Ülkedeki toplam vaka sayısının 30 bin 377'ye yükseldiği belirtilirken, hayatını kaybeden kişi sayısı yeni rakamlarla birlikte 3 bin 698'e yükseldi.

Haftanın ilk günündeki bilgilendirme toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık Kurulu kriz yönetimi müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık Kurulu Halk Sağlığı Konseyi Iréne Nilsson Carlsson ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger katıldı.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Salgının küresel boyutunu ele alarak konuşmasına başlayan Tegnell, "Bir haftasonu geçirdik, ancak dünyada birkaç 300 bin kişi daha koronavirüsten eklendi. Avrupa'nın, özellikle de AB'nin pek çok ülkesinde keskin bir düşüşle olumlu bir eğilim gösterme süreci devam etti.

Salgın ortadoğu da hareket etmeye başlıyor. ABD'deki durum hala istikrarlı olsa da, birçok konuda durum aynı gibi" ifadeleri kullandı.

Tegnell, Avrupa'nın 1,3 milyon vakaya ulaştığını belirterek, "şimdi genel vakalar neredeyse üçte bire düşüyor. Avrupa'nın belki de bunun ilk olduğunu ve toparlandığını gösteriyor" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

İsveç'teki durumla ilgili bilgileri aktaran  Tegnell, Haftanın ilk günü daha önceki gibi görünüyor ifadeleri kullandı.

Yapılan testlerin büyük çocuğunluğunun sağlık ve bakım profesyonellerini içeridiğini belirten Tegnell, Sağlık ve bakım çalışanları dışındaki insanlarda eskiye nazaran daha iyi bir tablo olduğunu ifade ederek, normal insanlar arasında artık ağır hasta olmadığını, vakalara rastlanan kişilerin daha çok gençler olduğunu belirtti.

Ölüm vakalarıyla ilgili ortalamanın günlük 70 ve civarında olduğunu belirten Tegnell, biriken işlerin olduğunu ve bildirilen vaka ve ölüm sayılarının henüz sisteme girilmediğini belirterek, çarşamba gününe kadar sayıların daha artacağı görülecek dedi.

Yoğun bakım vakalarına bakıldığında durumun hala belli bir düzeyde olduğunu ifade eden Tegnell, "Norrland'daki tüm bölgelerle birlikte günde birkaç yoğun bakım vakası var" diyerek genel durumun yaklaşık seviyelerde seyrettiğini ifade etti.

İsveç'in farklı bölgelerinde ortalama bir salgın durumu olduğunu belirten Anders Tegnell, başkent ile ilgili "Stockholm de zor olmasına rağmen açıkça olumlu bir gelişime var. Günde beş ve altı vaka arasında değişiyor bu daha önce yoğun bakım ile ilgili günde 20 vaka olduğuyla kıyaslanınca daha iyi" dedi.

Västra Götaland bölgesindeki yoğun bakım hasta sayısına dair, durumun daha iyi olduğunu da sözlerine ekleyen Tegnell, Skåne bölgesi için bölge insanının çok iyi şeyler yaparak salgının yayılmasına engel olduklarını belirtti.

Tegnell, yaz aylarında İsveç'te yaygın olan gençlik kampları ve çocukların aktiviteleri ile ilgili normal faaliyetlere devam edilmesinden yanayız diyerek, genel tavsiyelere uyulması halinde hayatı devam ettirmede ciddi bir sıkıntı olmadığını söyledi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Kriz Yönetimi Johanna Sandwall:

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun bildirdiği verilere göre ülke genelinde 614 hastanın yoğun bakım tedavisi gördüğünü belirterek, bunlardan 371'in covid-19 hastası olduğunu belirtti. 

Solunum cihazına bağlı (entübe) hastanalar dışında ülke genelinde, 1.483 hasta tedavi edilmektedir diyen Sandwall, "İhtiyaçları karşılama kabiliyetinde bir küçülme görüyoruz. Düşen rakamlara rağmen, sağlık hizmetlerinde ciddi şekilde gerildiğini hatırlamamız gerekir. 

Sağlık personeli çok çalıştı ve gelecekte çok çalışacaktır" ifadeleri kullandı.

Koruyucu ekipmanlarla ilgili hiçbir belediye veya bölgede durumun kritik olmadığını belirten Sandwall, "Ancak, teslimatlarında dayanıklılığı olmayan belediyeler ve bölgeler bulunmaktadır" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Halk Sağlığı Konseyi Iréne Nilsson Carlsson:

Stockholm bölgesinde enfekte olmuş ve hastanede ölü sayısında (özellikle yaşlı bakım evlerinde) belirgin bir eğilim görebiliriz diyerek, "Ancak ülkede büyük farklılıklar var. Şimdiye kadar elde ettiklerimizi garanti altına almaya devam etmeliyiz. Temel hijyen uygulamaları ile çalışmaya odaklanmak istiyoruz" dedi.

Carlsson, "Karolinska Enstitüsü ile personel için eğitim kursları geliştirdik. Artık günlük yaşamda hijyen rutinleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyoruz. Personelin bu konular üzerinde çalışması için destek geliştirdik.

Bu destek Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun web sitesinde yayınlanmaktadır" dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Halk Sağlığı Konseyi Iréne Nilsson Carlsson:

Yaşlıların ziyaret edilmesi yasağı ile ilgili, "Orada, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, ziyaret yasağında yer alan muafiyetin nasıl uygulanacağı konusunda genel tavsiyelerde bulundu. İcra başkanının muafiyet sağlayabileceği bir açıklık vardır" diyerek, bunu iyi bir enfeksiyon koruması ayarlayabilirseniz, acil ziyaretler düzenlemenizi sağlar. Halk Sağlığı Kurumu'ndan öneriler var ve bunlar önemli yorumunda bulundu.

Carlsson, bazı düzenlemeler ve şartların yerine getirilmesiyle birlikte yaşlıların ziyaret edilmesinde sıkıntı olmayacağını beliretek, bu konuda eksiklerin giderilmesi konusunda problemin yaşlı konut evlerinin yönetimlerince giderilmesini bekliyoruz dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

Yetkili makamlar için insanların durumu nasıl algıladıklarını ve pandemi sırasında davranışlarını nasıl değiştirdiklerini takip etmemiz önemlidir.

Kantar Sifo ile işbirliğinden bahseden Werger, 6.000'den fazla insanın katılım sağlayacağı çok yönlü bir araştırmanın devam ettiğini söyledi.

Pandeminin insanların hayatını ve davranışlarını nasıl değiştirdiğiyle ilgili araştırma yapılırken, bu araştırma sırasında kişilerin yüzde 80 ile 90 arasında mesafeye daha dikkat ettiği görülüyor denirken, bunun yanı sıra insanlar ellerini artık daha sık yıkıyor denildi.

Editör: İsveç Gündemi