Son 24 saat içinde sisteme covid-19 nedeniyle 57 kişinin hayatını kaybettiği ve bu rakamlarla birlikte ülke genelindeki can kaybı 3 bin 313'e yükseldi.

Koronavirüs test sonuçlarına göre toplam vaka sayısının 27 bin 272'ye yükseldiği belirtildi.

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısındaki düşüş olmasına rağmen 1.755 olması tedavi sürecinin uzun sürmesiyle ilgili olduğuna dikkat çekiliyor.

İsveç'teki genel durum değerlendirmesiyle ilgili günlük basın toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu, Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell,  İsveç Belediye ve Bölgeleri (SKR) Sağlık Dairesi Başkanı Emma Spak, Ulusal Sağlık Kurulu kriz yönetimi müdürü Johanna Sandwall ve İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) danışmanı Svante Werger katıldı.

İşte basın toplantısı notları:

Halk Sağlığı Kurumu günlük basın toplantısında, İsveç'te şuana kadar hayaatını kaybeden toplam kişi saysıının 3.313'e yükseldiği belirtti.

Bu dünden bu yana son 24 saat içinde 57 kişi yaşamını yitirdi.

Ülke genelinde tespit edilen toplam vaka 27 bin 272 olduğu söylendi ve dünden bu yana 602 yeni vaka tespit edildi.

Yoğun bakımda tedavi gören kişi sayısı 1.765 olarak görüldü.

Dünya genelindeki rakamlara bakıldığında toplam vaka sayısı yaklaşık 4 milyon ve hayatını kaybeden kişi sayısı 286 bine ulaştı.

Avrupa bölgesinde tespit edilen toplam vaka sayısı 1.3 milyon olurken, toplam 149 bin ölüm var.

Halk Sağlığı Kurumu, Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Küresel durumu ele alarak konuşmasına başlayan Wisell, "Özellikle ABD'de yeni vakalarda artış var. Güneydoğu Asya'da, bazı ülkelerde vaka sayılarının düşmesi olumlu bir işaret olurken, bazı ülkelerde de belirli bir artış gördük. Rusya, Hindistan ve Asya'nın diğer bölgelerinde de artış var. Küresel olarak, 4 milyon vaka ve 286 bin ölü var. Avrupa'da 1.3 milyon vaka ve 149 bin ölü var" ifadeleri kullanarak, salgının muazzam potansiyeli olduğunun altını çizdi.

Dünya genelinde tespit edilen vaka sayısındaki korkunç sayıya rağmen bu rakamların bir buzdağının sadece küçük bir ucu olduğuna dikkat çeken Wisell, henüz bittiğini söylemenin erken olduğu yorumunda bulundu.

Halk Sağlığı Kurumu, Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark Wisell:

İsveç'te toplamda 27.000'in üzerinde vaka görüyoruz. Yavaşlama eğilimi var. 

Son günlerde tespit edilen yeni vakalarda artış olmasının nedeniy sağlık personellerine testlerin yaygınlaşmasıyla bağlantılı olduğunu ifade eden Wisell, genel halk arasındaki vakalarda belirgin bir düşüş olduğunun altını çizdi.

İsveç genelinde (Stockholm hariç) yoğun bakım vakalarında belirgin bir düşüş var.

Ülkenin salgın merkezi olan Stockholm'e göre dağılımı ile ilgili olarak, farklılıklar devam ediyor ifadeleri kullanan Wisell, şuana kadar toplam tespit edilen ve sisteme girilen 3 bin 313 ölüm olduğunu söyleyerek, yeni ölümlerin listeye ekleneceğini söyledi.

Toplumda kamu morbiditesinin bir resmini gösteren Wisell, Halk Sağlığı Kurumu tavsiyeleri ve toplumun uyumu sağlandığında, influenza ve RS virüslerinin yaygınlığı ortaya çıktı. Genel olarak virüs hala devam ediyor diyen Wisell, "Toplumdaki genel morbidite azalmıştır" ifadeleri kullandı.

"Antibiyotik kullanımı da azalmıştır" diyen Wisell, "Hastalığın aktif olarak yayıldığını bildiğimiz gerçeği ışığında, her gün birçok yeni vakamız var ve yoğun bakım üzerinde büyük bir yükümüz var, eğriyi planlamaya devam etmemiz inanılmaz derecede önemli" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu'nun enfeksiyonu azaltmak için semptomlarınızın olması halinde evde kalmanız, sık sık ellerinizi yıkamak, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve sosyal mesefaye dikkat etmek önemlidir denildi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu kriz yönetimi yöneticisi Johanna Sandwall:

Sandwall, şu anda yoğun bakımda oldukça gergin bir durumumuz bulunuyor ama oldukça kararlı bir pozisyonumuz var. Entübe hasta sayımız 439'dur" diyerek "yaklaşık% 30 kullanılabilir kapasitemiz var" dedi.

İsveç Belediye ve Bölgeleri (SKR) Sağlık Dairesi Başkanı Emma Spak:

Bölgelerin yoğun bakım konusundaki koordinasyonu hakkında bilgi veren Spak, "Kısa sürede sağlık hizmetlerinde büyük bir değişiklik oldu. Bölgeler ilke olarak yoğun bakım ünitelerinin sayısını iki katına çıkarmıştır. Kapasiteyi daha da arttırmak için bir fırsat var, daha da ileri gitmenizi sağlayan bir yükselme planı var. Yaklaşık yüzde 70 doluluk yaşadık, yani yoğun bakıma ihtiyacı olan herkes yoğun bakım tedavisi alabilmelidir. Fakat durum sağlık hizmetlerinde gergin" dedi.

İsveç Belediye ve Bölgeleri (SKR) Sağlık Dairesi Başkanı Emma Spak:

Yoğun bakım kapasite genişletilmesi ile ilgili strateji eğriyi düzleştirmektir, ancak şu anda sahip olduğumuz ihtiyaçları karşılayabilmek için arttırılmış sağlık hizmetine de ihtiyacımız var diyen Spak, "Aksi takdirde, şu anda sahip olduğunuz 160'tan fazla hastayı, yoğun bakımdaki olağan yer sayısının ötesinde yönetemezdiniz" dedi.

Yapılan planlamayla koordinasyon, bölgelerin kaynaklardan birlikte faydalanmasına, kaynakları ve ilaçları yeniden dağıtmasına izin vermiştir.

Yoğun bakım merkezlerinden yararlanmak için bugün her bölgenin belirlenmiş bir yoğun bakım merkezi koordinatörü bulunmaktadır diyen Spak, "Kritik hastaların taşınması karmaşıktır; tıbbi müdahale konusunda dikkatli olunmalıdır" dedi.

İsveç Belediye ve Bölgeleri (SKR) Sağlık Dairesi Başkanı Emma Spak:

İlaç koordinasyonu hakkında da bilgi veren Spak, "Mevcut durumda büyük bir risk var, bir dizi ilaçla ilgili küresel bir sıkıntı var. Bir eksiklik olup olmadığını takip ettiğimiz bir dizi ilacımız var. İlaçların erişimini sağlamak için bölgeler, ilaçların satın alınması ve kaydedilmesi için ulusal bir model oluşturmuştur. Bu, dört bölgede (Stockholm, Västra Götaland ve Skåne dahil), ilaçlar, yoğun bakım için önemli olan ilaçlar konusunda ulusal alıcı olarak hareket etmek ve eksik ilaçları dağıtmakla görevlendirildiği anlamına gelir. İhtiyaca göre değerlendirilir, şu anda eksik olan bölgeye göre yeniden dağıtılır" ifadeleri kullanarak, "Böyle bir ilaç, kullanım önerilerinin süresinin dolduğu ve şu anda birincil tedarikçi olmayan şirketlerden satın alınan anestezik bir ilaç olan Propofol'dür" dedi. Spak, ayrıca Norveç'ten Propofol satın aldıklarını da sözlerine ekledi.

Editör: İsveç Gündemi