İsveç'in güneyinde bir gecede toplam 900 olay meydana geldi. 

Yılın son gecesi alışılmadık şekilde karışık geçirildi.

Göteborg'daki Götaplatsen'de binlerce kişi toplandı ve İsveç'in güneyinde gece boyunca 900 olay meydana geldi. Polis ekipleri, olaylar ve dikkatsizce havai fişek atışı haberleri ülkenin çeşitli yerlerinden geldi.

Zaten Yılbaşı Gecesi'nin başlarında, dağınık bir Yeni Yıl olabileceğine dair göstergeler vardı. Ve Yeni Yıl sabahının erken saatlerinde, ülkedeki birkaç polis bölgesi, alışılmadık derecede stresli bir Yılbaşı gecesi geçirdiklerini bildirdi.

Polise molotof atıldı

Stockholm bölgesinde bir gecede 194 olay yaşanırken, Gotland bölgesinde, polis bir önceki yıla kıyasla, beş saat içinde havai fişek ve roket olarak tabir edilen patlayıcılarla ilgili birçok çağrılar alırken, bu yıl ki olayların geçen yıla oranla ikiye katlandığını belirtti.

Saat 20.00 ile 02.00 arasında 585 olay kayıtlara geçti.

Her üç çağrıdan biri yasal olmayan, patlama ve roket ihlalleri oldu. Stockholm'deki polis basın sözcüsü Eva Nilsson, insanların toplanabileceği doğal bir toplanma alanı olmaması ciddi karışıklığa neden olduğunu belirtti.

Sollentuna'nın merkezinde, yılbaşı gecesi saat 21.00'de bölgede toplanan gençler polise saldırıdı. Molotoflu saldırı sonrasında gençlerin olay yerinden kaçarak kayıplara karıştığı belirtildi. 

Güney Stockholm'deki Liljeholmen sakinleri, gençlerin balkondan avluya havai fişek attığı alarmını çaldılar. Mahalle sakinleri durmalarını söylediklerinde üzerlerine cam şişeler atıldı. Polis olay yerine vardığında polis acarına havai fişek attılar.

Saat 01: 00'de Stockholm'ün merkezinde suda hareketsiz yatan bir kişi bulundu ve ambulans helikopteriyle hastaneye kaldırıldı. Yaralanma durumu net olarak belli değil.

Scania'da "son derece dağınık"

Güney, Skåne, Blekinge, Kronoberg ve Kalmar bölge polisi, çok yüksek bir iş yükü ile son derece dağınık bir geceye tanıklık etti.

Saat 18.00'den 5.30'a kadar toplam 900 olayla ilgili ihbar alındı. Bu da normal bir yıl başı gecesine göre ikiye katlandı.

100 taşkınlık ve kavga olayı yaşandı. Yaklaşık 57 yangın ve sarhoşluğu içeren 20 ihbar alındı. Toplam 302 havai fişek vakası yaşandı.

"Roket atan çok sayıda insan var, pek çoğu genç insan" diyen Güney polis bölgesindeki nöbetçi Magnus Lefévre, konuşmaların genellikle çok gürültülü olmakla ilgili olduğunu, ancak aynı zamanda arabalara, mülklere ve insanlara ateş etmekle ilgili olduğunu belirtti.

Öğleden kısa bir süre sonra Klippan'da yaklaşık 20 kişinin büyük bir kavgaya karıştığı ihbarı yapıldı. 20'li yaşlarındaki bir adam bıçaklanarak yaralandı ve ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olay, cinayete teşebbüs olarak sınıflandırıldı.

Saat 01:00'de, Ystad'da bir grup insanın bir apartman penceresini kırdığı ve bir havai fişek fırlattığı söylendi. Atılan fişeklerden biri bir evin yatak odasına düştü ve yangın çıktı.

Saat on ikide polis, Kristianstad, Linderöd'de bir adamın pompalı tüfekle ateş ettiğine dair bir alarm aldı. Silahlı ateş olayı bir kilisenin yakınında yaşandı. Olay, çevrede insanlar varken başkaları için tehlike oluşturacak şekilde sınıflandırıldı.

Göteborg'da binlerce kişi toplandı

Västra Götaland'da bile, polis, özellikle gece yarısı ile bir arasında, roket fırlatılmasıyla ilgili alarmlarla yüksek alarma geçti. Birçoğu polise karşı olmak üzere toplam 160 dikkatsiz roket atışı vakası alındı.

Birkaç büyük kalabalığın da sorunları var. Masthuggskyrkan'da 500 kişi havai fişekleri izlemek için toplanırken, Götaplatsen'de binlerce kişi toplandı.

"Koronavirüs salgını ve havanın çok yağmurlu olması nedeniyle bu kadar çok insanın dışarı çıkacağını düşünmedik." diyen Batı bölge polisi Morten Gunneng, şu anda tüm restoranlar ve tavernalar kapalı, bu insanların kendini rastgele dışarı atmasına katkıda bulundu dedi.

Gunneng'e göre, bölgede alışılmadık şekilde çok sayıda soygun ve 10 bıçaklama olayı yaşandı. Polis, bölgede kaçak hizmet veren bazı kulüplere de müdahale etti.

Saat 22:30'da, Mölndal'da bir adam kimliği belirsiz kişilerce sebepsiz yere sırtından bıçaklandı. Yaralı şahıs ambulansla hastaneye kaldırıldı ve olay ağır saldırı olarak sınıflandırıldı. 

Saat bir buçukta, 20'li yaşlarında bir adam Lidköping'de polise molotof attı.

Saat bir buçuktan kısa bir süre sonra, bir grup genç Vårgårda'da polise saldırdı.

Ambulansa saldırıldı

Bergslagen bölge polisi, yıl başı gecesi, ambulans personeline karşı yapılan saldırının durumu karışık hale getirdiğini belirtti.

Görevli memur Torbjörn Roos, roket olarak tabir edilen fişeklerin atıldığı alanda çok fazla kaos olduğunu ve ambulans sabotajı olarak sınıflandırılacak en az iki vakamız var dedi.

Örebro, Väster vid bölgesinde bir acil durum sırasında bir ambulans hedef alındı. Mora ve Karlskoga'da polis devriyeleri de saldırılara maruz kaldı.

Bölgedeki nöbetçi Erik Creutz, Doğu'nun alışılmadık derecede dağınık bir Yılbaşı Gecesi imajını paylaştığını söyledi.

"Oldukça yüksek bir baskıya maruz kaldık, çok fazla kişi roketler ve kargaşa çağrısı yapıyor. Kurtarma servisine, etrafın dağınık olduğu ve pek çok insanın bulunduğu yerlerde küçük yangınlar çıktığına dair birkaç kez yardımcı olmak zorunda kaldık." dedi.

Sundsvall'da ciddi saldırı

RLC memuru Henrik Fahlén, SVT News'e , ülkenin kuzey kesimlerinde, Yeni Yıl kutlamalarının biraz daha sakin geçtiğini söyledi.

"Bazı saldırı vakaları ve bazı alkollü araba kullanma vakaları oldu. Ancak genel olarak, bir Yeni Yıl gecesi olmasına rağmen bölge nispeten sessizdi" dedi.

Sundsvall'da, polis saat 01: 00'de ciddi bir saldırı hakkında ihbar aldı. Sundsvall gazetesine göre bir kişi pala olarak tabir edilen bıçaklı saldırı sonrasında hastaneye kaldırıldı. Gecenin ilerleyen saatlerinde ilgili saldırı kapsamında bir kişi saldırı şüphesiyle tutuklandı.

Örnsköldsvik'te bir adam gece yarısı bir apartman dairesinde dövüldü. Polis olayı ağır saldırı olarak sınıflandırıyor ve 20'li yaşlarında bir adam suç şüphesiyle gözaltına alındı.

Akşam erken saatlerde, Torsby'de bir kar arabası kazası sonucu 77 yaşındaki bir Alman kadın hayatını kaybetti.

Editör: İsveç Gündemi