerle ilgili olarak iyi girişimler devam etmektedir ve bu günlerde başlamıştır. Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, acil ihtiyaçları karşılamak için bölgelerin çalışmalarını desteklemek için çalışmalarını sürdürmektedir. İçinde uzun vadeli bir iş yaratmayı umuyoruz. Bugün, yüzde 10 veya 1-2 bölgenin acil ihtiyaçları var. Önümüzdeki birkaç gün içinde gayet iyi görülüyor. Koruyucu malzemeler vardır, ancak zamanla dayanıklılığı yoktur.

Kalite ve CE işareti ile CE işareti bulunmayan ürünleri onaylamak için yeni süreç hakkında konuştuk. Ayrıca, koruyucu malzemeler için olduğu gibi büyük bir küresel talep olduğunda, normal süreçlerin her zaman işe yaramadığı bir sorudur. CE işaretli satın aldığımız korumaların bazıları test edilmiştir; bu, ölçülüp ölçülmeyeceklerinden şüphelidir. Neyi ve nedenini öğreniyoruz. Tüm aktörler dillerini ağızlarında tutmalı ve sağlık sistemine hangi materyallerin gittiğini takip etmelidir.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Son olarak, eğri hakkında, sağlık bakım kapasitesini artırmanın yanı sıra, Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine bağlı kalırsak, eğriyi iyi takip etmeye devam edebileceğimizi hatırlamanız önemlidir. Halk Sağlığı Kurumu tarafından verilen tavsiyelere uymaya devam edin.

İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Operasyonel Yönetim Birimi Başkanlığı Maria Bergstrand:

Korona salgını yetkililerden alışık olduğumuzdan daha fazla bilgi ve tavsiye almamız anlamına geliyordu. Önemli bir amaç birlikte davranışlarımızı değiştirip enfeksiyonun yayılmasını azaltmamızdır. Kantar / Sifo ile MSB, insanların enfekte olma ve enfeksiyonu daha da yayma riskini azaltmak için insanların yaptığı değişiklikleri araştırdı.

Bu anketle ilgili verilerin grafiklere dönüştürülüp basın toplantısında görüntülendi.

İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Operasyonel Yönetim Birimi Başkanlığı Maria Bergstrand:

Diğer şeylerin yanı sıra, birçok insanın hijyenle ilgili tavsiyeler var. İnsanların yüzde 80'inden fazlası ellerini eskisinden daha sık ve daha doğru yıkadıklarını söylüyor. Bazıları el dezenfektanı da kullanıyor.

Topluma ve sosyal faaliyetlere nasıl katıldığımızla ilgili sorular var. Büyük bir kısmı da burada davranış biçimlerini değiştirdiklerini belirtiyor. Yüzde 62'si ev dışındaki sosyal faaliyetlerini azalttı. Bu durum 65-79 yaş grubunda olanlarda daha belirgindir. Orada fark daha da büyük.

Sosyal ilişkileri sürdürmek ve sosyal mesafeyi korumak için tavsiyelere uyduk. Şimdi sosyal molada bir İsveç olabiliriz.

Kadınlar tavsiye ve önerileri almaya ve davranışlarını değiştirmeye daha eğilimlidirler.

İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) Operasyonel Yönetim Birimi Başkanlığı Maria Bergstrand:

Artık yalnızca yüzde bir orandaki insanın davranışlarındaki hiçbir şeyi değiştirmediğini gösteriyor. Neredeyse hepimiz, enfeksiyonun toplumda yayılmasını azaltmaya yardımcı olmak için davranışsal bir şeyler değiştirdik.

Bunları ve korona salgınının diğer yönlerini ölçmeye devam edeceğiz. Bilginin büyük çoğunluğa ulaştığına dair onay almak önemlidir. Şimdi herkese ulaşan bilgi girişimleriyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu inanılmaz derecede önemli. Daha da fazla insanın aslında tavsiye aldığını görmemiz gerekiyor. Hepimiz enfeksiyonun yayılmasını değiştirmeye yardımcı olabiliriz. Farklı şekillerde, bakım yükünü değil enfeksiyon yolunu değiştirmek için davranışlarımızı değiştirmemiz gerekir.

"Birçok insan günlük hayatımızdaki değişikliklerden fedakarlık ediyor. Birlikte çok iyi çalıştık. Ortak çalışmaya katkıda bulunan herkese teşekkürler."

Yetkililerin tavsiyelerini takip etmeye devam edin, kaynak açısından titiz olun, krisinformation.se adresinden doğrulanmış bilgi alın.

Anketin tamamı MSB'nin web sitesinde bulabilir.

Toplantı özeti:

Koronavirüsle mücadele konusunda insanların büyük çoğunluğunun artık daha dikkatli olduğu, İsveç'te vakaların son günlerde Stockholm'de daha kontrollü olduğu ancak başka bölgelerde daha hızla arttığı belirtilirken, sağlık ekipmanları ve hastanelerinde kapasitelerinde yeterlilik olduğu ancak bunun her an değişebileceğine dikkat çekildi.

Can kayıplarının önceki haftalara göre günlük ortalamayla 5 kişi daha artarak, günde 40 olan ortalama 45'ye yükselmiş oldu. Bu haftalık rapora bakıldığında günlük ortalama can kaybının 100'den fazla olduğu görülüyor. Ancak bunun önceki günlerden kalma olduğuna vurgu yapılıyor. İsveç'te günlük verilerin yaklaşık ve kesinleşmiş rakamlar olduğu ancak verilerin sürekli değiştiği için ya da raporlamaların ulaşmaması nedeniyle farklı olabileceği ifade edildi.

Koronavirüsle mücadele konusunda hijyenin ve mesafenin önemine dikkat çekildi. Virüsle mücadele de herkesin sorumluluğu olduğu söylenirken daha sıkı önlemlerle ilgili neler yapılacağına dair net bir bilgi verilmedi.

Editör: İsveç Gündemi