Ülke genelindeki vaka sayısının 68 bin 451'e ulaştığı İsveç'te, son bir günde 23 yeni can kaybı bildirilerek, ülke genelindeki can kayıplarının 5 bin 333 olduğu açıklandı.

Bugünkü günlük bilgilendirme toplantısına Halk Sağılığı Kurumu, Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Bölüm Başkanı Thomas Lindén ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajanjı, İletişim Direktörü Morgan Olofsson katıldı.

Salgının küresel değerlendirmesiyle başlayan basın toplansında, Halk Sağılığı Kurumu, Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Dünyadaki salgının haritasını göstererek, salgının artarak devam ettiğini belirtti. Özellikle ABD, Güney Amerika ve Hindistan'da çok sayıda yeni vaka olduğunun altını çizen Wisell, Asya bölgesinde, İran ve Irak'ın bazı bölgelerinde de artışlar gözlendiğini dile getirerek, Güney Afrika'da da artış olduğunu vurguladı.

AB'de, geçen aydan bu yana bir plato evresi yaşandığını dile getiren Wisell, son zamanlarda Avrupa'da yavaşta olsa düşüşün sürdüğünü söyledi.

İsveç'te hastanelerde ağır hasta durumlarının giderek azalmaya başladığını ifade eden Wisell, verileri bir sunumla aktararak, hafif vakaların daha çok ancak ağır vakalarda azalma olduğunu belirtti.

İsveç'te toplam vaka sayısının 68 bin üzerinde olduğunu dile getiren Wisell, vaka artışının daha çok insana test yapılmayla bağlantılı olduğunu ifade etti.

Nisan ayının başından bu yana test sayılarının kademeli olarak artırıldığını söyleyen Wisell, genel vaka durumunun artmasıyla yoğun bakım arasında önemli ölçüde farklar olduğunu ifade etti.

Yeni enfekte olanların daha hafif hasta olduklarını söyleyen Wisell, yoğun bakımdaki ağır hasta sayısında ciddi bir azalma eğilimi olduğunu sözlerine ekledi.

İsveç'te toplam 5 bin 333 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Wisell, son zamanlardaki ölüm oranının düşmesiyle birlikte, salgının başladığından bu yana günlük ortalama 25 kişinin yaşamını kaybettiğini, bu oranın eskiye nazaran oldukça düşük olduğunu dile getirdi.

Bunun yanı sıra, raporlarda gecikmelerin yaşandığını da dile getiren Wisell, ölümlerin açıklanan rakamlardan biraz fazla olduğunu işaret etti.

Antikor testleri için çalışmaların sürdüğünü de söyleyen Halk Sağlığı Kurumu daire başkanı Karin Tegmark Wisell, bugün öğleden sonra Halk Sağlığı Kurumu internet sitesinde antikor çalışmalarıyla ilgili bir rapor yayınladıklarını belirtti.

Antikor tespiti için test yaparken, çok spesifik bir test olması son derece önemlidir diyen Wisell, antikor testleri için takip edilmesi gereken klavuzla hareket edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Şuanda haftada 70 binden fazla test yapıldığını dile getiren Wisell, bu test sayısıyla birlikte tespit edilen vakaların normal olduğunu ifade ederek, bölgelerde önemli çalışmalar yapıldığını ve reaktiflere yönelik talepler devam etmektedir dedi.

Enfeksiyonla başa çıkma konusunda birlikte mücadele etmek gerektiğine dikkat çeken Wisell, sıcak havalarda kalabalıktan uzak olmak ve sosyal mesafeyi korumak koşuluyla dışarıda olmak, içeride olmaktan daha iyi olduğunu söyledi.

Toplu taşıtlarla sehayatten kaçınmakla ilgili de uyarıda bulunan Wisell, teması azaltmak için mecbur kalmadıkça toplu araçlarda seyahat etmeyin ifadeleri kullandı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Bölüm Başkanı Thomas Lindén:

Yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak tedavi gören hasta sayısının 427 olduğunu açıkladı. Bunlardan 155'inin covid-19 hastası olduğunu dile getirirken, covid-19 hastası dışındaki yoğun bakımda bulunan hasta sayısınında 762 olduğunu ve bunlarında ağır tedavi gördüklerini ifade etti.

Ülke genelindeki yoğun bakım kapasitesinin maksimum seviyeye yaklaşmaya başlıyor diyen Lindén, şuanda varyasyonlarla birlikte yüzde 32 mevcut yoğun bakım kapasitemiz var dedi. 

Birçok bölge salgın sırasında her zamanki gibi servikal tarama yapmakta zorluk çekti diyen Lindén, 13 bölgede duraklatılmış olup bu durum 5'e düşürülmüştür. Bu, enfeksiyonun yayılma kaynağını ve tedavinin diğer bölümlerindeki personel ihtiyacını azaltmak için yapılmıştır ifadeleri kullandı.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajanjı, İletişim Direktörü Morgan Olofsson:

Koronavirüs salgınıyla ilgili araştırmaların devam ettiğini ve bu anket çalışmalarının sonuçlarında toplumun duruma yaklaşımının olumlu olduğuna vurgu yapan Olofsson, bazı restoranlar ve plajlarda oldukça kalabalıklar olduğunu belirterek, tavsiyelere uymalarının önemli olduğuna dikkat çekti. 

Kantar / Sifo ile koronavirüs salgınıyla birlikte yapılan araştırmalarda 21 Mart'tan beri insanların salgına ilişkin algı ve davranışları hakkında sorular soruyorlar.

On bin kişinin katıldığı araştırma anketinde en önemlisinin kısa bir özetini çıkardıklarını, büyük çoğunluğun tavsiyelere uymaya devam ettiğini vurguladı.

Yaşlıların önerileri takip etmede özellikle iyi olduklarını söyleyebiliriz diyen Olofsson, "Bunun için çok mutluyuz" dedi.

Yurtdışına seyahat etme konusunda çok az insanın planı olduğunu vurgulayan Olofsson, bu yıl insanların daha çok İsveç içinde tatil yapmayı planadığını söyledi.

Bazı aksaklıklar olmasına rağmen genel tavsiyelere uyulduğunu belirten Olofsson, bu süreçte kurallara uyanların fazla olması sevindirici dedi.

Editör: İsveç Gündemi