Gözden geçirilmiş resmi ölüm rakamları, covid-19'daki ölüm sayısının şimdiye kadar rapor edilenden çok daha yüksek olduğunu kanıtlıyor.

İsveç devlet haber ajansı, TT'nin yaptığı bir incelemede koronavirüs nedeniyle İsveç'te ölenlerin sayısı açıklanandan çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Halk Sağlığı Kurumu her gün, vaka sayısıları ve korona salgınından meydana gelen ölümleri sunuyor. Yetkili, sürekli olarak toplam rakamın güncel olmadığını ve artmasının beklendiğini belirtiyor.

Şimdi otoritenin gözden geçirilmiş, güncellenmiş rakamları var. Ölüm oranının günden güne önceki verilere göre çok daha yüksek olduğunu gösteriyorlar.

Örneğin, 25 Mart'ta, covid-19'da daha önce bildirilen toplam ölüm sayısının 42 olduğu bildirildi. Ancak açıklamadanın yapıldığı sırada gerçek rakam 97 idi. Ertesi gün, 66 kişi öldü. Yine sisteme girmeyen 124 ölü bulunuyordu.

"Hiçbir şey gizlenmez"

Cumartesi günü sistemde şu ana kadar 373 kişinin öldüğü bildirildi. Veri listesinin aksadığı, bilgilerin zamanında sisteme girmediği görülen Halk Sağlığı Sistemi veri güncellemesi geç yapıldığı belirtiliyor. TT verilerine göre, bu liste tamamen güncellenirse, matematiksel olarak gerçek rakamın yaklaşık 750 ölü olduğunu gösteriyor.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, istatistiklerin geride kaldığından ve en son toplam rakamların da artacağından çekinmiyor. Ama belki de 26 Mart'ta olduğu gibi çift haneli olmayabilir.

Tegnell: "Sanmıyorum. Şimdi bunun üzerinde daha sistematik bir şekilde çalışıyoruz. Sonra birikmiş işler daha az olmalı" diyor.

Başka bir deyişle, Tegnell'e göre otorite bilgiyi buluyor ve eskisinden daha hızlı sunuyor.

Tegnell: "Kesinlikle bir şeyi saklamaya çalışmayız. Ancak, dışarıda bulamayacağımız çok fazla ölüm olduğuna dair yanlış bir imaj yaratmamalıyız. Onları buluyoruz, ama bazen biraz geç buluyoruz" dedi.

"Farklı aşamalar"

Uluslararası istatistiklere göre, İsveç Cumartesi günü bir milyon kişi başına 37 ölüm bildirdi, Danimarka 28, Norveç 11 ve Finlandiya 5.

Ancak Tegnell, uluslararası ölümlerin karşılaştırılmasının çok zor olduğunu söyledi. İskandinav ülkelerinde bile farklı ülkeler ölüm nedenini farklı şekillerde göstermektedir diyerek, İskandinav ülkelerindeki farklılıkların diğer ülkelerden farklı önlemler almasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını kimse bilmiyor ifadeleri kullandı.

Tegnell: Sadece İskandinav arkadaşlarımla bir görüşme yaptım ve kesinlikle farklı aşamalardayız" dedi.

Tegnell'e göre İsveç, örneğin Finlandiya'nın birkaç hafta ilerisinde.

Editör: İsveç Gündemi