İsveç'te tırmanan koronavirüs vakaları tedirginliği ve paniği beraberinde yükseltiyor. Okullar konusunda farklı görüşler var, Halk Sağlığı okullarla ilgili yeni bir açıklama yaparken, Eğitimle ilgili sendikalardan bakanlık kararına karşı tepkiler de artıyor.

Virüsün okullara bulaşması durumunda ülkenin içinden çıkılmaz bir kaosa sürükleneceği ve bunun sonuçlarının çok farklı olacağı uzmanlarca belirtiliyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson yaptığı açıklamada bazı konuların altını çizdi.

Carlson, önceliğimiz risk sınıfında olan yaşlı ve farklı hastalıkları bulunan insanları korumak diyerek, risk alanlarının doğru tespit edilerek bu noktadan olayları ele almak gerektiğini savundu.

Okul konusunda da dikkat çeken Johan Carlson, kurum okulları kapatmanın uygun olduğunu düşünmemektedir. Okullarda virüsün yayılma riskinin düşük olduğunu belirterek, dikkat etmemiz ve mücadele etmemiz gereken daha riskli alanlar var yorumunda bulundu.

Çocukların ilgilenilmesi gerektiğini biliyoruz. Çocuk sahibi olanlar, sosyal açıdan önemli işleri olan ebeveynler, işin yapılması gereken yerlerde, okulların kapanması işe yaramaz vurgusu yaptı. İş piyasasının kayıplarına ve endişelere dikkat çekerek, çok sayıda ebeveynin sağlıklı çocuklarla evde kalması farklı sonuçlar yaratacağına işaret ederek, bu imkansız bir denklemdir vurgusu yaptı.

Çocukların bulunduğu ortamda, ilgili kurum çocuk sağlığından sorumludur. Ayrıca bu bakış açısını da düşünmeliyiz. Özellikle çocukları korumayı amaçlayan bir önlemimiz var. Neye karşı tartmalıyız? Sosyal açıdan savunmasız durumda olan çok sayıda çocuk olduğunu biliyoruz. Akıl hastalığı olan çok sayıda çocuk var. Bugün bu yönleri unutmamalıyız. Onlar için okul, hayatın sabit bir noktasıdır. Bu yönler, kontaminasyon koruma yönüne karşı dikkatli tatılmalıdır. Okul kapanışlarını düşünmeden önce şunu bilmeliyiz diyen Carlson: "Çocuklar nereye gidecek? Sadece okulu kapatığ şunu söyleyemezsiniz: Şimdi bu sorunu çözdük. Çocuk büyük bir grubun alternatifi yok, güvenli bir ev ortamı yok, güvenecek kimse yok. Sadece okulları kapatmak ve kaderlerine bırakmak gereksizdir" diyerek, okulların kapanmasının yanlış bir karar olacağını söyledi.

Bu açıklamadan sonra eğitim kurumlarından kararla ilgili eleştiriler geldi.

Okul Müdürü General Peter Fredriksson okulların ne zaman kapatılacağı konusunda:

"Bir müdür, enfeksiyon kontrol hekimlerine danışarak bir veya daha fazla okulun kapatılması gerektiğini söyleyebilir. Uzmanlarla ile istişare halindeyiz. Buna müdürün kendisi olarak karar veremezsiniz. Bu, personel hasta ve ameliyat edilemiyorsa yapılabilir. Sonra kapatılabilir. Halk Sağlığı Kurumu'nun okulların kapatılmasını önermesi de olabilir. Belediyeler ve serbest okullardan sorumluların bunu daha özgür bir şekilde ele almaları için yeni düzenleme yapılıyor.

Kapatıldığında ödev planlanır.

"Ancak okulların öğrencilere eğitim vermek zorunda olduğu tüm öğretilerin yerini almaz. Ödevler verirseniz, öğrencilerin sahip olması gereken öğretime ne ölçüde karşılık geldiğini düşünmelisiniz. Daha sonra öğrencilerin evde yapması gereken şeyin okulun öğrencilere vermesi gereken şeyle uyuşmadığı sonucuna varılacaktır. O zaman bunu telafi etmek zorundasınız. Bu Yönetmelik daha sonra yürürlüğe girecektir.

Örneğin tatil günlerini uzatabilir veya okul günlerini hafta sonuna taşıyabilirsiniz.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun önerileriyle kararlar alan hükümetin risk aldığı yönünde görüşlerde var.

Halk Sağlığının süreci yönetmede yavaş kaldığı ve tedbirleri almakta sıkıntılar olduğuna dikkat çekiliyor.

İsveç'te bir diğer sorun ise hastanelerde çalışan sağlık personellerinin ekipman konusu. Birçok hastane tarafından oluşturulan ortak raporda, hastanelerde maske ve birtakım teçhizatların sıkıntı olduğu söylendi.

İsveç'te bugün yeni birçok vaka meydana geldi. Şuana kadar İsveç'te koronavirüs vaka sayısı toplamda 792 olurken, bugün şuana kadar doğrulanan vakaların tespit edildiği bölgeler şöyle:

Kalmar: 1, Östergötland: 6, Skåne: 31, Kronoberg: 2, Stockholm: 42

Editör: İsveç Gündemi