Daha önce 15 dile çevrilerek yayımlanan kronovirsüsten korunma yöntemleri aşağıda:

Kendinizi ve diğerlerini virüsün yayılmasına karşı koruyun.

Kendinizi ve diğerlerini virüsün yayılmasına karşı korumanın en iyi yolu hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmaktır. Aşağıda enfeksiyondan korunmak için yapılan tavsiyeleri bulabilirsiniz.

Eğer öksürük veya ateş gibi soğuk algınlığı belirtileri gösteriyor ve kendinizi iyi hissetmiyorsanız diğer kişilerle temastan kaçınmalısınız. Kendinizi az da olsa kötü hissediyorsanız işe veya okula gitmeyin. Bu, başkalarına enfeksiyon bulaştırma riskinden kaçınmanız için önemlidir.

Kendinizi hasta hissediyorsanız evde kalın. Eğer durumunuz kötüleşir ve kendinize bakamayacak hale gelirseniz, lütfen sağlık hizmeti tavsiyesi almak için 1177’yi arayın. İyileştikten sonra en az iki gün daha işe veya okula dönmeyin.

Yaşlı kimselerin ciddi hastalıklara yakalanma riski yüksek olduğu için, gerekmedikçe hastanelerdeki ve bakım evlerindeki kişileri ziyaret etmemeleri oldukça önemlidir. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız bu tip yerlere gitmeyin. Eğer yaşlı bakım hizmetlerinde çalışıyorsanız, öksürük veya soğuk algınlığı durumlarında işe gitmeyin.

Covid-19 belirtilerine dikkat edin

Covid-19’un temel belirtileri ateş ve öksürüktür. Diğer yaygın belirtiler arasında nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı bulunmaktadır. Birçok insan sadece hafif belirtiler gösterir ve evde kendi kendilerine bakarak iyileşirler. Diğer kişilerde ise zatürre veya nefes alma gibi daha ciddi hastalıklar görülür.

Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın

Ellerimiz hastalık bulaştırmaya çok uygun aracılardır. Hastalık başkalarıyla el sıkıştığımız vakit bulaşır. O nedenle, ellerinizi sık sık sabun ve sıcak suyla en az 20 saniye yıkayın.
Ellerinizi eve ve işe geldiğiniz her seferinde yıkayın. Yemeklerden önce, yemek hazırlarken, tuvaleti kullandıktan sonra ve ellerinizi kirli gördüğünüz her sefer yıkayın. Sabun ve suyun bulunmadığı durumlarda el dezenfektanı kullanın.

Dirseğinize öksürün ve hapşırın

Öksürürken ve hapşırırken çok küçük, bulaşıcı damlacıklar yayarsınız. Eğer dirseğinize veya kağıt peçeteye öksürür ve hapşırırsanız, enfeksiyonu etrafınızdaki insanlara veya ellerinize bulaştırmayı engelleyebilirsiniz. Kullandığınız kağıt peçeteleri her zaman çöpe atın ve sonrasında elleriniz yıkayın.

Gözlerinize, burnunuza ve ağızınıza dokunmaktan kaçının
Enfeksiyon, göz, burun ve ağızdaki mukoza zarı aracılığıyla yayılır. Solunum yolu enfeksiyonun daha fazla yayılmasını engellemek için, gözlerinize, burnunuza ve ağızınıza dokunmaktan kaçınmalısınız.

Editör: İsveç Gündemi