Test ve enfeksiyon takibi talepleri artıyor.

Aynı zamanda, İsveç'in belediyeleri ve bölgelerine göre, birkaç bölge test kapasitesi konusunda tavan yaptı.

Karolinska Üniversitesi Laboratuvarı'ndan Claes Ruth, her hafta yaşanan artışa rağmen şu anda talebin neredeyse sonsuz olduğunu söylüyor.

İsveç'teki korona enfeksiyonlarının sayısı, ülkenin yoğun bakım birimlerindeki iş yükü gibi keskin bir şekilde artıyor.

Sadece son günlerde günde yaklaşık 5.000 kişi enfekte bulundu ve ölümlerin sayısı da yeniden artmaya başladı.

Umeå Üniversitesi'nde viroloji profesörü olan Fredrik Elgh, Pazar günkü SVT "Gündeminde" durumu "çok ciddi" olarak nitelendirdi ve eğri aynı hızda yukarı doğru devam ederse, iki hafta içinde İsveç'in Nisan ayındakiyle aynı durumda olacağı konusunda uyardı.

Enfeksiyonun yayılmasına paralel olarak, ülkenin 21 bölgesinde yoğun testler ve enfeksiyon takibi yapılıyor.

Bölgelerde artan test

Kasım ayının ilk haftasında bir önceki haftaya göre 38.722 kişi artışla toplam 228.023 kişi test edildi.

İsveç'in belediyelerinde ve bölgelerindeki sağlık ve tıbbi bakım bölüm yöneticisi Emma Spak'a göre, test edilen kişi sayısı önümüzdeki haftalarda daha da artacak.

"Durum çok baskı altında ve pek çok bölge artık tavana çıktıkları ya da bunu yapmak üzere oldukları için bayrak atıyor" diyen Emma Spak, önceki hedefin haftada 100.000-150.000 test olduğunu, ancak şu anda 250'ye kadar çıktığını belirtiyor.

Bu çok keskin bir artış ve bu nedenle bölgeler şimdi kapasitenin nasıl artırılacağına bakıyor.

Testler yurt dışına gönderilebilir

Örnekler, analiz için yurtdışına numune göndermeyi kapsıyor. Diğer şeylerin yanı sıra, Västra Götaland bölgesi örnekleri daha önce bildirdiği Danimarka ve Almanya'daki laboratuvarlara gönderecek.

Spak, "Bir kaç bölgeyi incelediği kadarıyla test örneklerini yurtdışına göndermek bir alternatif" diyor.

Farklı bölgelerin farklı zorlukları olduğunu söylüyor:

Numune alma kapasitenizi artırmanız gerekebilir veya sarf malzemelerine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz veya laboratuvarların personel şeklindeki kapasitesi sınırlı olabilir.

Bununla birlikte, Emma Spak'a göre test kapasitesini artırmak, bölgeler ve yetkililer tarafından paylaşılan ortak bir hedeftir.

"Herkes aynı yöne çekiyor. Bence bölgelerde yoğun bir çalışma var ve herkes bu konu için çok çalışıyor. Kimse beklemiyor, ancak bölgelerde bunun nasıl çözüleceğine dair somut ve devam eden stratejiler var" ifadeleri kullandı.

Haftada 50.000 test

Testler aynı zamanda Stockholm Bölgesinde de tüm hızıyla devam ediyor.

Karolinska Üniversitesi Laboratuvarı fonksiyon müdürü Claes Ruth, hedefin önümüzdeki hafta haftada 50.000 test kapasitesine ve gelecek yılın başında haftada 60.000-70.000 test oranına ulaşacaklarını söylüyor.

Smittskydd Stockholm'ün talebi üzerine artan test sayısının öncelikli gruplara gideceğini söylüyor.

"Genel halk için test sayısını azaltmayacağız, ancak planlanan artış öncelikle sağlık hizmetleri, özel barınma ve diğer savunmasız gruplara odaklanacak".

"Talep neredeyse sınırsız"

Bölgedeki test kapasitesi artarken aynı zamanda enfeksiyon yayılımı da artmakta ve sistem üzerindeki baskı yüksek kalmaktadır.

"Her geçen hafta artmamıza rağmen şu anda talep neredeyse sınırsız" ifadeleri kullanıldı.

Claes Ruth'a göre, bu nedenle test kapasitesini hem bölgenin kendi laboratuvarlarında hem de yurtdışında genişletmenin farklı yollarını arıyorlar.

Halk Sağlığı Kurumu ile birlikte bu olasılığa bakıyoruz ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi