SVT haberine göre, Stockholm'deki sağlık personeli, boş yoğun bakım yeri olsa bile yoğun bakıma ihtiyaç duyan hastaların önceliklendirildiğini yazdı.

Sağlık ve Bakım Teftişine birkaç şikayet geldikten sonra Karolinska Üniversite Hastanesi'nde bir gözetim başlattılar.

IVO genel müdürü Linda Almqvist: Bazı şikayetler yoğun bakıma hsata alma konusunda böbrek hastalığı olanlara öncelik vermekle ilgilidir diyerek "Bu endikasyonlara dayanarak Karolinska Üniversite Hastanesi'nde bir gözetim başlatmayı seçiyoruz. Şimdi yapılan işi inceleyeceğiz" ifadeleri kullandı.

Farklı öncelikler

IVO, ciddi olarak gelen şikayetleri anlatarak ve bu durum sadece Karolinska ile ilgili değil. Çok sayıda kişi yoğun bakım alması gerektiğinde bölgedeki hastanelerin farklı önceliklere sahip olduğuna tanıklık ediyor.

"Uzun süre boyunca solunum bakımına ihtiyaç duyduğu düşünülen hastaların (örneğin birkaç hafta), daha iyi prognoza sahip daha genç bir hastanın birkaç gün içinde yoğun bakım bölgelerine ihtiyaç duyabileceği iddiasıyla yoğun bakım reddedildiğini defalarca bulduk."

Bölge ile toplantı yapıldı

IVO tarafından alınan bilgiler sonucunda bölgedeki başhekimleri geçen hafta bir toplantıya çağırdılar.

Toplantıdan sonra, başhekim Johan Bratt tarafından imzalanan bir e-posta, diğer şeylerin yanı sıra, belirttiği hastanelere gönderildi: "Bölgede 70'ten fazla boş yoğun bakım yerimizin olduğu bir durumda, yoğun bakım kriterlerinin çok sıkı olmaması önemlidir".

Cuma günü IVO ve bölgenin başhekimleri Johan Bratt ve Elda Sparrelid bir takip toplantısı düzenlediler.

Linda Almqvist: "Başhekimlere Ulusal Sağlık Kurulu'nun öncelikli kuralları için neyin geçerli olduğunu açıkladık. Şu anda yoğun bakım ünitelerine erişim olduğu için uygulanmasına gerek yok dedi.

İsveç'te son günlerde uygulanan bu çalışma modeli ile ilgili incelemelerin devam edeceği vurgulanırken, dünya basınında da geniş yankı bulmuştu.

Editör: İsveç Gündemi