Verilerin günler sonra verilmesi nedeniyle, gerek bölge yönetimlerinde, gerekse genelde hangi gün durumunda net olarak ne olduğu anlaşılamıyor.

İsveç'te yaygın olan bir diğer sorunda belli aralıklarla vaka ve can kayıpları ile ilgili bilgi yenilemesi. Dün (06.10.2020) İsveç'te ölü sayısı eksi 12 olarak açıklandı. Cuma günü açıklanan rakamlara göre, İsveç'te can kaybı 5 bin 896 iken, dün verilerden 12 kişi silinerek bu rakam 5 bin 883 olarak düzeltildi.

Halk Sağlığı Kurumu'nun açıklamasına göre bazı bölgelerde verilerin sisteme yanlış girmesi sonucu bu düzeltmeler yapılıyor. Ancak sık sık yaşanan bu hatalar nedeniyle Halk Sağlığı Kurumu'na karşı güven azalıyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun dünkü vaka durumuna bakıldığında 1862 yeni vaka kayıtlara geçti ve ülkedeki güncel vaka durumu 96 bin 145 olarak kayıtlara geçti.

Hastanelerde 2619 hasta tedavi görürken, bunlardan 23'ü entübe denildi.

Bugün (07.10.2020) Halk Sağlığı Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, son bir günde 532 yeni vaka ve dokuz yeni can kaybı bildirildi. Yeni güncellemeye göre ülke genelinde tespit edilmiş vaka sayısı 96 bin 677, toplam can kaybı 5 bin 892 olarak görünüyor.

Tegnell, vaka artışlarının sebebi olarak gençleri işaret etti.

İsveç'te enfeksiyon artıyor. Vaka artışlarının en önemli unsurlarından biri öğrencilerin düzenledikleri partiler olarak öne çıkarken, gençler arasında vaka sayısının ciddi oranda arttığı belirtildi.

Virüs özellikle üç bölgede artıyor.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu özellikle Uppsala'da vaka artışının hız kazandığını belirtti.

Tegnell, "Şu anda pek çok öğrenci partisi var" bu nedenle vakaların hızla arttığını belirtti.

Başkent Stockholm'de de önceki haftalara oranla vaka sayıları katlanarak artıyor. Tegnell, başkentteki enfeksiyon yayılımı ile ilgili "oldukça yüksek seviyelerde" olan açık bir yükseliş var yorumunda bulunarak yinede bahardaki gibi değil dedi.

Anders Tegnell, basın toplantısında, toplumda enfeksiyonun yeniden yayılmaya başladığını gördüklerini ve bu yükselişin ciddi olduğunun altını çizerek, genel bir artış olduğunu vurguladı.

Daha çok gençler arasında enfeksiyonun arttığı belirtilirken, özellikle Stockholm, Skåne ve Uppsala'da öğrenciler arasında vaka sayısı artıyor denildi.

Öğrencilerin enfeksiyonun yayılımı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiği vurgulanırken, partilerden kaçınılması istendi.

Spor dallarında Hokey oyuncuları öne çıkıyor

İsveç Halk Sağlığı Kurumu sporcular arasında, özellikle hokey takımları arasında artan bir yaygınlık göründüğünü belirtti. Aynı eğilim Finlandiya'da da mevcuttur. İki ülke birlikte, enfeksiyonun hokey oyuncuları arasında yayılmasına neden olan şeyi gözden geçiriyor.

Tegnell, Sporcuların buz üzerinde oyun oynarken enfekte olmadıklarını, ancak yine de çok yönlü araştırma yapıldığını belirtirken, daha çok antreman ve maçlar sonrasında sporcuların soyunma odalarında kapalı ortam ve temas kaynaklı enfekte olabileceklerini belirtti.

Editör: İsveç Gündemi