Halk Sağlığı Kurumu'nun açıklamasına göre, en son Cuma günü açıklanan rakamlardan sonra, Cumartesi, Pazar ve Pazartesi yeni vaka bilançosu 10 bin 177 ve 31 yeni can kaybı açıklandı.

Son günlerde Avrupa genelinde olduğu gibi İsveç'te de enfeksiyon yayılımı ile ilgili keskin bir yükseliş var.

İsveç'te havaların soğumasıyla birlikte endişe edilen ikinci dalga başladı görünüyor.

Cuma gününden bu yana 10 bin 177 yeni vakanın tespit edildiği İsveç'te, bu rakamlarla birlikte toplam vaka sayısı 134 bin 532'ye yükselirken, 31 kişinin hayatını kaybetmesiyle de ülke çapında toplam can kaybı 5 bin 969'a yükseldi.

Hastanelerde tedavisi devam eden hasta sayısında da artış gözleniyor. Ülke genelinde tedavisine devam edilen 2 bin 750 hastanın olduğu rapor edilirken, solunum cihazına bağlı entübe hasta sayısı da 77'ye yükseldi.

Aylar sonra ilk kez entübe hasta sayısının 77 olduğu İsveç'te önümüzdeki günlerde can kayıplarının artabileceğine işaret ediyor.

Günlük basın bilgilendirme toplantısına katılan Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, küresel ölçekteki salgın başta olmak üzere, Avrupa ve İsveç'teki durumu değerlendirdi.

Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell: Geçen hafta ile aynı şekilde küresel ölçekte artışın devam ettiğine vurgu yaparak konuşmasına başlayan epidemiyolog, dünya çapında yaklaşık 50 milyon vakanın tespit edildiğini ve 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti.

İskandinavya'da bizler şimdiye kadar görece olarak iyi iş çıkardık, ancak uzun vadede bunun nasıl olacağını görmek zor ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinin bazılarında yeni kısıtlamaların geldiği bu günlerde vaka sayısındaki artışın yeni zirvelere doğru gittiği dikkat çekerken, Tegnell, Avrupa genelinde durumunda iyiye gitmediğini belirtti.

Anders Tegnell şimdi İsveç'teki enfeksiyon durumunun tablosunu vererek, son durumu paylaştı.

"Şimdiden birçok vaka bildirildi, hiçbir şey bunun duracağını göstermiyor. İsveç'teki artış her geçen gün artıyor. İsveç'te 130 bin'den  fazla vaka ile iki haftada yeni vaka sayısı iki katına çıktı" diyen Tegnell, durumun endişe verici olduğuna dikkat çekti.

Yoğun bakım (IVA)'da da bir artış görüyoruz. Can kaybı ile ilgili artışta da  hafif bir eğilim var. Genel durum iyiye gitmiyor vurgusu yaptı.

Bölgeden bölgeye farklılıkların gözlendiğine dikkat çekilirken, genel durumu bölgesel olarak ele almaya çalışıyoruz dedi.

İsveç'te son iki hafta içinde 100.000 kişi başına 272 yeni vakanın tespit edildiğini belirten Tegnell, son haftalarda vaka sayısının iki katına çıktığını vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi