İsveç hükümeti koronavirüs salgınıyla ekonomik mücadele konusunda en iyi adımlar atan ülkelerin başında geliyor.

Pandemi krizi süresince işletmeleri ve işsiz kalanları desteklemek için bir çok destek paketi sunan hükümet, artık koronavirüse yakalananlarla aynı evde yaşayan kişilerde evde kaldıkları sürece ekonomik destek alacak.

Korona enfeksiyonlu kişilerle yaşayan kişiler taşıyıcı ödeneği alabilirler.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, covid-19'un yayılmasını azaltmak için, enfeksiyonu doğrulanmış kişilerle aynı evde yaşayan sağlıklı yetişkinlerin evde kalmalarını tavsiye ediyor.

Bu, evde sınırlı bir süre kalmanız gerektiği anlamına gelir. Bunun bir sonucu olarak gelir kaybedenler, Sosyal Sigorta Kurumu'ndan taşıyıcı ödeneği için başvurma hakkına sahiptir.

Taşıyıcı ödeneği maaşın %80'inin biraz altında ödeniyor, bu rakam günlük maksimum 804 SEK'dir. İş arayanlar için, hastalık parasına esas olan gelirin yüzde 80'i geçerlidir, bu da günde maksimum 543 kron şeklindedir.

Aynı evde yaşayan kişilerden birinin test sonucu pozitif çıktığında, aynı evde yaşayan herkesin yedi gün boyunca evde kalması ve kimseyle temas etmemesi gerekiyor. Evde kalanların evdeki beşinci günlerinde mutlaka test yaptırmaları gerekiyor.

Beş gün sonunda negatif test edilenler için doktor tavsiyesiyle yedinci gün sonunda normal işine dönebilir ancak enfeksiyon riskinin yüksek olması halinde bu süreç enfeksiyon kontrol merkezi ya da doktorlar tarafından uzatılabilir.

Editör: İsveç Gündemi