İsveç'in başkenti Stockholm’de, yerel aktivist Ummul Asma, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki işgalci yönetimin takibatına uğrayan Kırım Tatarlarına destek göstermek için tek kişilik protesto düzenledi.

 

Rusya’nın İsveç Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen tek kişilik protesto eylemi hakkında bilgileri paylaşan Ummul Asma, “Büyükelçilik önünden geçen insanlar destek ifadelerinde bulunuyordu. Bir İsveçli kadın 'Putin ve Trump iki fail, sizleri destekliyoruz' dedi, diğeri 'Nasıl yardım edebilirim?' diye sordu.Bu sözlerin Kırım’daki kardeşlerimizin içini ısıtacağı ve direnmeye devam etmek için güç vereceği ümidindeyim” dedi.

Ayrıca Ummul Asma, protesto gösterisine başlamasının ardından birkaç dakika sonra yanına polis görevlisinin geldiğini ve kibarca caddenin diğer tarafına geçmesini istediğini belirtti.

Daha önce Kanada’nın başkenti Toronto’da Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da işgalci yönetim tarafından Kırım Tatarlarına yönelik yürütülen baskı ve şiddet eylemlerini protesto etmek amacıyla tek kişilik eylemler düzenlendiği bildirilmişti. Eylemciler ellerinde “Rusya, Kırım’dan Defol” ve “Kırım Tatarları terörist değil” yazılı pankartlarıyla gelmişti.

Bilindiği gibi, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık kafesi sahibi Süleyman Asanov, evinde 3. kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belâlov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı.

 

Evlerinde arama yapılan 6 Kırım Tatarları Akmescit'te FSB binasına götürülürken, onlara destek vermek için gelen ve gözaltına alınan soydaşları Bahçesaray polis şubesine götürüldü. Bahçesaray’da toplam 15 Kırım Tatarı gözaltına alındı.

 

Kamu düzenini bozmakla suçlanan evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarına desteklerini gösterdiklerinden dolayı gözaltına alınan 9 Kırım Tatar aktiviste, işgalci mahkeme tarafından 10-20 bin ruble (175-350 dolar) tutarında para cezaları verdi. Verilen para cezalarının toplam tutarının 100 bin ruble (1750 dolar) olduğunu belirtildi. Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alınan 6 Kırım Tatarı hakkında 2 ay tutuklama kararı verdi. İşgalciler, Süleyman Asanov’u “terör faaliyetlerini organize etme”, diğer 5 Kırım Tatarını ise “terör faaliyetlerine katılma” suçundan yargılanacağı bildirildi.

 

Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarına karşı baskısını protesto etmek için Kırım’ın genelinde 14 Ekim’de tek kişilik eylemler düzenlendi. Kırım’ın farklı yerlerinde gerçekleştirilen tek kişilik eylemlerle ilgili açıklamada bulunan Avukat Emil Kurbedinov, söz konusu tek kişilik eylemlerin yasa dışı olmaması ve yasak olmayan yerlerde yapılmasına rağmen eylemcilerin gözaltına alınmasının endişe verici olduğunu belirtti. İşgalci yönetim 14 Ekim’de toplam olarak 49 kişinin gözaltına alındığını, eylemcilerinin açıklamalarının dinlendikten ve kendilerine uyarı yapıldıktan sonra onların serbest bırakıldığını ileri sürdü.

QHA

Editör: İsveç Gündemi