Balkontan atılan ve komşunun avlusundaki betona 13 metreden düşen talihsiz kadın ölümle pençeleşmeye başladı.

Aylarca süren tedavi, yüzlerce ameliyat ve prosedürden sonra, her şeye rağmen hayata tutunmayı başaran ama yine de hala yakalanmayan eski kocasından korkuyor.

"Saklanması gereken ben ve ailem değil" dedi.

10 Aralık 2020 öğleden sonra saat üçten hemen sonra Eslöv'de genç bir kadın balkondan sekiz metreden düşüyor. Betona çarpan talihsiz kadın ölmüştü. Yeni ilişkiye girdiği 38 yaşındaki bir adam, onu korkuluktan attığı şüphesiyle olası  sebepten gözaltına alındı. Kesin olarak suçlamaları reddederek, kız arkadaşını özlediğini, yas tuttuğunu ve olayın bilinen tanıklarının olmadığını söylüyor.

Dava, balkon cinayetleri adı verilen uzun ve benzer olayların sonuncusu gibi görünüyor. Kurban genellikle balkondan atılan, itilen veya atlamaya zorlanan genç bir kadın oluyor. Böyle olaylarda nadiren olayın aslı anlaşılıp mahkumiyet veriliyor, genellikle şüpheli fail kadının intihar ettiğini iddia ederek onların beyanlarına göre şekilleniyor. Sır çözülemiyor.

13 metreden atıldı

Sofia, anlamak neredeyse imkansız olsa da hayatta kalanlardan biri olmayı başardı. 10 Şubat 2013 gecesi olay yerine gelen ambulans ekibi, hayatta kalma şansını minimum olarak değerlendirdi. Vücudundaki hemen hemen tüm kemiklerinde kırıklar vardı, ciddi kafa travmaları geçirdi ve onu uyandırma şansı bile olmadan beş hafta boyunca uykuda tutulması gerekiyordu.

13 metre yüksekliğindeki düşme olayından sonra, daha önce maruz kaldığı ağır istismarı neredeyse hiç hatırlamıyor. Meydana gelen travma nedeniyle nadiren bazı şeyleri hatırlıyor. Son an görüntüsü, kocası Bobel Barquasho'nun onu omzunun üzerinden nasıl taşıdığı ve balkon kapısı açıldığında soğuk kış havasında onu nasıl aattığını hatırlıyor.

Sofia, "Beni nasıl döndürdüğünü hatırlıyorum." TV4'te yayınlanan olayla ilgili iki bölümlük bir belgesele katılan Sofia, oturma odasında oturduğunu ve sonra dünyasının nasıl karardığını söylüyor.

"Her zaman acı"

Sofia hastanedeki uzun tedavisinden sonra yavaş yavaş uyandı. 1 Nisan 2013 tarihinde kendisine bir konuşma valfi implante edilecektir. İlk sözleri: "kötülük". Neresinin acıdığı sorulduğunda, "her yer" yanıtını veriyor.

Bugün, sekiz yıl sonra, acı hala devam ediyor.

"Tekerlekli sandalyeye bağlıyım, tek kolum felçli, görme ve duyma konusunda çok kısıtlıyım. Kelimenin tam anlamıyla ezilmiştim. Yaklaşık yüz ameliyat geçirdim ve hala çok sayıda ameliyat geçirmem gerekecek diyor.

"Her zaman acı çekiyorum, bundan kaçamıyorum. Ama yaşamak zorundaydım. Bugün bile uyanmalıyım ve Tanrım, uyandığım için minnettarım ve her şeye rağmen yaşadığım için  mutluyum.

Sofia, bazı günler ağrının diğerlerinden daha kötü olduğunu ve o zaman yardımcı olan tek şeyin kahkaha olduğunu anlatıyor. Ve bu Sofia'nın sıkça yaptığı bir şey. Görüşme boyunca ailesi arka planda onunla şakalaşıyor. Oğlu, annesi ve babası, ona her konuda yardım eden kardeşleriyle. Hakkında konuşması gerçekten hayal edilemeyecek kadar zor olan bir konu aniden açılıyor.

Talihsiz kadın, "Ailem olmadan asla başaramazdım. Hastanede olduğum uzun süre boyunca annem şöyle dedi: Şimdi olanlardan bahsetmeyeceğiz" diyen Sofia, her ziyaretinde yanlarına yeni tebessümler getirdiğini söylüyor.

Gizli bir yerde yaşıyor

Ancak, Sofya'nın Södertälje'deki balkonun altında ağır yaralandığı 2013 Şubat gecesine geri dönersek ve bu hikayedeki kurbanlar olmasına rağmen, yeni bir kimlikle gizli bir yerde oğluyla yaşamak zorunda kalan kadınlardan biri.

Bobel Barquasho, dinleyen herkese, olay yerine gelen komşular, akrabalar ve sağlık personeli" çiftin tartıştığını ve Sofia'nın aniden balkona çıkıp atladığını tekrarlamıştı. 

Koca önce 9 yıl hapis cezası aldı, ancak sonra serbest bırakıldı

Polisin şüpheleri kocaya çektiği süreçte koca yakalanır ve Bölge mahkemesinde yargılanan cani koca Bobel Barquasho, cinayete teşebbüs suçundan dokuz yıl hapis cezasına çarptırılır, ancak dava Temyiz Mahkemesine götürüldüğünde, Sofia'nın asla bekleyemeyeceği bir şey olur ve koca serbest bırakılır. Temyiz Mahkemesi, kocasının dediği gibi, kendisinin atladığının reddedilemeyeceğine inanıyor. Ezilmiş kafatasının içindeki yaralı beyninin, başındaki bir miğferle bir arada tutularak yavaş yavaş iyileşmesiyle ortaya çıkan parçalanmış anılarına güvenilebilir mi?

İlerleyen zaman kaotik hale gelir. Sofia ve ailesine gizli bir yere taşınmaları tavsiye edilir. Bobel Barquasho'nun artık özgür olduğu için başlattığı şeyi bitirmeye çalışması riski büyük oranda kabul edildi. 

Sofia bir şeyden emin:

Talihsiz kadın kocasıyla ilgili "Pişman olduğu tek şey ölmemiş olmam" diyor.

Şimdi kırmızı bültenle aranıyor

Davacının yardımcısı Sweger ve emekli polis memuru Sony Björk'ün yardımıyla Sofia, adalet için savaşmaya devam ediyor. 2015'te Sofya'nın davası Yüksek Mahkeme'ye ulaştı, çok az davada görülen bir şey. Bu sefer eski kocaya karşı daha fazla kanıtla, şimdi Sofia'nın ailesinin kendilerinin de katılmak ve üretmek için para ödemek zorunda olduğu analizler, diğer şeylerin yanı sıra eski kocanın giysilerindeki kanın hikayesinin olayın iddia ettiği gibi olmadığını gösteren analizler aracılığıyla ortaya çıkıyor. 

Soruşturmayı inceleyen beş yargıç aynı fikirde, hapis cezası 14 yıla çıkarıldı ve Sofia'nın davası hukuki olarak tarihe geçti. Ancak eski koca, kararın kesinleşmesinden bir gün önce tutuklanacağı zaman ortadan kayboldu. Uluslararası aranıyor ama yine de HD'nin kararından altı yıl sonra hala yakalanmış değil.

Sofia ve ailesi için hayat temelden değişti. Balkondan düşüş sadece iki saniye sürdü, ancak yine de, sekiz yıl sonra, hala hiç bir şey eskisi gibi değil.

"Ailem işlerini bıtakıp benimle ilgilenmek zorunda kaldı. Akraba ve arkadaşlarla takılamıyoruz, çok yalnız yaşıyoruz. Ve oğlum ... diğer on yaşındaki çocuklar gibi yaşayamıyor. Arkadaşlarını eve davet edemiyor veya arkadaşlarıyla bir parti veremiyor.

"Kendim ne kadar zorlasam da, bu muhtemelen ailem ve oğlum için daha da kötüydü" dedi.

Korkuyla yaşamak

Eski kocası özgür olduğu sürece, Sofia ve ailesi özgürce yaşayamaz. Eski kocanın ve çevresindekilerin tehditleri hala devam ediyor. Bazen hala nerede yaşadıklarını anlamaya çalıştıkları bilgisiyle Sofia ve ailesine ulaşılıyor. Korku sürekli hissediliyor. Sofia'yı sadece faili için değil, bir bütün olarak toplum için çok hayal kırıklığına uğratıyor.

Talihsiz kadın, "Sanırım onu ​​parmaklıkların arkasına sokmak için daha çok şey yapılabilirdi. Yaşamla ölüm arasında gidip gelen çok korkunç ve trajik bir şeye maruz kaldım. Sonra bir melek korumam vardı ve hayatta kalmayı başardım. O zaman adaletin kazanmasını istiyorum. Zaten ölümle savaştım, buna karşı da savaşmam gerektiğini düşünmüyorum" diyor.

Sofya asla tamamen iyileşmeyecek. Doktorlar yüzünün bazı kısımlarını yeniden yaratabildiler, ancak daha pek çok prosedür var.

Ancak Sofia ile ilgili bir şey değişmedi.

"İç benliğim aynı. İnsan olarak her zaman mutlu oldum ve en güzelinin içten geldiğini düşündüm. İyi bir kalbe sahip olmak, iyi bir insan olmak, sevmek. Bunlar ne kadar uğraşırsa uğraşsın benden alamayacağı şeyler" dedi.

Dipnot 1: Sofia şiddete maruz kalan ve ölüme atılan kadının kim olduğu anlaşılmasın diye takma bir isim olarak kullanıldı.

Dipnot 2: Sofia'nın davasıyla ilgili iki bölümlük bir belgesel bugün (Salı) akşamı 21:00'den itibaren TV4'te yayınlanacak.

Editör: İsveç Gündemi