Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre, ülke genelindeki vaka sayısı 9 bin 685 olurken, can kayıpları 870 oldu. Koronavirüsle bağlantılı olarak yoğun bakımda tedavi gören kişi sayısında ciddi bir artış oldu. Yeni verilere göre 748 kişi yoğun bakımda tedavi görüyor.

Son 24 saat içinde yoğun bakımdaki sayıların iki kat artması ülkedeki yoğun bakım ünitelerinde sıkıntı yarabilecek şekilde görünüyor.

Halk Sağlığı Kurumu saat 14: 00'de günlük basın toplantısına: Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark-Wisell, Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık Kurulu Acil Müdahale Müdürü Maja Marklund ve İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Maria Bergstrand katıldı.

Vaka ve can kayıpları verilerinin paylaşımından sonra gündeme dair değerlendirmelerde bulunan uzmanlar:

Sağlık sisteminin bunu ele alma şansı elde etmek için eğriyi dengelemenin önemini hatırlatmak isteriz denilirken, dün Stockholm'de yaptığımız ankette aktif covid-19 enfeksiyonu olan sayı hakkında rapor verdik ve daha sonra bunun Stockholm'de yüzde 2,5 olduğunu bildirdik.

Ayakta tedavi gören kişilerde solunum semptomları için arayanlar, tıbbi bakım isteyenler için 13. haftada yüzde 7 covid-19 vakası olduğunu gördük, ancak 13-14. Haftalar arasında iki katına çıktık denildi.

Son günlerde İsveç'te koronavirüse bağlı olarak vaka ve ölümlerin arttığı gözlenirken, Stockholm'ün önceki günlere oranla yavaşlama yaşadığı ancak virüsün başka bölgelerde hızlandığı belirtildi.

Mikrobiyoloji Bölüm Başkanı Karin Tegmark-Wisell:

Tıpkı son haftalarda olduğu gibi, hem ABD'de hem de Avrupa'da bir artış olduğunu görüyorsunuz. Avrupa'daki bazı yerler biraz düzleşiyor.

Şu anda dünyada yaklaşık 1,56 milyon vaka ve 95 bin ölü var.

Avrupa'da yaklaşık 750.000 vaka ve 64 bin ölü var.

Toplamda, şu anda İsveç'te yaklaşık 10 bin vakaya yaklaşıyoruz. IVA'ya oldukça yüksek sayıda yeni hasta eklenmiştir. Herhangi bir sonuç çıkaramayız, ancak önümüzdeki hafta göreceğiz, çünkü bir birikmiş iş olduğunu biliyoruz.

Stockholm'e bakarsanız, çok sayıda vakanın rapor edilmeye devam ettiğini görürsünüz ve bu baskın olan Stockholm vakasıdır. Karin Tegmark Wisell, son günlerde üst düzey vakaların düzenli olarak rapor edildiğini söyledi.

Aldığımız önlemlerin bir etkisi oldu. Kış salgınının keskin bir şekilde azaldığını ve RS virüsünün şimdi de keskin bir şekilde daldığı başka bir viral hava yolu enfeksiyonu olduğunu gördük. Bunlar alınan önlemlerin solunum yolu enfeksiyonlarını etkilediğinin göstergeleridir.

Covid-19 semptomları ile hastaysanız, evde kalmanızı ve sosyal temaslardan kaçınmanızı hatırlatmak istiyoruz. Sadece bulantı olabilir. 70 yaşından büyükler, evde kalmalı ve kendinizi hasta ya da iyi hissetmeseniz de sosyal temaslardan kaçının.

İsveç'teki herkes, covid-19'un yayılmasını önleme sorumluluğuna sahiptir. Topluluk, spor salonu, kütüphane vb. ile ilgili olarak uzak durun. Partilerden, vaftizlerden ve gereksiz yolculuklardan ve Paskalya sırasında yeterince zorlayamayacağımız şeylerden kaçınırız. Ülkenin diğer bölgelerine seyahat etmeyin akrabalarınızı ziyaret etmekten kaçının dedi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Taha Alexandersson:

Acil tıbbi durum üzerinde ciddi bir etki vardır. Covid-19 temelinde hala muazzam çabalar olduğunu biliyoruz, ancak geri kalanları kapsayacak ve bu süreç boyunca ulusal olarak birlikte güçlendirmemiz gerekecek. Bizim işimiz bunu izlemek, analiz etmek ve koordine etmektir. Koruyucu malzeme temini, aktif olarak üzerinde çalıştığımız ek görevlerden biridir.

Verdiğimiz şeyin bir ölçüsünü veren birkaç olumlu rakam var. Şimdiye kadar 37 bin solunum koruması (maske) ve 1.7 milyon eldiven dağıttık. 24-48 saatten daha uzun bir süre sonra eldiven ve el dezenfektanı daha büyük miktarlar sağlanır. Ulusal Sağlık Kuruluna karşı dile gelen söylentiler, bu bölgelerin işlerini desteklemek için değil, ulusal operasyonel görev verildi. Yani başka yollar varsa, kesinlikle mükemmel olur ve arkasındayız, işimiz rekabet etmemek, takviye etmektir.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Taha Alexandersson:

1001 yoğun bakım tesisi mevcuttur. Şu anda ağır hasta olanların bakımı için yaklaşık yüzde 20 boş yerimiz var.

Bugün, bir hafta öncesine göre yüz hasta daha tedavi ediliyor. Ancak bunun ne anlama geldiğini görmek için daha fazla veriye ihtiyacımız var. Mevcut yerlerdeki artış olmasına rağmen, bölgelerle birlikte ulusal olarak kullanılmalarını sağlamalıyız. Farklı dağıtım ve yükler varsa, kaynakların ve personelin, ekipmanın doğru zamanda doğru yerde olmasını sağlamalıyız.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Maria Bergstrand:

Tüm bölgeler ve birçok belediyenin gergin bir durumu vardır. Ancak pandemi de sağlık hizmetlerinden daha fazla yan etkilere sahiptir. Birçok kişi aynı anda hasta olduğunda ortaya çıkan personel sıkıntısı ve üretim kesintiye uğradığında kaynak eksikliği ile ilgilidir. Bu şekilde, elektrik arzımız veya ulaşımımız gibi altyapımızın etkilenebileceğini ifade etti.

Sosyal açıdan önemli faaliyetlerin durumu nispeten istikrarlıdır. Özellikle bölgesel düzeyde, pandemiye bağlı olarak etkiyi hafifçe artırma eğilimi var. Sağlık hizmetleri hariç çoğu işletme için etki hala orta düzeydedir. Etki, bazıları ciddi etkilenen sektörler arasında ve bu durum sektöre göre değişmektedir. Bu nedenle bazı şeyleri vurgulamak istiyoruz.

Mariga Bergstrand: Sosyal açıdan önemli faaliyetlere sahip operatörler, ülkenin çeşitli bölgelerinde dağıtım artabileceğinden önlemleri şimdi dikkate almalıdır.

Cezaevi ve Denetimli Serbestlik Servisi, polis ve covid19'un koruyucu ekipmanlara, gıda ve tarımda artan bir ihtiyaç anlamına geldiği acil servisler, koruyucu ekipmanlarla güçlendirilmelidir. Ulusal düzeyde yerleşik bir diyalog vardır.

Toplumumuzun tüm kesimlerine bilgi ile ulaşmada eksiklikler de vardır. Ayrıca, yetkililerin tavsiyelerini ve tavsiyelerini takip etmeye devam etmek için herkesle yeterince anlaşamayız.

Covid-19 sırasında İsveç'teki ilaç arzını güçlendirmek için ortak çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmayı bir arada tutuyor ve bu nedenle İsveç İlaç Ajansı bugün burada.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Maria Bergstrand:

Üreticiler, istenen ilaçları sağlayamadıklarını tespit ettiklerinde İsveç İlaç Ajansı'na kalan teklifleri bildirmekle yükümlüdürler. Bu bir kıtlık olduğu anlamına gelmez. Bir ilacın genel bir sıkıntı olmadan eczane rafından bitmesi olabilir.

İsveç'teki ilaçlara erişim genellikle iyidir. Anestezi, antibiyotikler ve ağrı kesici tedavi ile ilgili olduğunda, özellikle yoğun bakımda, bazı ilaçların eksikliği riski görüyoruz.

Neler yapılabileceğini görmek için günlük olarak şirketler, distribütörler ve bölgeler ile kontrol ediyoruz. Stoklamayı durdurmak için adımlar attık. Geçen hafta boyunca, özellikle Stockholm'de anestezik ilaçlarda gördüğümüz sıkıntıya odaklanıldı. Propofol içeren ilaçların sağlık tesisleri arasında gönderilmesine izin vereceğiz. Ayrıca insanlar için veteriner ilaçları kullanabileceğimizden de emin olduk.

Her zaman yeni yollar bulmayı ve güvenli ve etkili ilaçları garanti etmeyi dengelememiz gerekir.

Editör: İsveç Gündemi